Ο Θ. Αναγνωστόπουλος συνεχίζει να επεξηγεί:
Στις 20 και 27 Ιουνίου και στην εκπομπή «ΩΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ» στον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA CHANEL έγινε αναφορά από τον κ. Παντελίδη για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (Unit-linked) και ανέφερε πως οι ασφαλισμένοι έχουν δίκαιο να ζητούν το πλήρες αποθεματικό τους αλλά η εταιρεία δικαιούτο να τα υπολογίζει με την αξία των μεριδίων.
Για τη σωστή ενημέρωση των ασφαλιστών-ασφαλισμένων και ακροατών της εκπομπής αυτής για το θέμα αυτό παραθέτω τα πιο κάτω:
(Α) ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 32
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6
Για τους σκοπούς αυτού του Πρωτοτύπου, ασφαλιστική σύμβαση είναι μια σύμβαση, που εκθέτει την ασφαλιστική εταιρεία σε συγκεκριμένους κινδύνους ζημιάς από γεγονότα ή καταστάσεις που επέρχονται ή καθίστανται γνωστά μέσα σε καθορισμένη περίοδο, περιλαμβανόμενου του θανάτου (ή στην περίπτωση σύνταξης, της επιβίωσης του δικαιούχου), της ασθένειας, της ανικανότητας, της ζημιάς ακινήτου, της βλάβης τρίτων μερών και της διακοπής εργασιών. Οι διατάξεις του παρόντος Πρότυπου εφαρμόζονται όταν ένα χρηματοοικονομικό μέσον λαμβάνει τη μορφή ασφαλιστικής σύμβασης, αλλά το οποίο αφορά κυρίως τη μεταβίβαση χρηματοοικονομικών κινδύνων (βλέπε παράγραφο 52) όπως για παράδειγμα, μερικοί τύποι συμβάσεων εγγυημένων υπενδύσεων που εκδίδονται από ασφαλιστικές εταιρείες.
Παράγραφος 52
3) οι συμβάσεις χρηματοοικονομικής εγγύησης υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος Προτύπου αν προβλέπουν τη διενέργεια πληρωμών σε αντιστοιχία με τις μεταβολές καθορισμένου επιτοκίου.
(Β) ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 4
Ασφαλιστήρια συμβόλαια
ΣΚΟΠΟΣ
1. Ο σκοπός του παρόντος ΔΠΧΑ είναι να προδιαγράψει τη χρηματοοικονομική αναφορά για ασφαλιστήρια συμβόλαια από οποιαδήποτε οικονομική οντότητα εκδίδει τέτοια συμβόλαια (περιγράφεται στο παρόν ΔΠΧΑ ως ο ασφαλιστής)
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
2. Η οικονομική οντότητα εφαρμόζει το ΔΠΧΑ αυτό σε:
α) ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδίδει
β) χρηματοοικονομικά μέσα που εκδίδει
4. Η οικονομική οντότητα ΔΕΝ εφαρμόζει το παρόν ΔΠΧΑ σε:
δ) συμβόλαια χρηματοοικονομικής εγγύησης εκτός εάν ο εκδότης έχει αναφέρει προηγουμένως ρητά ότι θεωρεί τα εν λόγω συμβόλαια ως ασφαλιστήρια συμβόλαια και έχει χρησιμοποιήσει τη λογιστική μεταχείριση που ισχύει για ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Διαχωρισμός των στοιχείων κατάθεσης
10. Κάποια ασφαλιστήρια συμβόλαια περιέχουν στοιχείο ασφάλισης και στοιχείο κατάθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται ή επιτρέπεται ο ασφαλιστικός φορέας να διαχωρίσει τα στοιχεία αυτά
Ασφαλιστήρια συμβόλαια που αποκτώνται σε συνένωση επιχειρήσεων ή μεταβίβαση χαρτοφυλακίου
31. Προκειμένου να συμμορφώνεται με το ΔΠΧΑ 3 ο ασφαλιστής θα επιμετρήσει στην εύλογη αξία τους τις αναληφθείσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις
Προσάρτημα Β
Ο ορισμός του ασφαλιστηρίου συμβολαίου
Διάκριση μεταξύ του ασφαλιστικού κινδύνου και άλλων κινδύνων
B15. Η διακοπή λόγω μη έγκαιρης πληρωμής του ασφαλίστρου ή ο κίνδυνος διατηρησιμότητας (ήτοι ο κίνδυνος ότι ο αντισυμβαλλόμενος θα ακυρώσει το συμβόλαιο νωρίτερα ή αργότερα από ότι ανέμενε ο εκδότης όταν τιμολόγησε το συμβόλαιο) δεν είναι ασφαλιστικός κίνδυνος επειδή η πληρωμή στον αντισυμβαλλόμενο δεν εξαρτάται από αβέβαιο μελλοντικό γεγονός που επιδρά αρνητικά στον αντισυμβαλλόμενο.
B16. Συνεπώς, ένα συμβόλαιο που εκθέτει τον εκδότη σε κίνδυνο λόγω μη έγκαιρης πληρωμής του ασφαλίστρου, κίνδυνο διατηρησιμότητας δεν είναι ασφαλιστήριο συμβόλαιο εκτός αν εκθέτει τον εκδότη και σε ασφαλιστικό κίνδυνο.
Μεταβολές στο επίπεδο του ασφαλιστικού κινδύνου
B29. Κάποια συμβόλαια δεν μεταφέρουν κανέναν ασφαλιστικό κίνδυνο στον εκδότη κατά την έναρξη, αν και μεταφέρουν ασφαλιστικό κίνδυνο σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε ένα συμβόλαιο που παρέχει μια συγκεκριμένη απόδοση και περιέχει τη δυνατότητα ο ασφαλιζόμενος να χρησιμοποιήσει το προϊόν της απόδοσης κατά τη λήξης της προκειμένου να αγοράσει μια ισόβια ετήσια πρόσοδο έναντι των τρεχόντων συντελεστών που ο ασφαλιστής χρεώνει σε άλλους δικαιούχους ετήσιας προσόδου όταν ο ασφαλιζόμενος εξασκήσει το δικαίωμα. Το συμβόλαιο αυτό δεν μεταφέρει κανέναν ασφαλιστικό κίνδυνο στον εκδότη μέχρι την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, επειδή ο εκδότης παραμένει ελεύθερος να τιμολογήσει την ετήσια πρόσοδο σε βάση που αντανακλά τον ασφαλιστικό κίνδυνο που μεταφέρεται στον εκδότη εκείνη τη στιγμή. Όμως, αν το συμβόλαιο καθορίζει τους συντελεστές της ετήσιας προσόδου (ή τη βάση για τον καθορισμό τους), το συμβόλαιο μεταφέρει τον ασφαλιστικό κίνδυνο στον εκδότη κατά την έναρξη.
Στις συμβάσεις «ASPIS BOND» , «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» στους ειδικούς όρους και στο άρθρο 2 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ στην παράγραφο Β ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ αναφέρει:
«Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου καταβάλλεται η άξια του Αποταμιευτικού Λογαριασμού του ασφαλισμένου κατά την ημερομηνία αναγγελίας του θανάτου στον ασφαλιστή (εταιρεία) η το σύνολο του Εφάπαξ Ασφαλίστρου και των επιπλέων καταβολών, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί εκ μέρους του Λήπτη της Ασφάλισης, εάν η Αξία του Αποταμιευτικού Λογαριασμού του Ασφαλισμένου υπολείπεται αυτού»
Σύμφωνα με τα ποιο πάνω οι συμβάσεις «ASPIS BOND» και «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» επειδή μέχρι την λήξη τους:
• Δεν έχουν επιπλέον του επενδυτικού και σκέλος εγγυημένης κάλυψης (ασφάλιση θανάτου) οπότε επειδή δεν μεταφέρουν κανένα σημαντικό ασφαλιστικό κίνδυνο στον εκδότη κατά την έναρξη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ασφαλιστήρια συμβόλαια.
• Είχαν χρηματοοικονομική εγγύηση (εγγύηση του αρχικώς συνολικού ποσού επενδυθέντος εφάπαξ ασφαλίστρου η του αθροίσματος του συνόλου των επενδυθέντων τμηματικών καταβολών προσαυξημένων με το τεχνικό επιτόκιο) οπότε ο κίνδυνος μεταφέρεται από τον κάτοχο του συμβολαίου στον εκδότη είναι καθαρά Χρηματοοικονομικά συμβόλαια
Στις συμβάσεις «ASPIS BOND», «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» η εταιρεία και προκειμένου αυτές να θεωρηθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, προσέθεσε ασφαλιστικές παροχές που φέρουν ασφαλιστικό κίνδυνο (όχι κατά την διάρκεια της σύμβασης) μόνο κατά την λήξη, και συγκριμένα περιλαμβάνεται το δικαίωμα προαίρεσης που επιτρέπει στον ασφαλισμένο να χρησιμοποιήσει το προϊόν της επένδυσης και:
• Να προβεί σε μερική εξαγορά της αξίας του αποταμιευτικού λογαριασμού και το υπόλοιπο αυτού να μετατραπεί σε ισόβια πρόσοδο δηλαδή μηνιαία Σύνταξη= Εγγυημένη για δέκα (10) έτη και για όσο χρονικό διάστημα ευρίσκεται στη ζωή μετά, σύμφωνα με τον αναφερόμενο συγκεκριμένο πίνακα διακανονισμού
• Να μετατρέψει την Αξία του Αποταμιευτικού Λογαριασμού σε ισόβια πρόσοδο δηλαδή μηνιαία Σύνταξη =Εγγυημένη για δέκα (10) έτη και για όσο χρονικό διάστημα ευρίσκεται στη ζωή μετά ,σύμφωνα με τον αναφερόμενο συγκεκριμένο πίνακα διακανονισμού.
Οι πιο πάνω παροχές έχουν εγγυημένη παροχή διάρκειας 10 ετών και εγγυημένο επιτόκιο για όλη την διάρκεια καταβολής της σύνταξης και σε κάθε ηλικία συνταξιοδότησης έχει υπολογιστεί το μαθηματικό απόθεμα και με το οποίο διαιρώντας το ενδεικτικό ποσό του 1.000.000 δρχ.( που αναφέρεται στην σύμβαση) υπολογίζεται το αντίστοιχο ποσό της μηνιαίας σύνταξης(συντελεστές) για το ασφαλισμένο πρόσωπο άνδρα η γυναίκα.
Ο ασφαλιστικός κίνδυνος για την εταιρεία είναι η περίπτωση στην λήξη της σύμβασης οι βιομετρικές παράμετροι που υπολογίζουν τον πίνακα θνησιμότητας σήμερα, να έχουν αλλάξει σημαντικά και η εταιρεία να χρειαστεί να καταβάλει για περισσότερο χρονικό διάστημα το ποσό της προσόδου.
Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος του επιτοκίου, δηλαδή το τεχνικό επιτόκιο τότε να είναι μικρότερο από αυτό που αναφέρεται σήμερα στους γενικούς όρους των συμβολαίων αυτών οπότε η εταιρεία θα πρέπει να αυξήσει τα μαθηματικά της αποθέματα.
Οι συμβάσεις «ASPIS BOND», «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» μεταφέρουν ασφαλιστικό κίνδυνο στον εκδότη σε μεταγενέστερη ημερομηνία μετά την έναρξη και μόνο στην λήξη της σύμβασης.
Επειδή όμως, οι συμβάσεις αυτές καθορίζουν τους συντελεστές ( τη βάση για τον καθορισμό τους δηλαδή το επιτόκιο και πίνακα θνησιμότητας για την παροχή της σύνταξης),το συμβόλαιο μεταφέρει τον ασφαλιστικό κίνδυνο στον εκδότη κατά την έναρξη.
Αυτό σημαίνει πως κατά την διάρκεια του συμβολαίου θα πρέπει η εταιρεία να αναπροσαρμόζει τα αποθέματα έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις μελλοντικής της υποχρεώσεις λόγο των ενδεχόμενων μεταβολών των παραμέτρων .
Με την πρόσθεση των παροχών αυτών τα συμβόλαια αυτά είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια, έχουν ασφαλιστικό κίνδυνο και σύμφωνα με την Β16 νόμιμα περιλαμβάνουν σαν ασφαλιστική παροχή και το BONUS διατηρησημότητας.
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια «ASPIS BOND» «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ» είναι συμβάσεις χρηματοοικονομικής εγγύησης και η αξία εξαγοράς δεν είναι η αξία των μεριδίων αλλά η προοδευτική αξία του λογαριασμού κατάθεσης.
Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια «ASPIS BOND» «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ ως ασφαλιστικά προγράμματα του κλάδου ασφαλίσεων ζωής ΙΙΙ, συνδεόμενα με επενδύσεις-Unit-linked, η ασφαλιστική εταιρεία έδινε εγγύηση στη λήξη των συμβολαίων και αν μεν οι μετοχές ή τα ομόλογα είχαν «ανέβει» σε αξία ο ασφαλισμένος θα λάμβανε την μεγαλύτερη αξία, ενώ εάν είχαν «πέσει» κάτω του εγγυημένου ποσού ο ασφαλισμένος θα λάμβανε το εγγυημένο ποσό ανεξαρτήτως τρέχουσας αξίας του εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου.
Η εγγύηση αυτή ήταν νόμιμη μεν, το ζήτημα δε ήταν ότι, από την στιγμή που δινόταν εγγύηση δεν ήταν νομικά δυνατόν να επενδύονται τα χρήματα σε μετοχές/ομόλογα μόνο, αλλά έπρεπε να σχηματίζονται αποθέματα, όπως για τα υπόλοιπα ασφαλιστήρια συμβόλαια του Κλάδου ασφαλίσεων ζωής Ι, δηλαδή έπρεπε να γίνεται διασπορά των χρημάτων σε ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα κρατών και μόνο έως το 30% σε μετοχές.
Στο άρθρο 7, περίπτωση Β, με τίτλο «Τεχνικά αποθέματα ασφαλίσεων ζωής» και
(α) στην παράγραφο δ(i) του Ν.Δ. 400/1970 ορίζεται ρητώς το μαθηματικό –αναλογιστικό (προοδευτικό) απόθεμα για τις ασφαλίσεις του Κλάδου ασφαλίσεων ζωής Ι ως:
«Η διαφορά μεταξύ της εκτιμούμενης αναλογιστικώς παρούσας αξίας των μελλοντικών υποχρεώσεων της ασφαλιστικής επιχείρησης και της εκτιμούμενης αναλογιστικώς παρούσας αξίας των μελλοντικών οφειλομένων ασφάλιστρων κινδύνων.
(β) στην παράγραφο δ(iii) Μαθηματικό απόθεμα για τις ασφαλίσεις κλάδου ΙΙΙ της παρ. 2 «ασφαλίσεις ζωής» του άρθρου 13 του παρόντος :
«Πρόβλεψη που σχηματίζεται για να καλύψει υποχρεώσεις που συνδέονται με επενδύσεις (unit-linked contracts). Η αξία των υποχρεώσεων ή η απόδοση αυτών προσδιορίζεται μέσω αναφοράς στις επενδύσεις των οποίων τον κίνδυνο φέρει ο αντισυμβαλλόμενος ή μέσω αναφοράς σε δείκτες χρεογράφου ή σε άλλη αξία. Στο ανωτέρω μαθηματικό απόθεμα περιλαμβάνεται και το απόθεμα του κλάδου V της Παρ. 2 «ασφαλίσεις ζωής» του άρθρου 13 του παρόντος.
Όταν οι ασφαλίσεις αυτές περιλαμβάνουν εγγυημένο επιτόκιο η άλλες εγγυημένες παροχές τότε σχηματίζεται επιπλέον το απόθεμα των άνω στοιχείων α και δ(i) της παρούσας περίπτωσης Β»
Η ΕΠ.Ε.Ι.Α στον ΝΟΜΟ 3746/2009 «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις (ΦΕΚ 27/Α’/16.2.2009)» και με το άρθρο 53 απάλειψε το
«Όταν οι ασφαλίσεις αυτές περιλαμβάνουν εγγυημένο επιτόκιο η άλλες εγγυημένες παροχές τότε σχηματίζεται επιπλέον το απόθεμα των άνω στοιχείων α και δ(i) της παρούσας περίπτωσης Β»
Άρθρο 53
5. Στην παράγραφο 2Β του άρθρου 7 του ν.δ. 400/1970 (ΦΕΚ 10 Α’), όπως ισχύει, αμφότερα τα τελευταία εδάφια των περιπτώσεων (δ’) και (στ’) καταργούνται.
Ο λόγος της απάλειψης είναι πως οι εγγυημένες αυτές παροχές επένδυσης δεν υπολογίζονται με αναλογιστικές μεθόδους και δεν μπορεί να συνδεθεί το επιπλέον απόθεμα με το απόθεμα όπως αυτό υπολογίζεται από την δ(i) .
Είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνεται ότι η εταιρεία δεν μπορεί στα ασφαλιστικά προγράμματα του κλάδου ασφαλίσεων ζωής ΙΙΙ, συνδεόμενα με επενδύσεις-Unit-linked, να δίνει εγγύηση στη λήξη των συμβολαίων
Η δυνατότητα αυτή αναφέρεται ρητά στα πιο κάτω άρθρα.
(Α) Στην Κ Ω Δ Ι Κ Ο Π Ο Ι Η Σ Η του Ν.Δ. 400/1970 “Περί Ιδιωτικής Επιχειρήσεως Ασφαλίσεως” και στο Άρθρο 13γ « Ασφαλίσεις που συνδέονται με επενδύσεις (Κλάδος ΙΙΙ της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος» διατηρείται η ρύθμιση iθ και η οποία αναφέρει:
ιθ) Σε περίπτωση υπαναχώρησης, εάν η σύμβαση έχει μόνο επενδυτικό σκέλος, θεωρείται ότι ολόκληρο το ασφάλιστρο έχει συνδεθεί με μονάδες επένδυσης. Η ασφαλιστική επιχείρηση επιστρέφει το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία εξαργύρωσης των μονάδων αυτών. Ως αξία εξαργύρωσης λαμβάνεται εκείνη που δημοσιεύεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της υπαναχώρησης στην ασφαλιστική επιχείρηση.
Εάν η σύμβαση έχει επιπλέον του επενδυτικού και σκέλος εγγυημένης κάλυψης, τότε από το συνολικό ασφάλιστρο αφαιρείται το ασφάλιστρο που αντιστοιχεί στην εγγυημένη κάλυψη από το οποίο δύναται να παρακρατηθεί ένα μηνιαίο εμπορικό ασφάλιστρο. Το υπόλοιπο του συνολικού ασφαλίστρου θεωρείται ότι έχει συνδεθεί με μονάδες επένδυσης.»
(Β) Στο Άρθρον 70 (άρθρα 31 και 32 της Οδηγίας 91/674/ΕΟΚ) το οποίο στην παράγραφο 1 αναφέρει:
«Στη κατηγορία του παθητικού Δ “Ασφαλιστικές (μαθηματικές) προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής που οι ασφαλισμένοι φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο” περιλαμβάνονται οι τεχνικές προβλέψεις (Μαθηματικά αποθέματα), οι προοριζόμενες για την κάλυψη των αναλήψεων υποχρεώσεων που συνδέονται με επενδύσεις, στα πλαίσια των συμβάσεων ασφαλίσεων ζωής, των οποίων η αξία ή η απόδοση καθορίζεται σε συνάρτηση με επενδύσεις, για τις οποίες τον επενδυτικό κίνδυνο φέρει ο ασφαλιζόμενος, ή σε συνάρτηση με δείκτη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι τεχνικές προβλέψεις που αντιπροσωπεύουν τις αναλήψεις υποχρεώσεων του οργανωτή της τοντίνας έναντι των μελών της ένωσης τοντίνας.
Οι ενδεχόμενες τεχνικές προβλέψεις, οι προοριζόμενες ενδεχομένως, για την κάλυψη των κινδύνων θνησιμότητας, των διοικητικών εξόδων ή άλλων κινδύνων (όπως είναι οι εγγυημένες παροχές κατά τη λήξη ή οι εγγυημένες αξίες εξαγοράς), καταχωρούνται στον λογαριασμό Γ-I-1 “Μαθηματικές προβλέψεις”.
(Γ) Στην απόφαση Κ3-3974/11-10-1999( ΦΕΚ 8334/18-10-1999, τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ) του υφυπουργού ανάπτυξης κ .Ι .Χαραλάμπους και στο άρθρο 6 «Μαθηματικά αποθέματα, Τεχνικές βάσεις Υπολογισμού των Μαθηματικών αποθεμάτων και των ασφάλιστρων κινδύνου και άλλες αναλογιστικές αρχές» και στην παράγ. 3 η οποία αφορά τις ασφαλιστικές εργασίες των κλάδων ΙΙΙ και V αναφέρεται:
«Εάν μαζί με τις ασφαλίσεις των ανωτέρω κλάδων παρέχονται συμπληρωματικά και εγγυημένες ασφαλίσεις, τότε τα ασφάλιστρα και τα τεχνικά αποθέματα των εγγυημένων ασφαλίσεων καταχωρούνται στην εκμετάλλευση του κλάδου Ι (ένα)»
(Δ) Η ΟΔΗΓΙΑ 2002/83/ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Νοεμβρίου 2002 σχετικά με την ασφάλιση ζωής στο άρθρο 25 «Συμβόλαια που συνδέονται με ΟΣΕΚΑ η δείκτη μετοχών» και στην παράγραφο 4 αναφέρει
«Όταν οι βάσει των παραγράφων 1 και 2 παροχές ενέχουν εγγύηση ορισμένου αποτελέσματος όσον αφορά την επένδυση η οποιαδήποτε άλλη εγγυημένη παροχή, τα αντίστοιχα πρόσθετα τεχνικά αποθέματα εμπίπτουν στα άρθρα 22, 23, 24».
