Ολοκληρώθηκε η 18η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του The Economist Events που πραγματοποιήθηκε 9 και 10 Ιουλίου 2014 στη Βουλιαγμένη. Το “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING” ήταν χορηγός επικοινωνίας.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου
Tη μεγαλύτερη σύνδεση της ελληνικής ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία ανέδειξε ως στόχο από το βήμα του Economist ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τάχθηκε κατά της υψηλής φορολόγησης του κλάδου υπό την έννοια ότι τον καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό και τον στρέφει προς άλλες περιοχές όπως η Άπω Ανατολή.
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ναυτιλίας (στους Έλληνες πλοιοκτήτες αντιστοιχεί το 15% του παγκόσμιου στόλου) στάθηκε στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του ελληνικού στόλου: μεταξύ 8,8 και 9,2 ετών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό (τοποθέτησε τα πρώτα οφέλη εντός του 2015), σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα 17.000 σκάφη αναψυχής, υπό την επισήμανση ότι κάθε ένα από αυτά δημιουργούν 1,2 άμεσες θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούν εμμέσως άλλες 8-9.
Πάνος Λειβαδάς, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ
Η πολιτική σταθερότητα, η προσέγγιση παραδοσιακών και νέων αγορών, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η άρση των επενδυτικών εμποδίων, η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, είναι οι βασικοί λόγοι που ανακάμπτει ταχύτατα ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι ο τουρισμός απασχολεί περίπου 1 εκατ. ανθρώπους στην Ελλάδα και βοηθά καθοριστικά στη σταδιακή έξοδο από την κρίση και την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων. Προέβλεψε επίσης αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος σε σχέση με τα περίπου 20 εκατ. τουρίστες που ήρθαν πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
ΕυάγγελοςΜαρινάκης, Πρόεδρος, Capital Product Partners L.P.
Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να εξελιχθεί σε κεντρικό πυλώνα για την έξοδο από την κρίση και θα μπορούσε να εισφέρει ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ περίπου 12,7 δισ. ευρώ υποστήριξε ο πρόεδρος της Capital Product Partners L.P. Ευάγγελος Μαρινάκης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών ομίλων, καθώς το λειτουργικό κόστος του ναυτιλιακού κλάδου στην Ελλάδα είναι κατά περίπου 23% χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο κόστος διεθνώς.
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος τη φετινή χρονιά προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι οι αφίξεις τουριστών πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 19 εκατ. άτομα και τα έσοδα θα φτάσουν τα 13 δις ευρώ. Ανέφερε εξάλλου, ότι ο στόχος για το 2021 είναι να φτάσουν οι τουρίστες τα 22 – 24 εκατ. άτομα με έσοδα 19 δις ευρώ σε ετήσια βάση, περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβολή στο ΑΕΠ κατά 9 μονάδες κάθε χρόνο. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τουριστικών δράσεων από το ΕΣΠΑ, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις κυρίως στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, να θεσπιστεί το νέο πλαίσιο για τον αιγιαλό και να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης.
ΓεώργιοςΠροκοπίου, Ιδρυτής, Dynacom Tankers Management
Στην ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα αναφέρθηκε ο ιδρυτής της Dynacom Tankers Management Γεώργιος Προκοπίου σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρχει φιλική προσέγγιση των επιχειρηματιών και ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος προορισμός για τα γιότ και επεσήμανε ότι ο Πειραιάς θα πρέπει να γίνει το κέντρο της διεθνούς ναυτιλίας και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τους ξένους πλοιοκτήτες να φέρουν τα πλοία τους στο κεντρικό λιμάνι της χώρας.
Declan Costello, Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εύσημα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Όπως είπε, έχει γίνει καταπληκτική προσπάθεια στη δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση των ελλειμμάτων κατά περίπου 15 μονάδες από το 2009. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί κυρίως σε μεταρρυθμίσεις που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη, ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των εξαγωγών, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο τιμών, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του κόστους εργασίας κατά 20% σε σχέση με το 2009. Πάντως, επεσήμανε ο κ. Costello, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε κάποιους τομείς μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπου η Ελλάδα είναι στην 135η θέση διεθνώς από την 147η πέρυσι. Τόνισε παράλληλα, ότι θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα από τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και της χρηματοδότησης προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.
