To κείμενο είναι αναδημοσίευση από το blog της Ευρωπαϊκής Πίστης
Τα lockdowns, τα μέτρα και η ελπίδα
«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της. Παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».
Αυτή ήταν η ανακοίνωση που είχε κάνει στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας μας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, για την ασθενή μηδέν. Από την ημέρα εκείνη και μετά, για την Ελλάδα και σταδιακά για ολόκληρο τον πλανήτη, η κανονικότητα και η καθημερινότητα αλλάζει.
Ας θυμηθούμε κάποιες ημερομηνίες – σταθμούς.
12 Μαρτίου 2020
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά στις 12 Μαρτίου ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος ενός 66χρονου ασθενή που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο.
13 Μαρτίου 2020
Μία ημέρα αργότερα στις 13 Μαρτίου ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοινώνουν μέτρα προστασίας των πολιτών, κλείνοντας όλα τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα καφεστίασης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και αφήνουν ανοιχτά τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία.
18 Μαρτίου 2020
Στις 18 Μαρτίου, ανακοινώνεται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων 10 ή περισσότερων ατόμων και η κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ στους παρανομούντες.
23 Μαρτίου 2020
Η 23η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που απαγορεύεται η κυκλοφορία. Όσοι είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσουν και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι χρησιμοποιούν τις βεβαιώσεις τύπου Α και Β και είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάνω τους την αστυνομική τους ταυτότητα. Κλείνει η πρόσβαση σε πάρκα, άλση και παιδικές χαρές που μέχρι τότε είχαν παραμείνει ανοιχτά. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι «Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς». Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι περνούν σε καθεστώς τηλεργασίας, πολλές ειδικότητες μισθωτών βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, οι γονείς παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού και τα παιδιά τηλεκπαιδεύονται. Η ζωή όπως την ξέραμε, σταματάει και παίρνει μία άλλη μορφή με πολλές κοινωνικές αποστάσεις.
28 Απριλίου 2020
Στις 28 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και 6 υφυπουργοί ανακοινώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και για την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τις επόμενες μέρες δίνονται αναλυτικές διευκρινήσεις και εξειδικεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου άρσης των μέτρων.
18 Μαΐου 2020
Στις 18 Μαΐου σταματούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και το πρώτο κύμα της πανδημίας κλείνει τον κύκλο του.
27 Δεκεμβρίου 2020
Από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020 έως τα τέλη Γενάρη του επόμενου έτους ακολουθεί το 2ο κύμα της πανδημίας. Προτεραιότητα της επιστημονικής κοινότητας είναι η εύρεση φαρμάκων και εμβολίου. Στη χώρα μας ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται στις 27 Δεκεμβρίου του 2020. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα. Εν συνεχεία ζούμε το τρίτο, το τέταρτο κύμα και πολλές παραλλαγές του ιού.
Ιούνιος 2021
Εμφανίζεται στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα του ιού.
Δεκέμβριος 2021
Εμφανίζεται στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον. Τα νέα κρούσματα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, φτάνουν και ξεπερνούν τα 10.000 ημερησίως.
Μέσα στην περίοδο του κορονοϊού βιώσαμε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που μερικά χρόνια πριν θα φάνταζαν απλώς σαν σκηνές από κινηματογραφική ταινία. Η επέλαση του ιού στη χώρα μας οδήγησε σε 2,4 εκατ. κρούσματα και περίπου 26.000 θανάτους.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά συνεχίζουμε να ζούμε με τον ιό και τα πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, έχοντας αλλάξει πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα. Έχουμε στη φαρέτρα μας τους εμβολιασμούς και περισσότερη γνώση να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση για την οποία υπάρχει η αισιοδοξία ότι βελτιώνεται.