300 περίπου ασφαλιστές και αντασφαλιστές από την Ελλάδα και μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού συμμετείχαν φέτος στο Hydra Meeting που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2014. Το Hydra Meeting είναι πλέον θεσμός και βρίσκεται στο διεθνές ασφαλιστικό ημερολόγιο, καθώς εδώ και 16 χρόνια κατορθώνει να προσελκύσει στην Ελλάδα ασφαλιστές και αντασφαλιστές από όλον τον κόσμο.
Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε επισκόπηση της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά αυτή την περίοδο. «Σε μια εποχή που τα κεφάλαια σπανίζουν ενώ τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ και που το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί, εμείς ως αγορά δεν πρέπει να χάσουμε την επόμενη μέρα: οι πελάτες μας αλλάζουν, νέοι κίνδυνοι αναδύονται, ανάγκες για νέες καλύψεις προκύπτουν, νέα κεφάλαια μπαίνουν στην ασφαλιστική αγορά μέσω των κεφαλαιαγορών, διαταράσσοντας παλιές ισορροπίες και δημιουργώντας νέες τιμολογιακές πολιτικές˙ πιστεύω ότι η αγορά μας πρέπει να συνδεθεί με τον καθημερινό άνθρωπο του αύριο ενώ επιλύει τα προβλήματά της σήμερα. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, πρόκληση που πιστεύω πως θα μας βγάλει ισχυρότερους και σοφότερους», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.
Στο συνεδριακό κομμάτι του 15ου Hydra Meeting η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στους αναδυόμενους ασφαλιστικούς κινδύνους (Emerging Risks). Τηνενότηταάνοιξεοκ. Benno Reischel, Head of Europe. Ακολούθησανοικ.κ. Harald Rosenberger, Executive Client Manager, Munich RE & Nicolas Jeanmart, Head of Non Life & Micro-Economics, Insurance Europe. Την ενότητα συντόνισε ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπης Ασφαλιστικής.
Οι διακεκριμένοι ομιλητές της ενότητας αυτής αναφέρθηκαν διεξοδικά στους νέους αλλά και ήδη υπάρχοντες αλλά μεταβαλλόμενους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, το διαδίκτυο, η τεχνολογία, η διατροφή, οι μεταφορές κ.ά. Επιπλέον, ανέλυσαν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των αναδυόμενων των κινδύνων τα οποία η ασφαλιστική επιχείρηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη στο στρατηγικό της σχεδιασμό : την αβεβαιότητα που επηρεάζει τη δυνατότητα της επιχείρησης να εκτιμήσει την πιθανότητα να επέλθει ο κίνδυνος, το εύρος και μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να φέρει ο κίνδυνος και τέλος το ενδεχόμενο συστημικής επίδρασης.
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε τις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς στην περίοδο χαμηλών ασφαλίστρων (Challenges in a soft market : affordability for clients, sustainability for insurers). Οι ομιλητές που συμμετείχαν ήταν οι κ.κ. Victoria Natar, Επόπτης, Διεύθυνση Εποπτείας Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Interamerican και Σπύρος Μαυρόγαλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Ασφαλιστική. Συντονίστρια της ενότητας ήταν η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ.
Κύριο θέμα της ενότητας αυτής είναι η πρόκληση που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική περίοδο, πώς δηλαδή θα κατορθώσουν να συνδυάσουν με επιτυχία την προσφορά οικονομικά προσιτών ασφαλιστικών προγραμμάτων στους καταναλωτές με τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα σε μία μικρή αγορά όπως είναι η Ελληνική, ο ανταγωνισμός αυξάνεται με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές. Η πτώση των τιμών δε μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια ώστε να προστατεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές. Προκειμένου οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν την κερδοφορία και τη βιωσιμότητά τους, θα πρέπει αναζητήσουν λύσεις μέσω μέτρων εσωτερικής αναδιάρθρωσης όπως με τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της χρήσης τεχνολογίας και άλλων μέτρων. Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων προέκυψε πως δεν υπάρχει μία μοναδική λύση, αλλά κάθε επιχείρηση διαμορφώνει την πολιτική της λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές της. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της εποπτείας, η οποία ελέγχει και αξιολογεί την χρηματοοικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αλλά και η επικείμενη εφαρμογή του Solvency II που μέσω των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων και των αυστηρότατων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης που επιβάλλει στις εταιρίες διασφαλίζει τη φερέγγυα και χρηστή λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Παρουσιάσεις του 16th Hydra Meeting έχουν αναρτηθεί στο site της ΕΑΕΕ www.eaee.gr στη σχετική ενότητα.