Καταγράφοντας συνεχώς φαινόμενα όπως κύματα θερμότητας, υπερθέρμανση του πλανήτη, πυρκαγιές στα δάση, καταιγίδες, ξηρασίες και αυξανόμενο αριθμό τυφώνων, η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να αυξηθεί 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τα 108 εκατομμύρια που χρειάστηκαν το 2018.
Σε νέα έκθεση ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι γίνονται περισσότερες καταστροφές που οφείλονται στον καιρό κάθε χρόνο. Περισσότερες από 11.000 καταστροφές έχουν αποδοθεί στο κλίμα, και φαινόμενα όπως τα τσουνάμι που σχετίζονται με το νερό τα τελευταία 50 χρόνια – προκαλώντας 2 εκατομμύρια θανάτους και συνολικές οικονομικές απώλειες αξίας 3,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η έκθεση «Κατάσταση του κλίματος 2020», που συντάχθηκε από 16 διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καλεί τις κυβερνήσεις να τοποθετήσουν περισσότερα χρήματα σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα των χωρών να προετοιμάζονται, να ανταποκρίνονται και να μετριάζουν τον αντίκτυπο αυτών των φυσικών καταστροφών.
«Ενώ η πανδημία COVID-19 δημιούργησε μια μεγάλη διεθνή οικονομική και οικονομική κρίση από την οποία θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να αποτελεί μια συνεχιζόμενη και αυξανόμενη απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες και τις κοινωνίες για τους επόμενους αιώνες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Petteri Taalas.
«Η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πιο βιώσιμη πορεία προς την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή αντιμετωπίζοντας και την κλιματική αλλαγή», είπε.