Γιάννης Μώραλης, Νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά
Την πεποίθηση ότι η «νέα αστικοποίηση» των πόλεων διαμορφώνει μία νέα οικονομική πραγματικότητα η οποία καθιστά τις πόλεις φορείς μεγάλων αλλαγών που οδηγούν σε σημαντικά οφέλη εξέφρασε σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Αφού παρατήρησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά λειτουργούσε ως απλός διεκπεραιωτικός βοηθός της κεντρικής εξουσίας, μίλησε για την ανάγκη μιας σύγχρονης στρατηγικής με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα.
«Να βάλουμε άλλον συντελεστή στον παράγοντα πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για πρωτοβουλίες στα πρότυπα των παγκόσμιων τάσεων προς την «έξυπνη πόλη», με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Την πεποίθηση ότι νέο αναπτυξιακό πρότυπο σημαίνει «εξωστρέφεια και διασαφήνιση – εξυγίανση της σχέσης ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» εξέφρασε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Βέττας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και μεταφοράς πόρων σε τομείς διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών και αγαθών.
«Φοβάμαι πως ζούμε ξανά αυταπάτες ότι μπορούμε να αναπτυσσόμαστε πάλι με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε και επισήμανε ότι η οικονομική προσαρμογή έως σήμερα στην ουσία έχει επιτευχθεί «δυστυχώς μέσω της ύφεσης».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε τομείς που χρήζουν βαθιάς μεταρρύθμισης, όπως η δημόσια διοίκηση, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Globo
Την πεποίθηση ότι με το λεγόμενο brain drain η Ελλάδα χάνει τον μεγαλύτερο πλούτο της εξέφρασε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Globo Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος σε ομιλία που παρέθεσε στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist μίλησε για «καλά ελληνικά μυαλά» τα οποία εξακολουθεί να χάνει η χώρα.
Νικόλαος Κωσταράς, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής, WIND Hellas
Τα έσοδα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 2008 έχουν μειωθεί από 8 δις σε 4 δις (από 4,4 δις σε 2 δις τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας), υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής πληροφορικής της WIND Hellas Νικόλαος Κωσταράς, ο οποίος ωστόσο κατέληξε ότι «φαίνεται φως στο τούνελ». Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αναγκαία τη ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα.
ΔημήτρηςΚρις, Chief Operating Officer, Tuvunu
«Τι θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα; Σταθερότητα και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο Chief Operating Officer της εταιρείας Tuvunu Δημήτρης Κρις, εστιάζοντας σε μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη του δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη σε ζητήματα όπως το φορολογικό σύστημα και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. «Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε, περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από τον ρόλο του εισαγωγέα στον ρόλο του παραγωγού και του εξαγωγέα.
Νικόλαος Δένδιας, Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Για «απτά σημεία ανάπτυξης» έκανε λόγο στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για «σαφείς και θετικές» ενδείξεις αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στην κατηγορία “doing business” κατά 17 θέσεις και στην ανέλιξή της κατά 100 θέσεις στην κατηγορία “starting business”.
Επισήμανε δε την αύξηση κατά 46% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο ως ένα «μικρό δείγμα αλλαγής του κλίματος».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια της παθητικής αναμονής. Οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και με τη γνώση των περιορισμένων δυνάμεων που διαθέτουμε», σημείωσε, μιλώντας για την ανάγκη συνέχισης των «δομικών μεταρρυθμίσεων» με κεντρικό άξονα «λιγότερο κράτος, περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα»
«Να αποκηρύξουμε το φαύλο παρελθόν μας. Να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για σταδιακές φορολογικές μειώσεις και παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.