Έξι επισημάνσεις σε καίριους τομείς καταθέτει η Insurance Europe όσον αφορά το έγγραφο συζήτησης που κυκλοφόρησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την EIOPA σχετικά με την αντιμετώπιση του “χάσματος” στην προστασία από την κλιματική αλλαγή.
Όπως αναφέρεται τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τη σοβαρότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών, έχουν καταγραφεί οδυνηρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και έχουν υπάρξει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.
Με το κλίμα να αναμένεται να συνεχίσει να αλλάζει στο μέλλον, η αντιμετώπιση αυτού του κενού προστασίας του κλίματος είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Ο ασφαλιστικός τομέας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο ως εργαλείο για την προσαρμογή του κλίματος και την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου καταστροφών, βοηθώντας τους μεμονωμένους ασφαλισμένους και τις κοινότητες να ανακάμψουν ταχύτερα, καθώς και για την ολοκληρωμένη διαχείριση του κινδύνου.
Η Insurance Europe θεωρεί ότι ο ρόλος της είναι καίριος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τη διαχείριση του κινδύνου και θεωρεί ότι πρέπει αν υπάρξει ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης. Σε σχέση με το κοινό έγγραφο των δύο αρχών επισημαίνει πως:
1. Τα μέτρα για την κλιματική προσαρμογή πρέπει να υπερβαίνουν την ασφάλιση και το «underwriting επιπτώσεων»: Η Insurance Europe υποστηρίζει την άποψη ότι οι προσπάθειες για αύξηση της διείσδυσης των ασφαλιστικών θα πρέπει να συμπληρωθούν από φιλόδοξες πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή επείγουσα και σημαντική μείωση
εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές, οι πολιτικές μετριασμού πρέπει να συνδυαστούν με εξίσου φιλόδοξα μέτρα προσαρμογής. Οι ασφαλιστές έχουν να παίξουν μεγάλο ρόλο από αυτή την άποψη. Στην πραγματικότητα, οι δημόσιες αρχές, είτε είναι τοπικές, είτε περιφερειακές είτε σε εθνικό επίπεδο, έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ και πρέπει να εντείνουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Α
2. Το “ένα μέτρο για όλους” δεν λειτουργεί: Ο ασφαλιστικός κλάδος πιστεύει ότι μια προσέγγιση “ενιαίου μεγέθους” για την αντιμετώπιση του κενού προστασίας του κλίματος στην Ευρώπη δεν είναι πρακτικό λόγω σημαντικών διαφορών μεταξύ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους σε κίνδυνο. Η γενική δομή που προτείνεται στο έγγραφο μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις διαφορές στις εθνικές συνθήκες.
3. Οι λύσεις από κάτω προς τα πάνω δεν πρέπει να αγνοούνται: Οι λύσεις από κάτω προς τα πάνω δεν πρέπει να αγνοούνται. Ενώ δίνεται σημασία στην εισαγωγή νέων, από πάνω προς τα κάτω, πανευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών μέσων επισκιάζεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης ατόμων και νοικοκυριών να ενεργούν. Μέσω της ευαισθητοποίησης, της προσαρμογής λύσεων στο τοπικό
πλαίσιο και ενισχύοντας την καινοτομία, ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να διευκολύνει αυτή τη μετατόπιση και να ξεκλειδώσει δυνατότητες.
4. Τα ομόλογα καταστροφής μπορούν να συμβάλλουν: Η Insurance Europe αναγνωρίζει τον ρόλο, που αναφέρεται στο έγγραφο, των ομολόγων καταστροφής ως μέρος μιας λύσης για τη μείωση του κενού προστασίας. Όπως σωστά επισημαίνεται στο έγγραφο συζήτησης, ένα από τα πλεονεκτήματα τους είναι ότι μεταφέρουν τον κίνδυνο καταστροφής σε ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών.
5. Οι υφιστάμενες και οι μελλοντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσαρμοστούν στην εξέλιξη των κινδύνων: Η Insurance Europe χαιρετίζει την εστίαση του εγγράφου στους μηχανισμούς δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο
σε ορισμένα κράτη μέλη και ενδέχεται να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον. Σε σχέση με αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί όμως η ανάγκη αναθεώρησης των υφιστάμενων πλαισίων συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
6. Αποτελεσματική διακυβέρνηση: Όταν εξετάζονται μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, η προηγούμενη εμπειρία στην Ευρώπη έχει δείξει ότι οι καλές προθέσεις μπορούν μερικές φορές έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες. Ενώ αναγνωρίζουμε την αξία μιας ισορροπημένης ευρωπαϊκής προσέγγισης, συνοδευόμενη από αποτελεσματική διακυβέρνηση που αποφεύγει τον ηθικό κίνδυνο και άλλες συναφείς ανησυχίες η πρόκληση έγκειται στην πρακτική εφαρμογή.