Ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια αυτοκινήτων των ΗΠΑ δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά τους τελευταίους εννέα μήνες από ελαττωματικούς αερόσακους χαμηλού κόστους που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο αντικατάστασης.
Η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας NHTSA προέτρεψε τους αγοραστές και τους ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να προσέχουν τους εισαγόμενους αερόσακους που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό σε ατύχημα. Όπως αναφέρει το reuters οι αερόσακοι που είχαν τοποθετηθεί μετά από προηγούμενα ατυχήματα σε επόμενες συγκρούσεις κατά την ενεργοποίηση απεμπολούσαν μεγάλα μεταλλικά θραύσματα στους οδηγούς.
«Αυτά τα ύποπτα ανταλλακτικά κατασκευάζονται συχνά από ξένες εταιρείες για τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ποιότητα των προιόντων τους, πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος του γνήσιου ποιοτικού εξοπλισμού, παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και εγκαθίστανται από μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής ή αντιπροσωπείες κατασκευαστών».
Η NHTSA πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν αναφορά ιστορικού οχήματος πριν αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο όχημα και, εάν είχε προηγηθεί ατύχημα, να επισκεφτούν έναν ανεξάρτητο μηχανικό για επιθεώρηση αερόσακου για να βεβαιωθούν ότι τα ανταλλακτικά είναι γνήσια.
«Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι – και θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο», ανέφερε η υπηρεσία.
Για χρόνια, το NHTSA ερευνούσε τους αερόσακους που μπορούν να υποβαθμιστούν μετά από μακροχρόνια έκθεση σε υψηλή υγρασία.
Περισσότεροι από 30 θάνατοι παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 26 θανάτων στις ΗΠΑ και εκατοντάδων τραυματισμών σε οχήματα διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών από το 2009 έχουν προκληθεί από αερόσακους Takata που μπορεί να εκραγούν, εξαπολύοντας μεταλλικά σκάγια μέσα σε αυτοκίνητα και φορτηγά.
Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 67 εκατομμύρια αερόσακοι Takata ανακλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από περισσότερες από 20 αυτοκινητοβιομηχανίες και περισσότεροι από 100 εκατομμύρια αερόσακοι ανακλήθηκαν παγκοσμίως, στη μεγαλύτερη επανάκληση για λόγους ασφαλείας στον κλάδο αυτοκινήτου στην ιστορία.