Από τον πρώην Διευθυντή της Αναλογιστικής Υπηρεσίας του Ομίλου Ασπίς, Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, λάβαμε και δημοσιεύσουμε την εξής επιστολή:
Από την τηλεόραση ελέχθησαν ορισμένα πράγματα που αφορούν ορισμένα συμβόλαια της Ασπίς και τον τρόπο με τον οποίον αυτά προωθούνταν στην Αγορά (Τιμολογιακή Πολιτική). Για τη σωστή ενημέρωση των ασφαλιστών-ασφαλισμένων και ακροατών της εκπομπής αυτής για το θέμα αυτό παραθέτω τα γεγονότα όπως αυτά ακριβώς συνέβηκαν.
Τον Μάιο του 1998 ήμουν στη Χίο για διακοπές, όταν ο Νίκος Χαλκιόπουλος (αναλογιστής) με ενημέρωσε τηλεφωνικά πως η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου Unit Linked με εγγύηση 100% του αρχικού κεφαλαίου. Αμέσως επικοινώνησα με τον ΨΩΜΙΑΔΗ και προέβαλα τις αντιρρήσεις μου. Η αντίδρασή μου ήταν έντονη και με τις απόψεις μου συμφώνησε και ο Χαλκιόπουλος.
Την 1 Ιουνίου του 1998 έστειλα στον ΨΩΜΙΑΔΗ μια επιστολή όπου του έγραψα, πως η ασφαλιστική νομοθεσία για τα προϊόντα αυτά δεν προβλέπει εγγύηση κεφαλαίου, και του πρότεινα να πουληθεί σαν Unit Linked από την εταιρεία αυτό που πουλούσε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΥΠΡΟΥ με ετήσια ασφάλιστρα και διαφορετικά ποσοστά επένδυσης.
Το επενδυτικό προϊόν «ΑΣΠΙΣ BOND» το σχεδίασε προσωπικά ο ίδιος ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ και η αναλογιστική υπηρεσία δεν είχε καμία συμμετοχή διότι απλούστατα δεν είχε ασφαλιστικές παροχές. Στο νομοθετικό διάταγμα 400/1970 περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφάλισης και στο άρθρο 55 αναφέρεται πως ο υπεύθυνος Αναλογιστής μιας Ασφαλιστικής Επιχείρησης Ζωής έχει ευθύνη έναντι οποιασδήποτε εποπτικής αρχής για πράξεις αναλογιστικής φύσεως, υπογράφει τον ισολογισμό καθώς και τις συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις αυτής και έχει ευθύνη μόνο για τα ποσά που έχει υπολογίσει. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή της ASPIS BANK στο χρηματιστήριο Αθηνών, και εκδόθηκαν τα πρώτα συμβόλαια «ASPIS BOND» τα οποία μετά από έντονη αντίρρηση δική μου δεν έφεραν καμία εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης και εντάχτηκαν στον κλάδο ΙΙΙ.
Την 1 Οκτωβρίου του 1998 δημιουργήθηκε το «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΣΠΙΣ BOND». Τον Απρίλιο του 1999, επειδή η παραγωγή των ασφαλίστρων ήταν πολύ χαμηλή από την αναμενόμενη, λόγω του ότι στην αγορά πουλιόντουσαν Τραπεζικά προϊόντα τα οποία έδιναν την εγγύηση του αρχικού επενδυθέντος κεφαλαίου, η εταιρεία (και χωρίς να έχω ενημερωθεί) με ανακοίνωση που εξέδωσε εγγυότανε το 100% του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης (!!!!) αναδρομικά σε όλα τα εκδοθέντα από 1/9/1998 συμβόλαια «ASPIS BOND». Αυτός ήταν και ο λόγος που η παραγωγή ασφαλίστρων στο «ASPIS BOND» αυξήθηκε σημαντικά στο ποσό των 94.868.354€ για όλο το έτος 1999 έναντι μόλις 9.667.482€ στο τελευταίο τρίμηνο του 1998. Αυτό προκάλεσε την αντίδρασή μου διότι ενώ τα τραπεζικά προϊόντα «ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ» ήσαν τουλάχιστον 12 και το πολύ 24 μηνών διάρκειας και επενδύονταν σε συγκεκριμένα «καλάθια» δεικτών ή μετοχών (οπότε περιοριζόταν ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος), η ΑΣΠΙΣ ΠΡΝΟΙΑ ΑΕΓΑ επένδυε κατά βάση σε μετοχές εταιρειών του ομίλου και το βασικότερο η διάρκεια των συμβολαίων αυτών (άρα και της εγγύησης) ήταν πάνω από 10 χρόνια. Η διάρκεια αυτή είναι αρκετά μεγάλη και ο κίνδυνος η αξία των μονάδων επένδυσης να είναι αρκετά χαμηλή του εγγυημένου κεφαλαίου επένδυσης (άρα μεγάλος χρηματοοικονομικός κίνδυνος) είναι αρκετά πιθανός ή σχεδόν βέβαιος.
