Σε περίοδο κρίσης ο Ηγέτης έρχεται αντιμέτωπος με πιεστικά διλήμματα που μπορούν να τον εγκλωβίσουν σε άγονους τρόπους σκέψης. Όχι μόνο δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία μόνο θεώρηση, σε ένα μόνο «μονοπάτι», αλλά, αντιθέτως, πρέπει να συνδυάζει οπτικές και να συνθέτει δημιουργικά αντιθέσεις. Η πρόκληση είναι να έχει την αίσθηση του επείγοντος και της ανάγκης αποτελεσμάτων, δίχως να χάνει την ικανότητα να στοχεύει σε αποτελέσματα με στρατηγικό τρόπο. Ο σύγχρονος Ηγέτης είναι μια σύνθετη προσωπικότητα που κατανοεί τον ανθρώπινο ψυχισμό, μετασχηματίζει εμπειρίες και αλλάζει διαρκώς. Πρέπει να διακρίνεται από μια σειρά ικανοτήτων, πάθος, φαντασία και να μπορεί να εμπνέει την ομάδα του. Τα παραπάνω τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές στο 23ο Συνέδριο Ηγεσίας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Παρασκευή, 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 στο Grand Resort Lagonissi με θέμα: «Ηγέτες σε δίλημμα: Τακτικές επιβίωσης ή Στρατηγικές ανάπτυξης;».
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Ηγέτης προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση της εταιρίας του χωρίς να θυσιάσει τη μελλοντική ανάπτυξή της και στις στρατηγικές με τις οποίες η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί δημιουργικά, αποτελεσματικά και όχι σπασμωδικά. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε θέματα θετικής ψυχολογίας και στο πώς οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε μπορούν να καταστούν εναύσματα συμμετοχικής δράσης και να μετατραπούν σε θετική δύναμη αλλαγής.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Hans Göran Persson, ο οποίος χειρίστηκε με τεράστια επιτυχία τη μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα τη δεκαετία του ’90, ανέλυσε τις αντικρουόμενες προτεραιότητες που κλήθηκε να συμβιβάσει και κατέθεσε τις σκέψεις του σχετικά με τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι Ηγέτες σε κρίσιμες στιγμές.
Για τα κρίσιμα διλήμματα που αντιμετωπίζει το ανώτατο μάνατζμεντ μίλησε ο Inder Sidhu, Senior Vice President of Strategy and Planning for Worldwide Operations της CISCO. Υποστήριξε ότι ο Ηγέτης δεν θα πρέπει να σκέφτεται με διλημματικούς όρους και να επιλέγει μία στρατηγική εγκαταλείποντας μιαν άλλη. Πολύ συχνά, μια εταιρία μπορεί πράγματι να «κάνει και τα δύο», δηλαδή να υπηρετήσει δύο φαινομενικά αντικρουόμενους στόχους.
Ο Ευτύχης Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της AEGEAN AIRLINES, o Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, περιέγραψαν τα μεγαλύτερα διλήμματα που αντιμετώπισαν τα προηγούμενα δύο χρόνια και ανέδειξαν τρόπους με τους οποίους ένας Ηγέτης μπορεί όχι μόνο να αποφύγει σπασμωδικές αντιδράσεις ή κινήσεις πανικού, αλλά και να δώσει προοπτική στην επιχείρησή του.
Ο Αρίστος Δοξιάδης, Οικονομολόγος, ο Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης, Associate Professor στο London Business School και ο Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΗΡΕΥΣ εστίασαν στις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει όχι μόνο να ληφθούν αλλά και να υλοποιηθούν προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες, συμπεριφορές και πολιτικές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ο π. Φιλόθεος Φάρος σκιαγράφησε την «τέχνη της ζωής» και περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει τις εμπειρίες κρίσης σε έναυσμα για ένα ταξίδι εκ νέου ανακάλυψης του εαυτού. Ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, επικεφαλής της πρώτης ελληνικής αποστολής, που την άνοιξη του 2004 κατέκτησε το Έβερεστ, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα του και αναφέρθηκε στα μαθήματα που συνήγαγε από αυτή την εμπειρία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηγεσία και την οργάνωση.
Για το πώς η δύναμη για ζωή δίνει απαντήσεις στα όποια διλήμματα μίλησαν η Μαρία Βλάχου, Συνιδιοκτήτρια της FEREIKOS HELIX, η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η Αθηνά Κρητικού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους και ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Πρωτέας», οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι δύσκολες καταστάσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν αποθέματα όχι μόνο αντοχής αλλά και φαντασίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ Νικήτας Κωνσταντέλλος, ο οποίος υπογράμμισε το μεγάλο έλλειμμα Ηγεσίας που υπάρχει στα πολιτικά κόμματα της χώρας και στο απαιτητικό έργο που έχει να επιτελέσει το ανώτατο μάνατζμεντ: «Η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι η σημαντικότερη συνεισφορά που εμείς, ως Business Leaders, μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, είναι να διοικήσουμε, όσο το δυνατόν επιτυχέστερα τις εταιρείες μας, κόντρα στην ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος.
Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, ενώ τις εργασίες έκλεισε ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε ξανά εκείνες τις αξίες που κατέρρευσαν και βεβαίως απαιτείται σκληρή δουλειά, αξιοπιστία, σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά και δημιουργική φαντασία».
Το Συνέδριο –το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της L.P. ELLINAS Real Estate Consultants & Valuers, ως Χρυσός Χορηγός– παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 300 ανώτατα και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και φορέων.