Τη σύσταση ασφαλιστικών δικαστηρίων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταστεί ταχύτερη η επίλυση των ασφαλιστικών διαφορών.
Αυτό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας με θέμα: «Ασφαλιστική Αγορά: Μοχλός Ανάπτυξης». Σύμφωνα με τα όσα είπε, εξετάζεται η δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων» με εξειδικευμένους δικαστές. Στην ίδια κατεύθυνση προτείνεται και η δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων. Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι θα τεθούν σε διαβούλευση μια σειρά προτάσεων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη λειτουργία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων, των εταιρειών, των διαμεσολαβούντων και των εργαζομένων του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορθής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς και της προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κ.λπ.).
Για την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξετάσουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές. Η θέσπιση αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιρειών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.
Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με τη συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προσπάθειας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θα εξετάσουμε και μέτρα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του κλάδου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.
Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξετάσουμε μέτρα και τρόπους ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύσαμε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.
Ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.
Τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε 26 εκατ. Ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους φόρους. Τα σχετικά στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου. Τα διαφυγόντα κέρδη, όπως είπε μπορεί να είναι πολύ παραπάνω. «Στις άλλες χώρες της ΕΕ εντοπίζονται ηλεκτρονικά τα ανασφάλιστα αλλά και κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, που υπάρχει πλέον η τεχνική λύση», υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα με κοινωνικές προεκτάσεις και είπε ότι και το Επικουρικό Ταμείο έχει αρνητική θέση και επιβαρύνεται από αυτή την κατάσταση.
Σημαντική υστέρηση πάντως υπάρχει και στο κομμάτι της ασφάλισης των κτιρίων από φυσικές καταστροφές παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, αφού η πολιτεία δεν έχει κάνει σχετικά καμία πρόβλεψη. Αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να πληρώνει τεράστια ποσά στους πληγέντες η ίδια- κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει την ασφάλιση για την κατοικία από φυσικές καταστροφές και μάλιστα με υποχρεωτικότητα.
Όπως τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου , αν αυτό γινόταν στην Ελλάδα θα μείωνε σημαντικά και το ασφάλιστρο για τους καταναλωτές λόγω του πλήθους των ασφαλίσεων.
Ωστόσο σήμερα στην Ελλάδα μόνο το 10% των κτιρίων είναι ασφαλισμένο και αν δεν ήταν ασφαλισμένα τα δημόσια κτίρια το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 2-3%.
Αναφορικά στο ασφαλιστικό ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανέφερε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η κοινωνία πρέπει πλέον να μπορεί να κάνει τις επιλογές της για το επίπεδο ζωής της στο μέλλον και οι επιλογές αυτές πρέπει να είναι πολύ διαφορετικές από το παρελθόν αλλά στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Σήμερα μέσω του πρώτου πυλώνα ασφάλισης δηλαδή μόνο με κρατική συμμετοχή δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο ασφαλιστικό η Ελλάδα», είπε προσθέτοντας ότι «ενώ 23 από τις 29 χώρες της ΕΕ έχουν λειτουργούντα συστήματα στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, δημιουργείται το ερώτημα εάν η εμμονή της Ελλάδας στον πρώτο πυλώνα είναι ιδεολογικός προσανατολισμός ή ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης την ίδια στιγμή που ο ρόλος της σε όλο τον κόσμο είναι συμπληρωματικός όπου και όποτε δεν επαρκούν ή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια».
Ειδικότερα για τον κλάδο ασφάλισης υγείας είπε ότι ήδη άλλες χώρες της ΕΕ, ανάμεσα τους το Βέλγιο η Ολλανδία και η Γαλλία, μοιράζουν το βάρος με μοντέλα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Ελλάδα ενώ έχουν εξαγγελθεί προσπάθειες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν έχει γίνει τίποτα.
Σημείωσε επίσης ότι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής αυτήν τη στιγμή στη χώρα αφού ο κλάδος διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δισ. ευρώ. «Ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι εδώ, λοιπόν, αν ψάχνει η κυβέρνηση…», ανέφερε χαρακτηριστικά.