Σύμφωνα με τα πιο πάνω η εταιρεία νόμιμα πουλούσε αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με τις εγγυήσεις και το BONUS διατηρησημότητας μέχρι και την 21 Σεπτεμβρίου του 2009.
Τα άρθρα 22, 23, 24 είναι αυτά που αφορούν την ασφαλιστική τοποθέτηση των αποθεμάτων του κλάδου ασφαλίσεις ζωής Ι
Στον Κλάδο ασφαλίσεων ζωής Ι, λόγω της επιβαλλόμενης από τον νόμο διασποράς των επενδύσεων των μαθηματικών –αναλογιστικών αποθεμάτων αλλά και των λοιπών αποθεμάτων και του ανώτατου ποσοστού ανά κατηγορία επενδύσεων, περιορίζεται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος (διαφορά μεταξύ της χρηματικής αξίας του αποθέματος και της χρηματικής αξίας των στοιχείων επένδυσης, όπου τα αποθέματα έχουν επενδυθεί).
Σύμφωνα με την απόφαση Κ3-3974/11-10-1999 (ΦΕΚ 8334/18-10-1999) το ασφάλιστρο που αντιστοιχεί στην εγγυημένη κάλυψη και εν προκειμένω το σύνολο των 9 (εφάπαξ η περιοδικών =ετησίων) ασφαλίστρων, αφαιρείται από το συνολικό ασφάλιστρο και μεταφέρεται στον κλάδο Ι.
Το υπόλοιπο του συνολικού ασφαλίστρου θεωρείται ότι έχει συνδεθεί με μονάδες επένδυσης και παραμένει στον κλάδο ΙΙΙ
Το απόθεμα αυτών των συμβολαίων δεν είναι αναλογιστικό αλλά όπως αναφέρεται και στο ΔΙΕΘΝΈΣ ΠΡΌΤΥΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΑΝΑΦΟΡΆΣ 4 γίνεται διαχωρισμός των στοιχείων κατάθεσης και σχηματίζεται ειδικό απόθεμα το οποίο είναι όπως αυτός ενός( τραπεζικού ) λογαριασμού κατάθεσης.
Το καταβαλλόμενο εφάπαξ η περιοδικό ασφάλιστρο, που έχει μεταφερθεί στον κλάδο Ι, πιστώνεται με το ανώτατο τεχνικό επιτόκιο ,το οποίο στην προκείμενη περίπτωση είναι το 3,35%, και σχηματίζεται το προοδευτικό απόθεμα όπως ακριβώς ζήτησε η εποπτική αρχή με την Κ3/7930 στις 4/8/2004.
Τον Ιούλιο του 2004 η εποπτική αρχή (και αφού είχε προηγηθεί στης 27 Μαΐου η καταγγελία στην εποπτική αρχή από την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ) έστειλε επιστολή στη διοίκηση της εταιρείας και την ρώτησε πως υπολογίζονται τα αποθέματα των «ASPIS BOND» «ΑΣΠΙΣ PLUS» και ΔΚ.
Τότε εγώ βρισκόμουν στη Σουηδία (την 1 Ιούλιου 2004 το υποκατάστημα στη Σουηδία έγινε ανεξάρτητη εταιρεία) και ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ μου είπε να απαντήσω εγώ στην εποπτική αρχή.
Πράγματι ρώτησα το τμήμα επενδύσεων και μου είπαν πως τα υπολογίζουν και στις 9 Αυγούστου έστειλα στην εποπτική αρχή μια επιστολή (την οποία υπέγραψε αντί εμένα συνάδελφος αναλογιστής ) όπου μεταξύ των άλλων τους αναφέρω για το Δ.Κ πως
«η εταιρεία δεν είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο εφόσον σε πιθανή εξαγορά του συμβολαίου ο πελάτης εισπράττει ( το πολύ) την τρέχουσα αξία των μεριδίων που κατέχει την στιγμή της εξαγοράς ανεξαρτήτως του αποθέματος που έχει σχηματιστεί γι αυτό το συμβόλαιο»
Ο τρόπος υπολογισμού του τμήματος επενδύσεων και λογιστηρίου ήταν ο ίδιος που υπολόγισε και ο κ. Παντελιδης.!!!!!!!
