Συνεχίζουμε το Ασφαλιστικό Οδοιπορικό μας στην Ελλάδα και για το νέο έτος παρουσιάζοντας το μήνα Ιανουάριο την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Βοιωτίας.
ρεπορτάζ: Νίκος Μωράκης
Ο νομός Βοιωτίας ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνορεύοντας με τους νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας και Αττικής. Γεωγραφικά ο Νομός παρουσιάζει μια ποικιλομορφία συνδυάζοντας εύφορες πεδιάδες με ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Έχει δύο λίμνες, τις Υλική και Παραλίμνη (λίμνες που τροφοδοτούν τη λίμνη Μαραθώνα) ενώ το λεκανοπέδιο αποτελείται από 6 βουνά (Ελικώνα, το ψηλότερο με 1.748 μέτρα υψόμετρο, Κιθαιρώνα, Παρνασσό, Νεραϊδολάκκωμα, Μεσσάπιο, Πτωό και Χλωμό). Η διοικητική διαίρεση του Νομού αποτελείται από 6 δήμους (Λεβαδεών, Αλίαρτου, Διστόμου, Θηβαίων, Ορχομενού και Τανάγρας) με τη Λιβαδειά να είναι η πρωτεύουσα του νομού (σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη). Ο Νομός έχει σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 117.920 κατοίκους με το Δήμο Θήβας να συγκεντρώνει τους περισσότερους κατοίκους (36.540) και τους Δήμους Λιβαδειάς και Τανάγρας να ακολουθούν. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του συγκεκριμένου νομού είναι η διασπορά των κατοίκων της σε όλη τη γεωγραφική έκτασή του με τους τρεις μεγαλύτερους δήμους να έχουν σχεδόν ισόποσο πληθυσμό. Τέλος, ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα του Νομού διακρίνεται αυτή των Αρβανιτών.
Διαβάστε επίσης: Λαμία: Η πρωτεύουσα των μαύρων κωδικών
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του νομού Βοιωτίας που έχει και μεγάλο Ασφαλιστικό ενδιαφέρον είναι η οικονομία του. Εκτός από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις εξορύξεις, ο Νομός διακρίνεται και για τη Βιομηχανική του ζώνη. Εργοστάσια, παραγωγικές μονάδες και αποθήκες όπως αυτές των Coca Cola Τρία Έψιλον, Barilla, JUMBO, Bayer AG, ΤΙΤΑΝ, ΗΡΩΝ Α.Ε. και φυσικά η Αλουμίνιο της Ελλάδος, μιας εκ των λίγων καθετοποιημένων μονάδων αλουμινίου στην Ευρώπη με περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους, απασχολούν ένα τεράστιο κομμάτι της εργατικής τάξης. Μια βιομηχανική ζώνη που Ασφαλιστές κυρίως από την Αθήνα «φλερτάρουν» είτε για ομαδικές ασφαλίσεις των εργαζομένων τους είτε για ασφαλιστήρια πυρός και αστικών ευθυνών. Μια κατάσταση που δεν χαροποιεί τους «ντόπιους» ασφαλιστές οι οποίοι ναι μεν βρίσκονται δίπλα στη βιομηχανική ζώνη αλλά ταυτόχρονα μακριά από την πρόσβαση στους υπεύθυνους για συγκεκριμένα θέματα στις εν λόγω εταιρείες.
«Πέφτουν τηλέφωνα κατευθείαν από Αθήνα. Επικαλούνται τον όγκο τους και τις επαφές τους προκειμένου να εντυπωσιάσουν και να πάρουν τις δουλειές. Δεν υστερούμε σε τίποτα από γνώσεις, απλά έτσι δουλεύει το σύστημα» ήταν η απάντηση ενός ασφαλιστή που συμμετείχε στο ρεπορτάζ σε σχετική ερώτησή μας.
