Το 2023 σημαδεύτηκε από σημαντικές φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 400 καταστροφικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε όλο τον πλανήτη με οικονομικό αντίκτυπο 380 δις δολάρια στα κράτη και τις τοπικές κοινότητες, που κλήθηκαν να διαχειριστούν δύσκολες συνθήκες με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και την επαναφορά ολόκληρων περιοχών στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα της AON μόλις 118 δις ευρώ, περίπου το 1/3, ήταν ασφαλισμένες απώλειες, ενώ στα καταστροφικά φαινόμενα που αφορούν ακραία φυσικά γεγονότα η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Κροατία κατέγραψαν τα πιο δαπανηρά ασφαλιστικά συμβάντα.
Αν και τα πιο καταστροφικό γεγονός ήταν ο σεισμός που έπληξε Τουρκία και Συρία τον Φεβρουάριο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ωστόσο οι σοβαρές καταιγίδες ήταν ο πιο επιζήμιος κίνδυνος για την ασφαλιστική βιομηχανία.
Όσον αφορά το παγκόσμιο χάσμα προστασίας η πλειονότητα των απωλειών από καταστροφές καλύπτεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι περισσότερες απώλειες στις περιοχές EMEA και APAC εξακολουθούν να είναι ανασφάλιστες. Αυτό δείχνει ότι το κλείσιμο του κενού προστασίας θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση αλλά και τεράστια ευκαιρία για ορισμένες περιοχές.
Το έτος 2023 καταγράφηκε υψηλό ποσοστό ανθρωπίνων απωλειών με 59.000 να χάνονται στους σεισμούς της Τουρκίας και της Συρίας, 8.339 από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, 5.949 από το κύμα καύσωνα Κέρβερος στη Νότια και ΝΔ Ευρώπη, 4.730 από την καταιγίδα Daniel, 2.946 από το σεισμό Άτλας στο Μορόκο, 2.653 από τις πλημμύρες στην Ινδία, 1.480 από σεισμό στο Αφγανιστάν, 1.434 από τον κυκλώνα Freddy στη Νότια Αφρική, 1.306 από το κύμα ζέστης στη Δυτική Ευρώπη και 470 από πλημμύρες στο Κονγκό. Συνολικά περίπου 95.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο χρόνο που πέρασε.