Τον τρόπο αυτόν ΔΕΝ τον έκανε αποδεκτό η εποπτική αρχή και ζήτησε με την Κ3/7930 στις 4/8/2004 επιστολή της στην εταιρεία, το καταβαλλόμενο εφάπαξ η περιοδικό ασφάλιστρο της επένδυσης να πιστώνεται με το ανώτατο τεχνικό επιτόκιο ,το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το 3,35%, και να σχηματίζεται το προοδευτικό απόθεμα.
Για τον υπολογισμό του αποθέματος εις ολόκληρο και με βάσει τις εγγυήσεις συμφωνεί και ο λεκτικός Οίκος Baker Tilly Hellas.
Έτσι είναι ΛΑΘΟΣ να λέει ο κ. Παντελιδης πως η εταιρεία δικαιούτο να υπολογίζει τα υποθέματα με την αξία των μεριδίων.!!!!!!!
Ο Νόμος θεωρεί πως σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής είναι μη αυτοδίκαια λυμένες συμβάσεις.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Δ.Π.Χ.Α 4 «Ασφαλιστήρια συμβόλαια που αποκτώνται σε συνένωση επιχειρήσεων ή μεταβίβαση χαρτοφυλακίου», η ασφαλιστική εταιρεία που θα πάρει το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει θα επιμετρήσει στην εύλογη αξία τους τις αναληφθείσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Ωστόσο, ένας πελάτης που υπογράφει συμβόλαιο με μία ασφαλιστική εταιρεία, εξασφαλίζει το συμβατικό δικαίωμα, δεδομένων συγκεκριμένων προϋποθέσεων, να λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία. Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται από τους κανονισμούς που διέπουν το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτει η ασφαλιστική εταιρεία και τον τρόπο που η ασφαλιστική εταιρεία τα επενδύει. Το πρώτο βήμα αυτού του προστατευτικού σχήματος είναι ότι συγκεκριμένα κεφάλαια, αυτά που είναι άμεσα αποδοτέα σε δεσμεύσεις προς τους πελάτες, πρέπει να εγγραφούν σε ένα ειδικό μητρώο κάλυψης υποχρεώσεων.
Η εύλογη αξία τις ασφαλιστικής υποχρέωσης την στιγμή που το συμβόλαιο δεν είναι άκυρο είναι το προοδευτικό απόθεμα (οικονομικό απόθεμα ) όπως το ορίζει η εποπτική αρχή με την Κ3/7930 στις 4/6/2004 επιστολή της στην εταιρεία και όχι αυτό που παράνομα και παράτυπα υπολόγισαν οι αναλογιστές κατ` εντολή (;) του κ. Παντελιδη.
Ο εντελώς παράνομος τρόπος υπολογισμού του αποθέματος των συμβολαίων «ΑΣΠΙΣ PLUS» και «ΔΚ με βάσει την αξία των μεριδίων οδήγησε τους κατόχους αυτών σε δυσμενή για την υγεία τους αποτελέσματα.
Δεν ξέρω εάν αυτή η απόφαση επισύρει και ποινικές ευθύνες για αυτούς που την πήραν . Ίσως κάποιος δικαστής θα πρέπει να το αποφασίσει. Δεν μπορεί ο επόπτης να υπολογίζει τα υποθέματα με βάσει την άξια των μεριδίων όταν αυτά είναι ειδικοί τύποι συμβάσεων εγγυημένων υπενδύσεων που εκδίδονται από ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο τρόπος υπολογισμού των αποθεματικών αυτών δεν έγινε αποδεκτός από τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες και αυτό διότι θα έπαιρναν ασφαλιστήρια συμβόλαια με αποθεματικό π.χ 100 μονάδες όταν σε λίγους μήνες τα συμβόλαιο αυτά θα έληγαν και θα αναγκάζονταν να πληρώσουν βάσει των όρων ποσό μεχρί και 100 φορές μεγαλύτερο.