Η Ασφαλιστική Αγορά
Σύμφωνα με στοιχεία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Βοιωτίας στο Νομό είναι εγγεγραμμένοι 139 Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές εκ των οποίων 108 έχουν άδεια Ασφαλιστικού Συμβούλου, 18 άδεια Πράκτορα και 13 δραστηριότητα Ασφαλιστικού Συντονιστή. Γεωγραφικά 48 εξ αυτών έχουν δηλώσει ως κύρια έδρα το Δήμο Λιβαδειάς και 48 το δήμο Θήβας με του υπόλοιπους να χωρίζονται στις περιοχές Ορχομενού, Αλίαρτου, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Διστόμου, Πλαταιών και Αραχόβης.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η συντακτική ομάδα του Ασφαλιστικού Marketing επικοινώνησε και συναντήθηκε με τους συνεργάτες 7 Ασφαλιστικών εταιρειών (AXA, Generali, Interlife, Interamerican, Εθνική, Ιντερσαλόνικα & Υδρόγειο) και πιο συγκεκριμένα με τους:
- Παναγιώτη Καραΐσκο, Ασφαλιστικό Σύμβουλο, Agency AXA
- Κωνσταντίνο Μίχο, Ασφαλιστικό Σύμβουλο, ανεξάρτητο συνεργάτη Generali
- Χρήστο Παπαθανασίου, Ασφαλιστικό Πράκτορα, συνεργάτη Interlife
- Άννα Περνιεντάκη, Ασφαλιστική Σύμβουλο, Agency Interamerican
- Αναστάσιο Καλομοίρη, Ασφαλιστικό Σύμβουλο, Agency Interamerican
- Γεώργιος Μελετίου, Ασφαλιστικό Πράκτορα, συνεργάτη Εθνικής
- Κωνσταντίνο Πράππα, Συντονιστή Διευθυντή Εθνικής
- Φλώρα Σφυρικάκη, Υπεύθυνη υποκαταστήματος Ιντερσαλόνικα Θήβας
- Ελένη Κιούση, Υπεύθυνη υποκαταστήματος Ιντεσαλόνικα Λιβαδειάς
- Απόστολο Ζερκούλη, Ασφαλιστικό Πράκτορα, συνεργάτη Υδρογείου
Ασφαλιστικός σύλλογος δεν υπάρχει στο Νομό ενώ οι εταιρείες που διατηρούν γραφείο agency είναι οι AXA (3 Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι) και η Interamerican (2 Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι) που ανταγωνίζονται μεταξύ τους την ηγετική θέση στην αγορά Ζωής & Υγείας με τις Εθνική, Ευρωπαϊκή Πίστη, NN, Generali και ATE να ακολουθούν. Στην περιοχή η Εθνική Ασφαλιστική στο παρελθόν είχε και δύο διοικητικά κέντρα σε Θήβα και Λιβαδειά που όμως το 2008 και 2009 αντίστοιχα έκλεισαν με το γραφείο agency της Εταιρείας στη Θήβα να ανήκει στην περιφερειακή διεύθυνση του κ. Πράππα με έδρα τη Χαλκίδα. Αλλαγές στη δομή της είχε και η Interamerican στο παρελθόν, καθώς μετά την αποχώρηση του προηγούμενου Διευθυντή υποκαταστήματος κ. Τσαπαδίκου, τα γραφεία άλλαξαν διεύθυνση με την κ. Περνιεντάκη να αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Εταιρείας. Συνολικά από τα δείγματα που πήραμε με τους ασφαλιστές που επικοινωνήσαμε, στο Νομό δραστηριοποιούνται όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες ειδικά στους γενικούς κλάδους με το βασικό κλάδο ενασχόλησής τους να είναι αυτός της ασφάλισης οχημάτων.
Ασφάλιση οχημάτων
Οι περισσότεροι εκ των ασφαλιστών Βοιωτίας έχουν ως βασική δραστηριότητά τους την ασφάλιση οχημάτων. Είτε είναι επιβατικά είτε φορτηγά είτε αγροτικά μηχανήματα και μηχανάκια όλοι τους ζουν καθημερινά στον παλμό του έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο οχημάτων. Η συχνότητα ζημιών στο Νομό βάσει της Στατιστικής Επετηρίδας Ασφάλισης Αυτοκινήτων του 2016 από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος δείχνει ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 5,3% σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, ενώ παράλληλα το μέσο κόστος ζημιάς ατυχημάτων κυμαίνεται στα 1.464 ευρώ. Ένα σχετικά χαμηλό κόστος και πάλι αν το συγκρίνουμε με άλλους νομούς της Ελλάδας όπως για παράδειγμα της Ευρυτανίας που βρίσκεται στο απαγορευτικό ποσό των 2.426 ευρώ. Από πλευράς οδικής βοήθειας νικητές αναδεικνύονται και πάλι οι εταιρείες οδικής βοήθειας των Ασφαλιστικών Εταιρειών Ιντερσαλόνικα και Interamerican. Τα περισσότερα ταξί όπως και φορτηγά έχουν ασφαλιστεί στην Ιντερσαλόνικα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν έντονη παρουσία και οι εταιρείες παρεχόμενων υπηρεσιών (ΕΠΥ). Σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν μεικτές καθώς άλλοι μας επιβεβαίωσαν τη γενικότερη εικόνα ότι ο κόσμος έσπευσε να ασφαλίσει τα οχήματά του υπό το φόβο προστίμου ενώ άλλοι μας μίλησαν για αδιάφορη κίνηση. Μια εξέλιξη που αν δεν θέλουμε να θεωρηθούμε καχύποπτοι μεταφράζεται σε χαμηλό ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε αντίθεση με τα ομαδικά συμβόλαια και τα συμβόλαια πυρός των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που καταλήγουν στα γραφεία πρακτόρων και μεσιτών της Αθήνας, η ασφάλιση των οχημάτων όσων εργάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές περνάει μέσα από τα γραφεία των τοπικών ασφαλιστικών γραφείων. Μια πηγή εισοδήματος που ο κάθε ασφαλιστής επιδιώκει.
Συνεχίζουμε το δεύτερο κομμάτι του ρεπορτάζ μας την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 παρουσιάζοντας την εικόνα που σχηματίσαμε για τους κλάδους Ζωής, Υγείας και Γενικών όπως επίσης και με τα συμπεράσματά μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Βοιωτίας.