Ως προς την Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών και Απώλειας Ακαθάριστων Κερδών των επιχειρήσεων θα ήθελα να επισημάνω τρία ειδικά θέματα που συχνά δημιουργούν διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ ασφαλιζομένων, ασφαλιστικών και ασφαλιστικών εταιρειών.
του Παναγιώτη Στρατή, είναι Οικονομολόγου, Μετόχου του γραφείου Πραγματογνωμόνων ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΕ (Ειδική Έκδοση Μεσίτες & Πράκτορες 2021)
1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του λογιστικού ποσού μικτού κέρδους που προκύπτει από τον ισολογισμό και του ασφαλιστικού ποσού ακαθαρίστου (μικτού) κέρδους
Από την ανάλυση του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως που συνοδεύει τον Ισολογισμό προκύπτει το μικτό κέρδος εκμετάλλευσης που αποτελεί τη διαφορά του κύκλου εργασιών μείον το κόστος των πωλήσεων. Το μικτό αυτό κέρδος δεν μπορεί να ληφθεί ως ασφαλιζόμενο μικτό κέρδος αφού:
- Στις εμπορικές επιχειρήσεις περιλαμβάνει και μεταβλητά έξοδα.
- Στις μεταποιητικές (βιομηχανικές) επιχειρήσεις περιλαμβάνει μεταβλητά έξοδα και δεν περιλαμβάνει το σημαντικό μέρος των σταθερών εξόδων της παραγωγής.
Αντιθέτως γίνεται πιο κατανοητό από τους παράγοντες (οικονομικούς διευθυντές, λογιστές) της επιχείρησης που επιθυμεί να ασφαλισθεί ότι μικτό κέρδος προς ασφάλιση είναι το άθροισμα των σταθερών εξόδων και του καθαρού προ φόρων κέρδους της επιχείρησης. Η διαφορά στους ορισμούς του μικτού κέρδους μεταξύ λογιστικού και ασφαλιστικού τομέα θα πρέπει να προσέχεται ιδιαίτερα, διότι συχνά οδηγεί σε παρεξηγήσεις κατά την εκκαθάριση των ζημιών.
2. Το ασφαλιζόμενο ποσό απώλειας ακαθαρίστων κερδών αντιστοιχεί στην περίοδο ασφάλισης και όχι στην ανώτερη χρονική περίοδο αποζημίωσης
Σε πολλές περιπτώσεις εκτιμήσεως ζημιών απώλειας ακαθαρίστων κερδών προέκυψαν ενστάσεις των ασφαλιζομένων που ισχυρίζονταν ότι:
- Δεν υπάρχει υπασφάλιση στην ασφάλιση απώλειας ακαθαρίστων κερδών.
- Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο αντιστοιχεί στην ανώτερη χρονική περίοδο της αποζημίωσης που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και όχι στην περίοδο ασφάλισης.
Στην πρώτη περίπτωση οι ισχυρισμοί στηρίζονται στην άποψη ότι η υπασφάλιση ισχύει νομοθετικά μόνο στις ασφαλίσεις πραγμάτων και όχι στις ασφαλίσεις ζημιών (γενικώς), στις οποίες περιλαμβάνεται και η απώλεια του προσδοκώμενου μικτού κέρδους. Κατά την άποψή μας μπορεί να μην υπάρχει σαφής νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπασφάλισης πλην όμως υπάρχει αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 17 του Ν. 2496/97 και στις ασφαλίσεις των επιπτώσεων από τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεως. Σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση των επιπτώσεων από τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης (μείωση ακαθαρίστων κερδών) περιλαμβάνεται στις ασφαλίσεις ζημιών και η υπασφάλιση που εφαρμόζεται γενικά ως θεσμός αφορά και την απώλεια του ακαθαρίστου κέρδους ένεκα επέλευσης καλυπτόμενου ζημιογόνου γεγονότος.