Απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και φορολογική δικαιοσύνη με αναπτυξιακή διάσταση, ήταν τα ζητήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην «1η Ολομέλεια Μεσαίων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Κύπρος, ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Ρεκλείτης και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αποδέχθηκαν με ικανοποίηση, όπως και οι υπόλοιποι σύνεδροι, την εξαγγελία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταλιάνι, ο οποίος έθεσε ως στόχο μέχρι το τέλος του 2012, τη μείωση του χρόνου εκκίνησης της επιχείρησης σε τρεις εργάσιμες ημέρες, με ανώτατο όριο στο κόστος τα 100 ευρώ. Ο κ. Ταλιάνι σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί σημαντικά ποσά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2014 -2020.
Οι κ. Ρεκλείτης και Χατζηθεοδοσίου είχαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές επαφές με πλήθος εκπροσώπων ευρωπαϊκών ΜμΕ και με ανώτατα στελέχη της Κομισιόν. Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Οτμαρ Κάρας, τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη, Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και τον κ. Λουκ Βαν Ντε Μπράντε, Ειδικό Σύμβουλο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χαν, με τους οποίους συζήτησαν τις προτάσεις του ΕΕΑ για άμεση τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Οι προτάσεις του ΕΕΑ περιστράφηκαν γύρω από την ανάγκη το ελληνικό κράτος αλλά και οι επιχειρηματίες να απεγκλωβισθούν από παρωχημένες πρακτικές και να «τολμήσουν», εφαρμόζοντας τα νέα «εργαλεία» που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και εφαρμόζονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες:
- Η διαχείριση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα να μεταβιβασθεί από την Κεντρική Διοίκηση στους φορείς της Αγοράς, όπως είναι τα Επιμελητήρια.
- Να στηριχθούν από την Πολιτεία Συμπράξεις Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα πρότυπα της Ισπανίας ( Πρόγραμμα « Κάντο για τη Βαρκελώνη»).
- Tαχεία ενσωμάτωση στις ελληνικές ΜμΕ της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, όσον αφορά την παραγωγή, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων και των βέλτιστων πρακτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
- Παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις με την εγκαθίδρυση μόνιμου δίαυλου συνεργασίας των θεσμοθετημένων Φορέων της Αγοράς με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στο συνέδριο αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν 23 εκατομμύρια επιχειρήσεις με έως και 50 εργαζόμενους, οι οποίες απασχολούν το 90% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού.
Υπογραμμίσθηκε η ανάγκη για προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα, ενώ έγινε για πρώτη φορά σαφές ότι τα χιλιάδες «λουκέτα» δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, καθώς η κρίση δεν αφήνει αλώβητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ισχυρές οικονομίες, όπως της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και άλλες.
Έγινε όμως και ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία θέση που κατέχει η χώρα μας στο ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, την ώρα που η Κύπρος είναι στις υψηλότερες θέσεις με ποσοστό 100%.
Ο κύριος Ταλιάνι κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜμΕ να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους σε χώρες εκτός Ευρώπης, στρέφοντας σε αυτές το μεγαλύτερο μέρος της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.
Τα συμπεράσματα της Ολομέλειας για τις ΜμΕ θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΑ, με στόχο να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό από τα μέλη του, όλες οι πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμο περιβάλλον επιχειρηματικότητας, με προοπτικές ανάπτυξης και δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς.
Από τη Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΑