Η αποτελεσματικότητα στις Επικοινωνιακές Δεξιότητες είναι κρίσιμο συστατικό για την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή. Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε ποικίλες επικοινωνιακές τεχνικές προκειμένου να κατανοούμε τους άλλους αλλά και να μας κατανοούν κι αυτοί.
Τι είναι όμως η Επικοινωνία;
Ο καθένας μπορεί να δώσει τον δικό του ορισμό αρκεί να συμφωνεί με τη γενικότερη ιδέα ότι επικοινωνία είναι η διαδικασία αποστολής και λήψης μηνυμάτων ανάμεσα στους ανθρώπους με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ποια στοιχεία όμως συντελούν στην αποτελεσματική επικοινωνία;
Η φυσική οργάνωση, όπως π.χ. η χρονική στιγμή που θα επιλέξουμε για να επικοινωνήσουμε με κάποιον αλλά και το φως, η θερμοκρασία ακόμα και η απόσταση ανάμεσά μας ανήκουν στο γενικό πλαίσιο που συντελούν σε μια αποτελεσματική επικοινωνιακή τακτική. Παράγοντες επίσης όπως το παρελθόν που έχουμε – αν υπάρχει – με το συνομιλητή, η ψυχολογική διάθεση αλλά και η κουλτούρα συμβάλουν στην “τέχνη” της επικοινωνίας.
Όπου κουλτούρα εννοούμε τις κοινές αξίες ή και την κοινή συμπεριφορά που μοιράζονται δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι με αποτέλεσμα να δημιουργούν τα λεγόμενα “Πρότυπα Επικοινωνίας”. Τις άγραφες οδηγίες δηλαδή για αυτό που λέμε «αποδεκτή» επικοινωνιακή συμπεριφορά.
Τα πρότυπα επικοινωνίας μας λένε τι θέλει ο πελάτης
Τα πρότυπα δεν μένουν σταθερά καθώς εξελίσσονται μαζί με την επικοινωνία που έχουμε με τον συνομιλητή μας. Έτσι τα πρότυπα είναι πιθανό να αλλάξουν, να αναπτυχθούν ή και να σταθεροποιηθούν καθώς οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους καλύτερα. Αυτή η εξέλιξη μας δίνει την ευκαιρία -αν παρατηρούμε τις αλλαγές- να χρησιμοποιούμε μηνύματα και συμπεριφορές που είναι κατάλληλες για να “διαβάσουμε” το συνομιλητή ή τον πελάτη μας πίσω από την εικόνα που έχει δημιουργήσει ως φυσικό επακόλουθο της αμυντικής στάσης που θα έχει στην αρχή.
Μια πολύ σημαντική διαδικασία αν θέλουμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η εμπειρία σαφώς και είναι ένας παράγοντας ο οποίος καθορίζει πόσο “παρατηρητικός” μπορεί να είναι ο συνομιλητής.
Οι Επικοινωνιακοί στόχοι σε μια συζήτηση πρέπει να είναι οι εξής:
- Αποστολή & Λήψη Πληροφοριών
- Εξασφάλιση κατανόησης
- Πειθώ
- Ενεργοποίηση & Κινητοποίηση
- Αλλαγή Συμπεριφοράς