Ως γνωστόν η σωματική άσκηση, αν πραγματοποιείται με σωστό τρόπο, προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους.
Κάποιοι προτιμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη γυμναστική για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που τους αρέσει να γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Πανταζής, Φυσικοθεραπευτής, Διευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Σίγουρα η ζέστη του καλοκαιριού αλλάζει τα δεδομένα της άσκησης και αυτό είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, ώστε να γυμναζόμαστε με σωστό τρόπο προστατεύοντας την υγεία μας. Παρακάτω θα δώσουμε 5 tips που θα βοηθήσουν να κάνουμε πιο ασφαλή την προπόνησή μας το καλοκαίρι:
- Έχετε κατά νου την επίδραση της ζέστης στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεδομένα, η ζέστη δίνει μία νέα μεταβλητή στην προπόνηση την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Το σώμα μας προσαρμόζεται διαφορετικά στο κρύο και τη ζέστη.
- Δώστε στο σώμα σας τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστεί στη ζέστη. Μην ξεκινήσετε άμεσα με έντονο πρόγραμμα. Χρειάζονται κάποιες μέρες προσαρμογής του σώματός σας στις κλιματολογικές συνθήκες. Η προσαρμογή πρέπει πάντα να είναι ήπια και ομαλή. Οι καρδιαγγειακές αλλαγές συμβαίνουν τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες, ενώ οι αλλαγές στους μηχανισμούς εφίδρωσης του σώματος μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες.
- Κάνετε αλλαγές στην προπόνησή σας. Ακόμα και αφού το σώμα σας προσαρμοστεί στη ζέστη, καλό είναι να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Η άσκηση που βοηθά να κρυώσει το σώμα, όπως το κολύμπι, είναι μία καλή εναλλακτική λύση. Σε γενικές γραμμές, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές σε ζεστό καιρό:
- Άσκηση τις ώρες της ημέρας που έχει δροσιά (νωρίς το πρωί ή βράδυ).
- Πίνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον περίπου κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης).
- Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
- Έχετε υπόψιν τους αυξημένους κινδύνους που προκαλούνται από τη ζέστη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση, δυνητικά οδηγώντας σε αφυδάτωση και μειωμένη απόδοση της άσκησης. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, εξάντληση και θερμοπληξία.
- Προσέξτε τα σημάδια που θα σας δείξουν ότι πρέπει να σταματήσετε.
Μυϊκές κράμπες – Οι κράμπες είναι το πρώτο σημάδι ότι το παρακάνατε και χρειάζεστε ένα διάλειμμα.
Εξάντληση – Ακραία κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, έμετος ή λιποθυμία είναι τα συμπτώματα.
Θερμοπληξία – Είναι μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και αίσθημα αποπροσανατολισμού ή σύγχυσης.
Πηγή: iatriko.gr