Ο Γενικός Εισαγγελέας της Περιφέρειας της Κολούμπια Karl A. Racine, σε ένα από τα τελευταία του βήματα πριν αποχωρήσει από την εξουσία, ανακοίνωσε ότι η Google θα πληρώσει 9,5 εκατομμύρια δολάρια για να για να διακανονίσει τις αγωγές ότι εξαπάτησε και χειραγώγησε τους καταναλωτές προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας τους, συμπεριλαμβανομένου ότι καθιστούσε σχεδόν αδύνατο στους χρήστες να σταματήσουν την παρακολούθηση της τοποθεσίας τους.
Η Google έχει επίσης συμφωνήσει σε αρκετές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία ενημερώνει τους χρήστες για το πώς συλλέγονται, αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τοποθεσίας τους. Η Περιφέρεια της Κολούμπια, το Τέξας, η Ιντιάνα και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον μήνυσαν την Google τον Ιανουάριο για τις πρακτικές στην παρακολούθηση τοποθεσίας.
Τον Νοέμβριο, η Google συμφώνησε να πληρώσει 391,5 εκατομμύρια δολάρια σε 40 πολιτείες που υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες.
Η Αριζόνα συμβιβάστηκε με την Google για 85 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022.
Σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, εκτός από την καταβολή ποινής 9.500.000 $ στην Περιφέρεια, η Google υποχρεούται να καθοδηγήσει τους χρήστες που έχουν ενεργοποιημένες συγκεκριμένες ρυθμίσεις τοποθεσίας σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης κάθε ρύθμισης, τη διαγραφή των δεδομένων που συλλέγονται από τις ρυθμίσεις και τον περιορισμό του χρόνου που η Google θα διατηρεί τα δεδομένα τους.
«Δεδομένου του τεράστιου επιπέδου παρακολούθησης και επιτήρησης που μπορούν να ενσωματώσουν οι εταιρείες τεχνολογίας στα ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα τους, είναι δίκαιο οι καταναλωτές να ενημερώνονται για τα δεδομένα χρήστη που συλλέγονται, παρακολουθούνται και χρησιμοποιούνται.
Είναι σημαντικό ότι αυτή η ανάλυση παρέχει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα και την επιλογή να επιλέξουν την παρακολούθηση, καθώς και να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες χρήστη μπορούν να κοινοποιούνται σε τρίτα μέρη», δήλωσε ο Racine.
Οι καταγγελίες από τις πολιτείες ξεκίνησαν από δημοσίευμα του Associated Press του 2018, το οποίο αποκάλυψε ότι η Google καταγράφει τις κινήσεις των χρηστών ακόμη και όταν της λένε ρητά να μην το κάνει.