Όλοι βέβαια θυμόμαστε πού ήμασταν την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ωστόσο, ένας άλλος Σεπτέμβριος σημαδεύτηκε επίσης από κοσμοϊστορικά γεγονότα. Μιλάμε για τη 15η Σεπτεμβρίου 2008, όταν επίσης ο κόσμος άλλαξε:
H Lehman Brothers, ένας από τους πιο σεβαστούς Επενδυτικούς οίκους του πλανήτη, κήρυξε πτώχευση έπειτα από 158 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Η Merrill Lynch απορροφήθηκε από την Bank of America έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια «εξαναγκαστική» για τη σωτηρία της πρώτης συμφωνία που επέβαλε ο τότε Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson.
H AIG κατέρρευσε: O Ασφαλιστικός γίγαντας δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσει τα χρήματα για δισεκατομμύρια εγγυήσεις που του ζητήθηκαν μετά τις υποβαθμίσεις που είχε δεχτεί στη συνολική του αξιολόγηση αλλά και στην πιστοληπτική του ικανότητα.
Το καθένα από αυτά τα τρία γεγονότα ήταν από μόνο του κοσμοϊστορικό. Ωστόσο, δεν ήταν παρά η βιτρίνα μιας Οικονομίας η οποία κατέρρεε με ταχύτητα.
H Ασφαλιστική Βιομηχανία σε γενικές γραμμές άντεξε. «Άντεξε» είναι η σωστή έκφραση, γιατί τα χτυπήματα ήταν γερά. Τώρα, ένα χρόνο μετά, τα Ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 ετών, σύμφωνα με έρευνα της LIMRA. Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια τύπου Unit Linked υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά – το πρώτο μισό του 2009 τα Ασφάλιστρα μειώθηκαν στο ήμισυ.
Στο -συντηρητικό- πνεύμα της εποχής, πάντως, τα Συνταξιοδοτικά αυξήθηκαν κατά 39% το α΄ εξάμηνο του έτους (στις ΗΠΑ). Αυτό είναι παρήγορο, αλλά ο Κλάδος Ζωής έχει ακόμη πολύ δρόμο να κάνει για να επιστρέψει σε ρυθμούς Ανάπτυξης.
Οι Αναλυτές της Αγοράς προβλέπουν ότι η χρονιά θα τελειώσει με δυσκολίες, αλλά καλύτερα απ’ ό,τι ξεκίνησε. Προς το παρόν ο κόσμος δεν ξοδεύει με την ίδια άνεση που ξόδευε κάποτε. Φοβάται, παρότι σε περιόδους Κρίσης η Αξία και η Σημασία της Ασφάλισης δε χάνεται, αλλά αυξάνεται.
Βέβαια, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ανέκαθεν θεωρούνταν οι δυσκολότεροι μήνες για τις Χρηματαγορές και την Οικονομία. Άλλωστε, οι μεγαλύτερες Κρίσεις (1929,1987) συνέβησαν το φθινόπωρο.