Μέσα από πέντε κανάλια άντλησης νέας παραγωγής η ασφαλιστική αγορά επιχειρεί ανασύνταξη δυνάμεων, εκμεταλλευόμενη πλήρως το θετικό – αναπτυξιακό περιβάλλον στο οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ειδικότερα, ο τομέας των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων -κυρίως όσων συνδέονται με επενδύσεις- προσφέρει σήμερα σημαντικές ευκαιρίες, δεδομένων των υψηλών αποδόσεων που «υπόσχονται» οι τοποθετήσεις κεφαλαίων σε «κινητούς» τίτλους.
Κύκλοι του κλάδου σημειώνουν ότι μόλις η ελληνική οικονομία ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, το κλίμα γενικότερα στην αγορά θα βελτιωθεί και οι θετικές του συνέπειες θα διαχυθούν σε όλα τα κοινωνικά και επιχειρηματικά στρώματα, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο «παράθυρο» δραστηριοποίησης των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα των επενδύσεων.
Στο μεταξύ, όσο μισθολογικά οι εργαζόμενοι θα ενισχύονται, τόσο θα τους δίνεται η δυνατότητα διάθεσης μέρους των εισοδημάτων τους για την απόκτηση νέων ασφαλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να καλύψουν την υγεία τους μέσα από σύγχρονα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα.
Πέραν αυτών, και στον τομέα των γενικών ασφαλίσεων ο κλάδος έχει μπροστά του τρεις αναπτυξιακούς ορίζοντες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO, Νίκος Αντιμησάρης, μιλώντας προημέρων στο 23ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο της ΕΑΕΕ στην Ύδρα, η ένταση των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων διευρύνει το ασφαλιστικό πεδίο για τις ασφαλίσεις Περιουσίας και όχι μόνο.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι, από το Σεπτέμβριο και στο βαθμό που η πολιτεία αντιμετωπίσει ριζικά το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων θα δημιουργηθεί μία ακόμα ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα έσοδα τους από τις καλύψεις αστικής ευθύνης οχημάτων.
Τέλος, σημείωσε ότι η ένταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έχει ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες και τους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να καλυφθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.