Στο ασφαλιστικό περιοδικό «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» του μηνός Οκτωβρίου του 2002 τεύχος 308 και στη σελίδα 54 με τίτλο «UNIT LINKED περιοδικών καταβολών εγγυημένης απόδοσης» αναφέρεται πως το πρώτο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα Unit Linked περιοδικών καταβολών εγγυημένης απόδοσης κυκλοφόρησε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά από την Εθνική Ασφαλιστική το 1997. Αυτό που η Εθνική Ασφαλιστική εγγυόταν ήταν το τεχνικό επιτόκιο πάνω στο μέρος (και όχι στο σύνολο ) των ετησίων ασφαλίστρων που επενδυόταν.
Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν πουλούσε συμβόλαια σαν αυτό του «ASPIS BOND».
Όταν ρώτησα τον Κ.ΚΑΡΑΤΖΑ γιατί δέχτηκε σαν Γ/Δ η εταιρεία να πουλήσει το «ASPIS BOND» με μακροχρόνια εγγύηση όταν οι ίδιες οι τράπεζες δεν τολμούσαν λόγο του υψηλού ρίσκου να το πουλήσουν πέραν των 2 ετών διάρκειας, αυτός μου έδωσε την πιο κάτω απάντηση:
«Το εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο» «ASPIS BOND» εξυπηρετεί μακροπρόθεσμους επενδυτικούς σκοπούς της εταιρίας ,και δίνοντας την εγγύηση, θέλουμε να μαζέψουμε μεγάλο ποσό ασφαλίστρων. Αυτά θα κρατηθούν στην εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ASPIS BANK και των άλλων εταιρειών που η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ θα εξαγοράσει. Σύμφωνα και με τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουν σχεδιάσει ειδικοί σύμβουλοι:
• η εταιρεία θα κάνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι τέλους του έτους για εξαγορά άλλων ασφαλιστικών εταιρειών.
• οι ασφαλισμένοι στις ασφαλιστικές εταιρείες και οι επενδυτές στις άλλες εταιρείες επενδύσεων του ομίλου θα γίνουν πελάτες της τράπεζας αυξάνοντας έτσι τον όγκο των εργασιών και την αξία της μετοχής της.
Κατ’ αυτό τον τρόπο θα είναι εύκολο να κρατηθεί η μετοχή της τράπεζας υψηλή όταν το 85% των μετοχών της θα ανήκει στις εταιρείες του ομίλου.
Επίσης θα είναι εύκολη και η κάλυψη στο μέλλον των αποθεματικών και ζημιών των ασφαλιστικών εταιρειών από την αύξηση της τιμής της μετοχής της τράπεζας.
Το «ASPIS BOND» δεν έχει τον περιορισμό που έχουν τα μαθηματικά αποθέματα των συμβολαίων του κλάδου Ι για την αγορά συγκεκριμένης μετοχής (που είναι το 5% του συνολικού αποθέματος). Με αυτό το σκεπτικό η εταιρεία έδωσε την εγγύηση προκειμένου να συγκεντρωθεί μεγάλο κεφάλαιο το οποίο δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς της ασφαλιστικής τοποθέτησης και θα διαχειρίζεται και θα επενδύεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ομίλου.
Φεύγοντας του είπα πως με το «ASPIS BOND» μπορεί να θεωρηθεί ότι η εταιρεία εξαπάτησε τους κατόχους των συμβολαίων αυτών διότι με δέλεαρ την παράνομη εγγύηση επέτυχε να πείσει αυτούς να καταθέσουν μεγάλα ποσά την επιστροφή των οποίων δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει.
Επίσης του είπα πως με τις επενδύσεις μεγάλου μέρους των αποθεματικών σε εταιρείες του ομίλου συμφερόντων του ΨΩΜΙΑΔΗ, η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ θα γίνει η μαμά εταιρεία με πολλά παιδιά άρα δύσκολα θα επιβιώσει και αυτό διότι ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ σαν φυσικό πρόσωπο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύπτει, εάν κάτι πάει στραβά, την οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πιθανό η εταιρεία θα χρειαστεί.
Ο λόγος που ο Κ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ παρέσυρε (ή και συμφώνησε με) τον ΨΩΜΙΑΔΗ στο να πάρει την απόφαση να δώσει τις εγγυήσεις στο «ASPIS BOND» ήταν διότι ήθελε να είναι σίγουρος ότι η τράπεζα θα είχε ισχυρό μετοχικό κεφάλαιο, και πως θα υπάρχει ελεύθερο από περιορισμούς ασφαλιστικής επένδυσης απόθεμα από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ (αυτό μπορούσε να γίνει μόνο από το «εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο») και από τις άλλες εταιρείες του ομίλου έτσι ώστε εάν αργότερα χρειαστεί να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυτές θα μπορούσαν άνετα να συμμετάσχουν. Έτσι για την οικονομική καταστροφή της εταιρείας φέρνει και ο Κ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ σημαντικές ευθύνες και αυτό διότι θα μπορούσε να αποτρέψει τον ΨΩΜΙΑΔΗ από την έκδοση των συμβολαίων αυτών με τις εγγυήσει.
Ο Κ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ δεν το έκανε διότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούσε τα προσωπικά του συμφέροντα. Όταν ενημέρωσα τον Κ. ΚΑΡΑΤΖΑ και τον ΨΩΜΙΑΔΗ πως σύμφωνα με το άρθρο 67 οι επενδύσεις στο «ASPIS BOND» πραγματοποιούνται από την ασφαλιστική επιχείρηση, αλλά οι ασφαλισμένοι , με την επιλογή του είδους επένδυσης που προτείνουν, αναλαμβάνουν και τον επενδυτικό κίνδυνο, η απάντηση και των δυο ήταν:
Τη στιγμή που η εταιρεία εγγυάται το κεφάλαιο δεν ισχύει το άρθρο αυτό!!!!
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό η εταιρεία αφού θεωρούσε τα συμβόλαια αυτά σαν UNIT LINKED δεν είχε δικαίωμα να επενδύει τα χρήματα αυτά όπου και όπως αυτή ήθελε. Αυτή την επιλογή την είχε μόνο ο ασφαλισμένος και γι’ αυτόν το λόγο αυτός αναλαμβάνει τον επενδυτικό κίνδυνο. Η εταιρεία επενδύοντας τα χρήματα χωρίς την συγκατάθεση του ασφαλισμένου ανελάμβανε πλήρως τον επενδυτικό κίνδυνο. Μέχρι και το έτος 2000 η εταιρεία ενημέρωνε τον ασφαλισμένο με ειδικό έγγραφο για το «καλάθι» των επενδύσεων του «εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου» αλλά στα επόμενα έτη αυτό δεν το έκανε και ο λόγος ήταν πως:
ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ δεν ήθελε οι ασφαλισμένοι να ξέρουν πού και πώς η εταιρεία επενδύει τα χρήματά τους προκειμένου αυτοί να μην προβάλουν αντιρρήσεις και εξαγοράζουν τα συμβόλαιά τους.
