Ο ιός RSV δεν είναι ένα καινούριο παθογόνο, που ξαφνικά εμφανίστηκε και μάς απειλεί.
Είναι γνωστός στους επιστήμονες λίγο πριν το 1960, και παρότι η λοίμωξη που προκαλεί αρχικά ονομάστηκε «νόσος των βρεφών», είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα – δηλαδή όλους όσοι έχουν εύθραυστη υγεία, όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
της Αλεξίας Σβώλου
Όπως επισημαίνει ο ειδικός, ο ιός RSV έχει υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα αν νοσεί ένας άνθρωπος το μεταδίδει σε άλλους 3 ανθρώπους αλλά και μεγάλη χρονική περίοδο που το άτομο καθίσταται μεταδοτικό, διπλάσια μάλιστα σε σύγκριση με τον κορονοϊό.
Επίσης, αν κολλήσουμε μια φορά, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξανακολλήσουμε. Αντίθετα μπορεί να κολλήσουμε και άλλες 5 φορές ή και περισσότερες! Στις ΗΠΑ ο ιός RSV προκαλεί 177.000 νοσηλείες κατ’ έτος, και 14.000 θανάτους με την πλειονότητα των θανάτων να αφορά ηλικιωμένους και άτομα με συνοσηρότητα. Η λοίμωξη με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό επιδεινώνει πολύ τις υπάρχουσες ανεπάρκειες και προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία καθίσταται μοιραία για τον ασθενή.
Υψηλή θνητότητα ειδικά στους ασθενείς με ΧΑΠ
Οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται με λοίμωξη του ιού RSVπαρουσιάζουν 10% θνητότητα και ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 30% αν ο ασθενής έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (γνωστή ως ΧΑΠ). Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης:
«Όταν έχουμε στο νοσοκομείο ασθενή με ΧΑΠ με αναπνευστική λοίμωξη, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων παρακαλάω να είναι λοίμωξη covid 19 ή γρίπη, γιατί η διαδρομή τους είναι πιο εύκολη γι αυτούς τους εύθραυστους ανθρώπους-ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τα αντιικά φάρμακα στην φαρέτρα μας».
Ο μακρύς δρόμος για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου
Ο ιός RSV από μόνος τους είναι επικίνδυνος και πιο επικίνδυνο τον καθιστά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε προφυλακτικό εμβόλιο γι αυτόν. Τα ερευνητικά εργαστήρια χρειάστηκαν 30 χρόνια για να αναπτύξουν… (Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο medly.gr)