Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις ιατρικών λαθών ή παραλείψεων, που έχουν οδηγήσει μετά από την πρόκληση βλάβης ή την απώλεια ζωής ασθενών σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες και τεράστιες αποζημιώσεις. Το id αναφέρεται σήμερα σε πέντε περιπτώσεις που οδήγησαν συνολικά σε αποζημιώσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ.
Της Βίκυς Γερασίμου
3 εκατ. αποζημίωση για το θάνατο γυναίκας στην οποία σε καισαρική τομή ξεχάστηκε μέρος του πλακούντα
Τον Οκτώβριο του 2000 μία 26χρονη μπαίνει στο νοσοκομείο της Καλαμάτας προκειμένου να φέρει στον κόσμο το παιδί της με καισαρική. Περίπου μία εβδομάδα μετά τη γέννα άρχισαν οι εμετοί. Την επομένη ξαναμπήκε στο νοσοκομείο με πόνους στην αριστερή κοιλιακή χώρα, ενώ άρχισε να έχει και πυρετό. Δεκαπέντε ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού η μητέρα πέθανε από σηψαιμία, λόγω τμήματος του πλακούντα (διαστάσεως 7Χ6Χ1,2 cm) που ξεχάστηκε στη μήτρα. Το 2014 το ΣτΕ επιδίκασε ψυχική οδύνη 3.097.560 ευρώ για το θάνατο της 26χρονης, δίνοντας 550.000 στο σύζυγο, 586.840 σε κάθε από τα τρία παιδιά, 440.205 στους γονείς της, 293.470 στον αδελφό της και 200.000 στην πεθερά της.
Αποζημίωση 400.000 ευρώ σε ανήλικο που έμεινε τετραπληγικός από παράλειψη μαιευτήρα
Τον Αύγουστο του 2018 με δικαστική απόφαση δίνεται αποζημίωση 400.000 ευρώ σε ανήλικο ο οποίος είναι τετραπληγικός και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω ιατρικού λάθους μαιευτήρα. Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση με δεδομένο ότι η η μητέρα είχε ομάδα αίματος Rh- που εγκυμονεί τον κίνδυνο προσβολής αιμολυτικής νόσου στο κυοφορούμενο, ο γιατρός παρέλειψε να προβεί σε συνεχείς επαναλαμβανόμενες εξετάσεις “coombs”. Από το συνολικό ποσό περίπου οι 60.000 καλύπτονταν από ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχε συνάψει ο μαιευτήρας.
Αποζημίωση 400.000 ευρώ σε γονείς 27χρονης που απεβίωσε σε εγχείρηση αμυγδαλών λόγω ιατρικού λάθους
Το 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε επιδικαστεί το ποσό των 400.000 ευρώ στους γονείς άτυχης 27χρονης κοπέλας η οποία μπήκε στο χειρουργείο κρατικού νοσοκομείου της Αθήνας για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά λόγω λάθους του αναισθησιολόγου, αφού παρέμεινε φυτό 36 ημέρες, στην συνέχεια απεβίωσε. Η 27χρονη, που μπήκε στο νοσοκομείο στις 4 Μαρτίου του 2004 υπέστη καρδιακή ανακοπή και στην συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, καθώς δεν έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η διασωλήνωση, που αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο ή στην μετακίνηση της τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και στην υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια. Σε όλες τις εκθέσεις υπογραμμίζεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο.
Η δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγαν οι γονείς της 27χρονης μετά από μια δικαστική διαδρομή δέκα ετών αποφάνθηκε ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για την οξυγόνωση της ασθενούς (υπερέβησαν τα 5 λεπτά), γεγονός που επέφερε τον θάνατο της κοπέλας και έκριναν ότι το νοσοκομείο πρέπει να καταβάλει στον πατέρα και την μητέρα της άτυχης κοπέλας ως αποζημίωση, το ποσό των 400.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο θάνατος της κόρης τους.
260.000 ευρώ αποζημίωση για το θάνατο 14χρονου, στον οποίο έγινε λάθος διάγνωση
To 2017 το ΣτΕ επιδίκασε αποζημίωση 260.000 ευρώ για το θάνατο 14χρονου ο οποίος πέθανε λόγω λάνθασμένης διάγνωσης. Ο 14χρονος το 1998 πήγε με τους γονείς του στο Νοσοκομείο του Ηπείρου με υψηλό πυρετό, βήχα, ναυτία, ζάλη και τάση προς έμετο. Ο μαθητής εξετάστηκε από ειδικευόμενο καθώς ο επιμελητής ήταν σε άλλα περιστατικά και αποκλείστηκε η περίπτωση της μηνιγγίτιδας. Ο γιατρός διέγνωσε ιογενή λοίμωξη για την οποία δεν ήταν αναγκαία η εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο 14χρονος την ίδια μέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ και απεβίωσε παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε πως είχε μηνιγγίτιδα.
15.000 αποζημίωση για παράλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις εππτώσεις επέμβασης
Το 2018 με δικαστική απόφαση το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών καταβάλλει αποζημίωση 15.000 ευρώ σε ασθενή που υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση και ο οποίος δεν ενημερώθηκε σωστά για τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές της εγχείρησης. Ο ασθενής σύμφωνα με το ΙΚΑ μετά από την επέμβαση παρουσίασε ημιπληγία κατάσταση η οποία κρίνεται χρόνια και επιφέρει σ΄ αυτόν ποσοστό αναπηρίας 60%. Το διοικητικό εφετείο έκρινε ότι ο ενάγων δικαιούται αποζημίωση 15.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης.
Πληροφορίες: esd.gr, Πρώτο Θέμα, iefimerida.gr,