Το άρθρο 67 αναφέρει:
Άρθρον 67
(άρθρα 15, 16, 17 και 18 της Οδηγίας 91/674/ΕΟΚ)
«Στην κατηγορία του ενεργητικού Δ “Επενδύσεις για λογαριασμό ασφαλισμένων ζωής που φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο” περιλαμβάνονται, για τις ασφαλίσεις ζωής αφενός οι επενδύσεις σε συνάρτηση με την αξία των οποίων καθορίζεται η αξία ή η απόδοση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που συνδέονται με ένα επενδυόμενο κεφάλαιο, και αφετέρου οι επενδύσεις που προορίζονται για την κάλυψη υποχρεώσεων που καθορίζονται σε συνάρτηση με δείκτη. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης οι επενδύσεις για λογαριασμό των μελών τοντίνας που προορίζονται να κατανεμηθούν μεταξύ των μελών αυτών. Οι ανωτέρω επενδύσεις αναλύονται κατά κατηγόρια (κατ’ είδος επένδυσης) και πραγματοποιούνται από την ασφαλιστική επιχείρηση επ’ ονόματι της για λογαριασμό όμως των ασφαλισμένων, οι οποίοι, με την επιλογή του είδους επένδυσης που προτείνουν, αναλαμβάνουν και τον επενδυτικό κίνδυνο.»
Στις Αρχές Οκτωβρίου του 2002 ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ μου ζήτησε να φτιάξω τα τεχνικά σημειώματα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων «ASPIS BOND» και «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ».
Στη συζήτηση που είχαμε τον ενημέρωσα τι ακριβώς προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία για τα προϊόντα αυτά και συγκεκριμένα του ανέφερα πως:
(Α) Η ρύθμιση (ιθ) του άρθρου 13γ αναφέρει:
Εάν η σύμβαση έχει επιπλέον του επενδυτικού και σκέλος εγγυημένης κάλυψης τότε από το συνολικό ασφάλιστρο αφαιρείται το ασφάλιστρο που αντιστοιχεί στην εγγυημένη κάλυψη. Το υπόλοιπο του συνολικού ασφαλίστρου θεωρείται ότι έχει συνδεθεί με μονάδες επένδυσης.
(Β) Στην απόφαση Κ3-3974/11-10-1999 (ΦΕΚ 8334/18-10-1999, τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ) του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Ι. Χαραλάμπους και στο άρθρο 6 «Μαθηματικά αποθέματα, Τεχνικές βάσεις Υπολογισμού των Μαθηματικών αποθεμάτων και των ασφάλιστρων κινδύνου και άλλες αναλογιστικές αρχές» και στην παράγ. 3 η οποία αφορά τις ασφαλιστικές εργασίες των κλάδων ΙΙΙ και V αναφέρεται:
«Εάν μαζί με τις ασφαλίσεις των ανωτέρω κλάδων παρέχονται συμπληρωματικά και εγγυημένες ασφαλίσεις, τότε τα ασφάλιστρα και τα τεχνικά αποθέματα των εγγυημένων ασφαλίσεων καταχωρούνται στην εκμετάλλευση του κλάδου Ι (ένα)»
(Γ) Στο Άρθρο 70 (άρθρα 31 και 32 της Οδηγίας 91/674/ΕΟΚ) αναφέρεται:
Στην κατηγορία του παθητικού Δ “Ασφαλιστικές (μαθηματικές) προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής που οι ασφαλισμένοι φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο” περιλαμβάνονται οι τεχνικές προβλέψεις (Μαθηματικά αποθέματα), οι προοριζόμενες για την κάλυψη των αναλήψεων υποχρεώσεων που συνδέονται με επενδύσεις, στα πλαίσια των συμβάσεων ασφαλίσεων ζωής, των οποίων η αξία ή η απόδοση καθορίζεται σε συνάρτηση με επενδύσεις, για τις οποίες τον επενδυτικό κίνδυνο φέρει ο ασφαλιζόμενος, ή σε συνάρτηση με δείκτη.
Οι ενδεχόμενες τεχνικές προβλέψεις, οι προοριζόμενες ενδεχομένως, για την κάλυψη των κινδύνων θνησιμότητας, των διοικητικών εξόδων ή άλλων κινδύνων (όπως είναι οι εγγυημένες παροχές κατά τη λήξη ή οι εγγυημένες αξίες εξαγοράς), καταχωρούνται στον λογαριασμό Γ-I-1 “Μαθηματικές προβλέψεις”.
Στις 10 Οκτωβρίου έστειλα επιστολή στον ΨΩΜΙΑΔΗ και η οποία συνετάχθη από εμένα και τους άλλους δύο αναλογιστές όπου του αναφέρω.
“Μετά από την αποχώρηση του Ν. Χαλκιόπουλου, ζήτησα από τους κ.κ Τσαγάκη και Μακρή, αναλογιστές της εταιρείας, να με ενημερώσουν. Αυτά που διαπίστωσα και θα σας τα αναφέρω πιο κάτω, είναι ότι
- Ερχόμαστε σε αντίθεση με τη νομοθεσία τόσο ως προς το εγγυημένο επιτόκιο, αλλά και ως προς τη λειτουργία του εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου.
- Απαγορεύονται εκ των προτέρων η παροχή επιπλέον εγγύησης, έστω και για μικρότερο διάστημα από τη διάρκεια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, πέραν αυτής που ορίζεται από το χρησιμοποιούμενο τεχνικό επιτόκιο.
- Τα τεχνικά σημειώματα δεν έχουν φτιαχτεί και δεν έχουν υπογραφεί και δεν υπάρχουν στο θεωρημένο από το Υπουργείο βιβλίο τεχνικών σημειωμάτων.
- Τα επιτόκια υπολογίζονται πάνω στα ΟΛΙΚΑ καταβαλλόμενα ασφάλιστρα και όχι πάνω στο μέρος του ασφαλίστρου που επενδύεται για λογαριασμό του ασφαλισμένου.
- Αυτό που δίνει στην 10-ετια η ΑΣΠΙΣ είναι σαν να υπάρχει από την αρχή μια απόδοση εγγυημένη 6,9%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο και θα θεωρηθεί ότι γίνεται ανταγωνισμός προς τις τράπεζες όπου η κατάθεση είναι στο 3% και μπορεί να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα.
- Είναι εντελώς παράνομο και απαράδεκτο να δίνονται πίσω στον ασφαλισμένο τα διαχειριστικά έξοδα και μάλιστα με τόκο εγγυημένο και BONUS διατήρησης του συμβολαίου.
- Σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου υπάρχει ο κίνδυνος οποιαδήποτε παροχή πάνω από τα εγγυημένα να μη θεωρηθεί δαπάνη της εταιρείας και να αφαιρεθεί από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
- Για να δοθεί το BONUS πρέπει να υπάρχει απόφαση Δ.Σ.
- Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να πάω σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου.
Όταν την επομένη συναντήθηκα με τον ΨΩΜΙΑΔΗ του είπα, πως για να μετατρέψω τα συμβόλαια αυτά σε ασφαλιστικά θα πρέπει:
1) να αφαιρέσω από:
- τους γενικούς όρους την εγγύηση
- το ποσό της επένδυσης και το ασφάλιστρο της παροχής του θανάτου
- τους γενικούς όρους το δικαίωμα εξαγοράς από το τρίτο ασφαλιστικό έτος και αυτή να γίνεται από το πρώτο ασφαλιστικό
2) ή να τα θεωρήσω σαν ασφαλίσεις ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ όπου:
- το εφάπαξ επενδυόμενο ποσό θα είναι και το εφάπαξ ασφάλιστρο οπότε θα προσδιοριστεί και το εγγυημένο ποσό στη λήξη της ασφάλειας
- θα προσδιορίζεται σε κάθε ασφαλιστικό έτος η χρηματική αξία του μαθηματικού-αναλογιστικού αποθέματος
- η αξία της εξαγοράς θα είναι ποσοστό πάνω στη χρηματική αξία του μαθηματικού-αναλογιστικού αποθέματος και η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη της αξίας των μεριδίων οπότε πρέπει να γίνει αλλαγή στους γενικούς όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου
3) να αφαιρέσω το BONUS διατηρησημότητας
Επίσης του είπα για ποιο λόγο τη στιγμή που τους εγγυάσαι το κεφάλαιο τους δίνεις και εγγυημένο επιτόκιο;
Η απάντησή του ήταν:
Η εταιρεία έχει πρόβλημα ρευστότητας και εάν δεν δώσω αυτά τα κίνητρα δεν θα έχει λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Αυτό δεν άρεσε στον ΨΩΜΙΑΔΗ και από τότε η αναλογιστική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε με τα συμβόλαια αυτά.
Η αναλογιστική υπηρεσία ποτέ δεν υπολόγιζε τα αποθέματα των συμβολαίων «ASPIS BOND» και «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» παρά μόνο τον Οκτώβριο του 2006 όταν στις 19 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων & Αναλογιστικής με την επιστολή της και με αριθ. Πρωτοκόλλου Κ3-11929 ζητά πλήρη στοιχεία για τα «ασφαλιστήρια» συμβόλαια UNIT LINKED και τα οποία να υπογράφει ο υπεύθυνος αναλογιστής και ο υπεύθυνος του άρθρου 55 του ν.δ 400/70.
Όταν είχε έρθει ο Μανώλης Βαμβακάρης (ο οποίος ήταν διευθυντής της υπηρεσίας του εσωτερικού έλεγχου της εταιρείας) και με ρωτούσε τι να γράψει στην έκθεσή του για τα συμβόλαια αυτά τα οποία όπως είχε διαπιστώσει ήσαν αρνητικής απόδοσης για την εταιρεία και δεν αγοράζονταν μερίδια κ.λπ., του είπα να πάει να τα πει στον ΨΩΜΙΑΔΗ, να πάρει την απάντηση που θέλει και μετά να του πω τις απόψεις μου.
Πράγματι ο Βαμβακάρης πήγε στον ΨΩΜΙΑΔΗ και αυτός του είπε πως:
«Έχει δικαίωμα να πουλά και αρνητικά προϊόντα και πως είναι ένας εσωτερικός δανεισμός της εταιρείας διότι δεν μπορεί σαν ασφαλιστική εταιρεία να δανειστεί από την τράπεζα».
Στις συναντήσεις που είχα με τον Βαμβακάρη μου ανέφερε περιπτώσεις που είχε εντοπίσει οι οποίες έδειχναν την παραβατικότητα της διοίκησης της εταιρείας καθώς επίσης και τις απειλές, εκβιασμούς και φοβέρες που του ασκούσε η διοίκηση της εταιρείας.
Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση μου είχε αναφέρει την έντονη σε ύφος λεκτική παρατήρηση του ΨΩΜΙΑΔΗ ο οποίος απαίτησε να μην αναφέρει και να περιγράφει στις εκθέσεις του τα αποτελέσματα των ερευνών με αυστηρό τρόπο διότι εάν πέσουν στα χέρια των εποπτικών αρχών θα του κλείσουν την εταιρεία.
Ο Μανώλης Βαμβακάρης έχει γράψει πολλές αυστηρές εκθέσεις για τις παρεμβατικότητες και τον τρόπο της διοίκησης και διαχείρισης της εταιρείας.
Η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας ήταν ΓΝΩΣΤΗ στη Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων & Αναλογιστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά δυστυχώς δεν παρενέβη από το 1999 όταν διαπίστωσε την παραβατικότητα της εταιρείας και της επέτρεψε να εκδίδει από το 2001 τα ασφαλιστήρια συμβόλαια «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» με επιτόκια πάνω από το 3,35% παραπλανώντας τους ασφαλισμένους και επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας.
Η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων & Αναλογιστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης έκανε παρέμβαση το 2006 μετά από καταγγελία και επέβαλε πρόστιμο 1.300.000 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια που ήταν;