Περίπου 33 εκατομμύρια, από συνολικό πληθυσμό 220 εκατομμυρίων έχουν πληγεί στις πλημμύρες στο Πακιστάν. 1.343 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Σεχμπάζ Σαρίφ ολόκληρα τμήματα περιοχών μοιάζουν με θάλασσες.
Η καταστροφή που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και έχει προκαλέσει απώλειες τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμούν οι αξιωματούχοι. «Δεν θα πιστεύετε το μέγεθος της καταστροφής εκεί», είπε ο Σαρίφ στα ΜΜΕ μετά από μια επίσκεψη στη νότια επαρχία Σιντ. «Έχει νερό παντού. Είναι ακριβώς σαν θάλασσα».
Η κυβέρνηση, η οποία αύξησε τις δωρεές σε μετρητά για τα θύματα των πλημμυρών σε 70 δισεκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (313,90 εκατομμύρια δολάρια), θα αγοράσει 200.000 σκηνές για να στεγάσει εκτοπισμένες οικογένειες, πρόσθεσε.
Η υποχώρηση των υδάτων αποτελεί μια νέα πρόκληση καθώς μαζί αναμένονται μολυσματικές ασθένειες.
«Θα χρειαστούμε τρισεκατομμύρια ρουπίες για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή».
Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν βοήθεια 160 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι πλημμυροπαθείς.
Τα μανιασμένα νερά έχουν παρασύρει 1,6 εκατομμύρια σπίτια, 5.735 km (3.564 μίλια) συγκοινωνιακών συνδέσεων, 750.000 ζώα και έχουν κατακλύσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα (809.370 εκτάρια) γεωργικής γης.
Αξιωματούχοι στη Σιντ αναμένουν τα νερά να υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Μουρτάζα Ουαχάμπ.
«Η στρατηγική μας αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για καλλιέργεια σιταριού μόλις υποχωρήσει το νερό», πρόσθεσε.
Το Πακιστάν έχει δεχτεί σχεδόν 190% περισσότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο των 30 ετών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικά 391 mm (15,4 ίντσες), με τη Σίντ να έχει 466% περισσότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο.