Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η παραγωγή ασφαλίστρων αναμένεται να μειωθεί κατά 3,8% παγκοσμίως και κατά 4,7% στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της η Allianz Global Insurance με τίτλο “Το 2020 είναι ένα χαμένο έτος για την ασφαλιστική αγορά”.
Ωστόσο, το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο αναφέρουν οι αναλυτές. Οι οικονομολόγοι της Allianz προβλέπουν ότι η ανάπτυξη του επόμενου έτους θα επιστρέψει στα επίπεδα του 4,4% το 2019.
Η πανδημία θα αλλάξει και την ασφάλιση. Το πιο σημαντικό, θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση στη βιομηχανία και θα επιταχύνει τη μετατόπιση της ασφαλιστικής δύναμης στην Ασία από τη Δύση.
Πριν από τα μεγάλα lockdowns λόγω της πανδημίας ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν σε καλό δρόμο, καταγράφοντας το 2019 ασφάλιστρα αυξημένα κατά 4,4% ( συνολικά 3,906 τρισεκατομμύρια ευρώ) λόγω της ανάκαμψης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικά στις ασφαλίσεις ζωής σημειώθηκε ανάπτυξη 4,4% από 2,8% το 2018.
Η βαθύτερη σημασία της Ασίας στον ασφαλιστικό κόσμο τονίστηκε για άλλη μια φορά πέρυσι, όταν η αύξηση των ασφαλίστρων στην περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) διπλασιάστηκε κατά 6,8%. Η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη, οι άλλες μεγάλες αγορές, είχαν επίσης αρκετά καλά αποτελέσματα το 2019, με ανάπτυξη 4,2% και 4,3% αντίστοιχα. Στη Δυτική Ευρώπη, το «Big 4» – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία – κάλυψαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασφαλίστρων των 1,063 τρισεκατομμυρίων ευρώ που γράφτηκαν στην περιοχή.
Τι αναμένουμε το 2020
Τα παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα μειώνονται κατά 3,8%. Αντιστρέφοντας τα κέρδη του περασμένου έτους, τα ασφάλιστρα ζωής θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 4,4%, ενώ οι κλάδοι P&C θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2,9%.
Εάν υλοποιηθούν αυτές οι προβλέψεις, το χτύπημα θα ήταν τριπλάσιο από αυτό μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν τα παγκόσμια ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 1%. «Το 2020 χάνεται από τον ιό, χωρίς αμφιβολία», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Λούντοβιτς Σουμπράν.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό μήνυμα . Μόλις ο κόσμος ανακάμψει το 2021, η αύξηση των παγκόσμιων ασφαλίστρων αναμένεται να μειωθεί στο 4,4% την επόμενη δεκαετία.
Η Ασία ασφαλιστικός “άξονας”
ΗΑσία αναδεικνύεται ως άξονας για τον ασφαλιστικό κλάδο. «Η Ασία ήταν η περιοχή που χτυπήθηκε πρώτη από τον Covid-19. Θα είναι επίσης η περιοχή που θα ανακάμψει πρώτη», λέει η οικονομολόγος της Allianz, Michaela Grimm. «Η υψηλότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και η αυξημένη ζήτηση για κοινωνική προστασία θα οδηγήσουν σε ηγετική θέση την Κίνα τα επόμενα χρόνια».
Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη έχουν κυριαρχήσει στη βιομηχανία, με αντίστοιχο μερίδιο 38% και 36% στην αρχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το 2019, τα συνολικά ασφάλιστρα στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) ανήλθαν σε 947 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μισά από τα οποία ήταν στην Κίνα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η γρήγορη ανάπτυξη και η αυξανόμενη μεσαία τάξη, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή διείσδυση ασφάλισης, καθιστούν την Κίνα μια προσοδοφόρα αγορά. Επίσης η κινεζική αγορά είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της ανάλυσης δεδομένων.
«Για τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένουμε διψήφιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα», λέει η Michaela
ωστόσο, φέτος τα ασφάλιστρα αναμένεται να μειωθούν κατά 0,7%, με την ασφάλιση ζωής να συρρικνώνεται κατά 1,8%. Οι P&C θα αυξηθούν ελαφρώς, κατά 1,9%.
Μακροπρόθεσμα, η μέση ανάπτυξη στην Ασία παρατηρείται στο 8,1% έως το 2030. Συγκριτικά, η Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,2 τοις εκατό και η Βόρεια Αμερική στο 3,5 τοις εκατό.
«Μετά από τη δύσκολη δεκαετία μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια του Covid-19», λέει η οικονομολόγος Allianz, Patricia Pelayo Romero. «Οι προοπτικές, ωστόσο, είναι λιγότερο ενθαρρυντικές. Όπως και σε άλλους τομείς, η Ευρώπη υστερεί περισσότερο από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την Ασία. “
Η Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά έως το 2030, με μερίδιο 35% έναντι 24% τώρα. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης προβλέπεται να μειωθεί σε 30% και 21%, αντίστοιχα, από 34% και 27% τώρα.