Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν στο φετινό 20ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο της ΕΑΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Costa Navarino. Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούσαν σε όλη την αλυσίδα της ιδιωτικής ασφάλισης και, μεταξύ άλλων, είχαν να κάνουν με το σεισμό και τις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τις συντάξεις, το θεσμικό πλαίσιο, τις ΕΠΥ, το ρόλο του κλάδου και το προφίλ των ασφαλιστικών συμβούλων, τη στρατηγική της αγοράς και τις σχέση της με την πολιτεία, όπως και τα περιθώρια που υπάρχουν για την ανάπτυξη ΣΔΙΤ με τη συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών.
Των Πλάτωνα Τσούλου και Βίκυς Γερασίμου
Το ID επιχείρησε να κωδικοποιήσει βασικά σημεία και συμπεράσματα του Συνεδρίου, απομονώνοντας ατάκες των συμμετεχόντων στη διοργάνωση. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίσαμε τις εξής:
Χρήστος Στυλιανίδης, Κοινοτικός Επίτροπος για ζητήματα Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων
Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να επιτελέσει σημαντικό έργο στην κάλυψη του πληθυσμού και ιδιαίτερα στην πρόληψη των κινδύνων, διότι διαθέτει και την αναγκαία τεχνογνωσία και το κίνητρο για τη μείωση των ζημιών.
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΕΑΕΕ
Τα ασφαλιστικά προϊόντα δεν είναι για τους έχοντες, αλλά για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Πολιτεία και αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα της υπασφάλισης του Έλληνα πολίτη.
Η ασφαλιστική αγορά καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκαλούνται από σύγχρονους κινδύνους.
Δημήτρης Μαζαράκης, μέχρι πρότινος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ
Για να αυξήσει ο κλάδος τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ σε επίπεδα υψηλότερα του 2% όπου παραμένει επί πολλά έτη, οφείλει πρώτα να αλλάξει ο ίδιος. Θα πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να ξεβολευτούν.
Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών
Η συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα αφήνει τα περιθώρια για δικαιότερη κατανομή του κινδύνου.
Ένας σεισμός στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη δώσει τον ισχυρότερο σεισμό που θα μπορούσε να εκδηλωθεί, βάσει της γεωλογίας. της.
Andreas Born, Head of Treaty AON Benfield στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, όπου υπάρχουν 6,4 εκατ. κατοικίες, ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου είναι δυνατό να προκαλέσει οικονομικές απώλειες από 6,2 μέχρι 8,5 δισ. ευρώ.
Το 17% των σχετικών κινδύνων εντοπίζονται στην Μακεδονία.
Αλέξανδρος Turner, Managing Director στην Carpenter Turner
Το 73% των ερωτώμενων, που συμμετείχαν σε έρευνα αγοράς η οποία διενεργήθηκε στην Κεφαλλονιά, απάντησε ότι δεν γνωρίζει πόσο κοστίζει η ασφάλιση κατοικίας έναντι του σεισμού.
Gerry Tighe, Head of Treaty Matrix Broker at Lloyd’s στην Ελλάδα
Τα προγράμματα φυσικών καταστροφών ξεκίνησαν στην Ελβετία το 1939 με τη δημιουργία της Swiss Pool.
Μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία από χώρες του εξωτερικού για την ιδιωτικοποίηση και την ποσοτικοποίηση του κινδύνου.
Pavel Huerta Uribe, Expert Property EMEA Swiss Re
Το 2017 ήταν η χρονιά με τις δεύτερες υψηλότερες σε αξία ζημίες που προκάλεσαν φυσικές καταστροφές από το 1970 μέχρι σήμερα. Το 57% αυτών ήταν ανασφάλιστες, ενώ σε σύνολο κόστισαν 337 δισ. δολάρια
Η οικονομική απώλεια από τις φωτιές του περασμένου Ιουλίου στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 233 εκατ., με τις ασφαλισμένες ζημιές να είναι 42 εκατ. και το ασφαλιστικό κενό να φθάνει στο 82%.
Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas
Η αναταραχή είναι η νέα κανονικότητα την οποία έχουν αποδεχτεί οι Έλληνες.
Τι έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή; Tο 58,2% μιλά για ανάπτυξη και το 40,6% για δικαιοσύνη.
Το 66% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα μειωθούν οι κρατικές παροχές υγείας.
Το 85,6% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ανεργία θα χειροτερέψει.
Το 58,3% των Ελλήνων νιώθει οργή και πάνω από το 57% νιώθει ντροπή για όσα συμβαίνουν.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στην προστασία της αξιοπρέπειας και στην ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης.
Στέλιος Ράμφος, Συγγραφέας
Είμαστε μία κουλτούρα στερεοτύπων. Έχει μεγάλη σημασία να μπορέσουμε στην Ελλάδα να περάσουμε από την ταυτότητα «σωσιβίου» στην ταυτότητα «εφαλτηρίου».
Οι ασφαλιστές πρέπει να δημιουργήσουν αίσθημα ασφαλείας και όχι άγχος ασφαλείας στον πολίτη. Πρέπει να γίνετε υπερβατικοί στη δουλειά σας.
Γιάννης Κυριόπουλος, Επικεφαλής Οικονομικών Υγείας της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Η χώρα, παραδοσιακά δαπανά πολλά κεφάλαια στην ιδιωτική Υγεία, με τα νοικοκυριά να διαθέτουν το 7,4% του προϋπολογισμού τους για να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες και τη δυνατότητα να επιλέγουν το γιατρό τους.
Η Ελλάδα έχει τρεις ισοδύναμους πυλώνες χρηματοδότησης: Το κράτος κατά 30%, την κοινωνική ασφάλιση με συμμετοχή επίσης 30% και τα νοικοκυριά με 40% και το μεγαλύτερο μέρος τους να μην καλύπτεται ασφαλιστικά.
Από το 2000 έως το 2017 έχει αυξηθεί δραματικά η ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα.
Τα νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή τους στο κόστος αγοράς φαρμάκων και στις αμοιβές γιατρών.
Τα νοικοκυριά από το 2009 μέχρι το 2015 μείωσαν κατά 57,6% την πρωτοβάθμια δαπάνη και κατά 33,8% τη φαρμακευτική δαπάνη.
Οι Έλληνες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εξαιρετικά μεγάλες δαπάνες στην υγεία ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, με περίπου το 5% των νοικοκυριών να επιβαρύνεται με «καταστροφικές» δαπάνες. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 500.000 νοικοκυριά τα οποία καταναλώνουν το 20% του προϋπολογισμού τους σε ανάγκες για υπηρεσίες και δομές υγείας. Επιπλέον, το 4,7% των νοικοκυριών βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, λόγω των πληρωμών που το βαραίνουν για να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.
Πριν την κρίση οι δαπάνες στην υγεία ήταν κυρίως για οδοντιάτρους και διαγνωστικές εξετάσεις και σήμερα είναι κυρίως για νοσηλείες.
Rohit Talwar, CEO της Fast Future Research
Οι επιχειρήσεις συνήθως αποτυγχάνουν γιατί ζουν στο παρελθόν. Αυτό που πρέπει να κάνουν σήμερα είναι να επενδύσουν στον ψηφιακό αλφαβητισμό και να κατανοήσουν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών.
Στα επόμενα χρόνια, καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη της αγοράς θα διαδραματίσουν η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, τα robots κ.λπ.
Χριστόφορος Σαρδελής, Γενικός Γραμματέας ΕΑΕΕ
Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί το έσχατο «καταφύγιο» των πολιτών. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Ο ασφαλιστικός κλάδος, ενώ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κοινωνία και την οικονομία, δέχεται απανωτά σοκ από μεταρρυθμίσεις λόγω εφαρμογής των Solvency II, IDD, PEPP, PRIIPS κ.ά.
Ιωάννα Σεληνιωτάκη, Διευθύντρια ΔΕΙΑ, Τ.τ.Ε.
Η ασφάλιση, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, πληρώνεται στην αρχή και «λαμβάνεται» σε δεύτερο χρόνο.
Το ΔΣ φέρνει στο ακέραιο την ευθύνη της επιχείρησης και πρέπει να μεριμνά για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, των δικαιούχων αποζημίωσης και των εργαζομένων.
Επιδιώκεται ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για τις ΕΠΥ, ώστε να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα. Σε συνεργασία με την EIOPA δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα για μια πρώτη, άτυπη, «συζήτηση» σχετικών θεμάτων και προβληματισμών.
Ιωάννης Λαπατάς, Μέλος Δ.Σ. ΕΑΕΕ
Οι εποπτικές αρχές οφείλουν να προσέχουν το παρελθόν όσων φέρνουν ΕΠΥ στην Ελλάδα.