Τα τελευταία χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο, καταγράφονται φυσικές καταστροφές και καιρικά φαινόμενα με μεγάλη σφοδρότητα και συχνότητα, που επιφέρουν, πέρα από ανθρώπινες απώλειες, μεγάλες οικονομικές ζημιές στις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις – καταστροφικά γεγονότα που ανοίγουν τη συζήτηση σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή τους (συλλογικά και ατομικά).
αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση “insurance.mag” που κυκλοφόρησε με την free press LiFO
Στην προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε τη συχνότητα αυτών των γεγονότων, ανατρέξαμε έξι χρόνια πίσω και καταγράψαμε έξι τεράστιες φυσικές καταστροφές και καιρικά φαινόμενα που μας έκαναν να προβληματιστούμε.
Πλημμύρα στη Μάνδρα, 2017
Στις 15 Νοεμβρίου 2017 εκδηλώθηκε έντονη βροχόπτωση στη Δυτική Αττική, που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Μέσα σε επτά ώρες έπεσε τόση ποσότητα βροχής όσο αυτή που καταγράφεται σε ετήσια βάση, προκαλώντας πλημμύρες και χειμάρρους που στοίχισαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Η ένταση του φαινομένου ήταν σφοδρότατη στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο, στη Μαγούλα και στην Ελευσίνα, όπου συνολικά 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η έκθεση της αρμόδιας εισαγγελέως Σ. Παπαγεωργακοπούλου αναφέρει «πλήρη ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας», αποδίδοντας βαρύτατες ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους. Τέσσερα χρόνια μετά την πλημμύρα, δικαστική απόφαση αποζημίωσε την οικογένεια 29χρονου θύματος, καταδικάζοντας το Δημόσιο για εγκληματικές παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, καταλογίστηκαν παραλείψεις στην Περιφέρεια Αττικής για μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και στην Πολιτική Προστασία για μη ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την επικινδυνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχονταν οι ακόλουθες αποζημιώσεις:
• 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κατοικίες που χρειάζονταν ανακαίνιση
• 500 ευρώ ανά τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους
• 300 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης
Επιπλέον, ανακοινώθηκε αποζημίωση 60 ευρώ ανά τ.μ. για εργασίες επιδιόρθωσης κατοικίας, 40 ευρώ ανά τ.μ. για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ ανά τ.μ. για επισκευή αποθήκης. Για κτίρια έως και 150 τ.μ., το 60% των δαπανών καλυπτόταν από δωρεάν κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο 40% με άτοκο δάνειο. Δόθηκε, επίσης, έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Όλα αυτά τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, υπουργό Επικρατείας της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ και κάλυπταν 177 ζημιές σε περιουσίες (κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, βιομηχανίες) και 149 ζημιές σε οχήματα. Η μέση ζημιά στα κτίρια ανήλθε σε περίπου 65.500 ευρώ.
Πυρκαγιά στη Δυτική & Ανατολική Αττική, 2018
Στις 23 Ιουλίου 2018 ξέσπασε δασική πυρκαγιά στη Δυτική και Ανατολική Αττική, με αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 14.000 στρέμματα γης να παραδοθούν στις φλόγες….