Την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης για την συμμετοχή της στο νέο μοντέλο του ΕΛΓΑ επισήμανε σε ομιλία του στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης.
Μιλώντας στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της βουλής για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν νομοθετικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ο υπουργός είπε ότι δεν έχει εκδηλωθεί από την πλευρά της αγοράς ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της και πως το υπουργείο συνομιλεί με μία συνεταιριστική γαλλική εταιρεία και μία γερμανική.
#t=24m40s
Όπως εξήγησε ενδέχεται να υπάρξει μελλοντικά μετά και από την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ μηχανισμός αντασφάλισης. “Πρέπει όμως να ολοκληρώσουμε την αναδιάρθρωση και εν συνεχεία να δούμε τι δυνατότητες έχουμε να παρέχουμε πρόσθετες υπηρεσίες στους παραγωγούς μας μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση”.
Μιλώντας για τα οικονομικά του φορέα είπε ότι το 2017 τα έσοδα άνήλθαν σε 173 εκατ. και τα έξοδα σε 176 εκατ. Το 2018 τα έσοδα έφτασαν στα 180 εκατ. και οι δαπάνες στα 204 εκατ. Το 2019 το ταμείο ήταν – 4 εκατ. και για το 2020 η πρόβλεψη είναι ότι οι δαπάνες μπορεί να είναι κατά 30 εκατ. μεγαλύτερες από τα έσοδα.
Ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν μέσα στο 2020, το Νοέμβριο θα υπάρξει σύμφωνα με το υπουργείο σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, αφορούν την αντικειμενικότητα του συστήματος εκτίμησης των ζημιών όπου και θα υπάρξει αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (πχ drones κ.ο.κ. ), η μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων (μέσος όρος 1 χρόνος) στην οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο η ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο 1-2 τρίμηνο του 2021, η αναμόρφωση του κανονισμού για να καλυφθούν περισσότερες ζημίες με το παρόν ασφάλιστρο και δίκαια ασφάλιστρα σε περιπτώσεις που δίνονται πολλές αποζημιώσεις και σε άλλες που δεν δίνονται.
35 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό
Το υπουργείο φέτος ενεργοποίησε διάταξη νόμου του 2011 που προβλέπει την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ. Βλασει των όσων ανακοινώθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής μεταφέρθηκαν 35 εκατ. από τον προϋπολογισμό στον οργανισμό.
Όπως εξήγησε ο υπουργός από τις μελέτες που γίνονται δεν υπάρχει γεωργικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς κάποιου είδους συμμετοχή του κράτους. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα από το απολύτως ιδιωτικό ολλανδικό με πάλι κρατική συμμετοχή στην επιχορήγηση ασφαλίστρου μέχρι και άλλα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Γαλλία την Αγγλία κπ.
Μία ιδιωτική αποκλειστικά προσέγγιση του ζητήματος θα οδηγούσε σε μεγάλα ασφάλιστρα για τους αγρότες, που θα οδηγούσε στη μετακύλιση του κόστους στην παραγωγή. Η μετακύλιση του κόστους στην παραγωγή δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην παραγωγή των καλλιεργητών μας.