Το πιο κρίσιµο για τη δηµόσια ασφάλιση τρίµηνο θα είναι εκείνο το οποίο θα τελειώσει τον ερχόµενο Ιούνιο.
Και αυτό γιατί, ενώ έχει κλείσει πλέον ο κύκλος των αναδροµικών από τον ασφαλιστικό νόµο Βρούτση, θα πρέπει, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, να έχει µπει σε πλέρια εφαρµογή το σύνολο των µέτρων Χατζηδάκη για τη δραστική µείωση των εκκρεµών συντάξεων – µαζί και των αναδροµικών τα οποία τα συνοδεύουν, ενώ εκκρεµεί η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδροµικά των συνταξιούχων για τα κοµµένα δώρα και τις κοµµένες επικουρικές συντάξεις. Την ίδια ώρα, µετρά αντίστροφα ο χρόνος για την καταβολή αυξήσεων σε όλες τις “νέες” κύριες συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου 2023, καθώς λήγει τότε το “πάγωµα” το οποίο έχει επιβληθεί από την πρώτη Ιανουαρίου του 2017.
του Δ. Κατσαγάνη (Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “am” Τεύχος Μαίου)
Με δύο λόγια, το 2022, συνολικά, φαίνεται πως – εκτός απροόπτου – θα είναι η χρονιά στην οποία θα κλείσουν οι κύκλοι των αναδροµικών και παράλληλα θα είναι το έτος – “γέφυρα” για την επαναφορά του συνταξιοδοτικού σε µία µερική “κανονικότητα” – παρά τα τεράστια προβλήµατα που παραµένουν (πχ τα χρέη στα ταµεία) µέσω των πρώτων µαζικών οριζόντιων αυξήσεων (αν εξαιρέσει τις αυξήσεις του νόµου Βρούτση σε µερίδα των κύριων – επικουρικών συντάξεων και τη µίνι «δέκατη τρίτη σύνταξη» που είχε θεσπίσει η προηγούµενη κυβέρνηση και οι οποία έπειτα καταργήθηκε) µετά τα Μνηµόνια.
Κλείνουν οι κύκλοι των αναδροµικών
Τον Απρίλιο αναµένεται η σχετική δικαστική απόφαση και αν είναι θετική, τότε το δηµόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τις περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις για το εντεκά-µηνο µεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016.
Αν και η επιστροφή τους θα φέρει σηµαντικό δηµοσιονοµικό βάρος έως και 2,5 δισ. ευρώ (την ώρα µάλιστα που τα χρέη στα ταµεία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ µετά το άλλο, περνώ-ντας τελευταία το κατώφλι των 42 δισ. ευρώ!) παρότι αυτό θα µειωθεί στην πράξη λόγω διαφόρων παρακρατήσεων από πλευράς κράτους – το “θετικό” θα είναι, όπως σχολιάζουν αρµόδιοι παράγοντες, πως θα κλείσει οριστικά η υπόθεση των αναδροµικών λόγω των δικαστικών προσφυγών συνταξιούχων κατά των µνηµονιακών περικοπών της περασµένης δεκαετίας. Από εκεί πέρα, το ζήτηµα θα είναι µε ποιους ρυθµούς θα καταβληθούν τα ποσά τα οποία δικαιούνται οι συνταξιούχοι, δηλαδή σε µία, δύο ή περισσότερες δόσεις.
Σε περίπτωση που είναι αρνητική η απόφαση του ΣτΕ τότε το ζήτηµα και πάλι θα κλείσει, χωρίς κανένα δηµοσιονοµικό βάρος, αφήνοντας περιθώριο για άλλες κοινωνικές παρεµβάσεις από πλευράς κράτος.
Υπενθυµίζεται πως δια νόµου έχει εξασφαλιστεί κρατικό κονδύλι κάθε χρόνο το 0,5% του ΑΕΠ για χρηµατοδότηση µέτρων κοινωνικής πολιτικής.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη κάποια άλλα, ήδη “βεβαιωµένα” αναδροµικά. Και αυτά δεν είναι άλλα από εκείνα που αφορούν στις εκκρεµείς συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει δεσµευθεί έναντι των θεσµών πως έως τον Ιούνιο θα έχει εκµηδενιστεί το πλήθος των ληξιπρόθεσµων αιτήσεων για κύριες συντάξεις. Βασικό πρόβληµα είναι οι αιτήσεις των ελευθέρων επαγγελµατιών και των αγροτών, οι οποίοι οφείλουν πάνω από το προβλεπόµενο όριο (20.000 ευρώ για τους επαγγελµατίες και 6.000 για τους αγρότες) και έτσι δεν µπορούν να βγουν στη σύνταξη, χωρίς να καταβάλλουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.