Στα έξι τρισεκατομμύρια δολάρια θα φτάσει η οικονομική ζημία από ψυχικές ασθένειες σε διεθνές επίπεδο στα δημόσια συστήματα υγείας, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους πολίτες το 2030, σύμφωνα με μελέτη του Lancet, από 2,5 τρις που ήταν το 2010.
της Βίκυς Γερασίμου
Το κόστος αυτό μάλιστα αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ και μεταφράζεται σε μισθολογικές ανισότητες, “κενά” στον τομέα της απασχόλησης, λιγότερες ευκαιρίες για ποιοτική ζωή και αυξημένη θνητότητα. Εξετάζοντας το ζήτημα από τη σκοπιά της ιδιωτικής ασφάλισης η GFIA αναφέρεται και στις αυξημένες αξιώσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαχειριστεί το εν λόγω ζήτημα. Η δημόσια υγεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της απορρόφησης του προκύπτοντος σοκ, με σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε απαιτήσεις για ψυχική αναπηρία να καταβάλλονται κάθε χρόνο. Στη Βρετανία το 27% των αξιώσεων προστασίας εισοδήματος είχαν σχέση με ζητήματα ψυχικής υγείας το 2020, ενώ στον Καναδά καταγράφηκε από το 2019 στο 2021 αύξηση 75% στις αξιώσεις που αφορούσαν ψυχικά προβλήματα.
Στην Ελλάδα η ασφαλιστική κάλυψη ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία είναι περιορισμένη τόσο στα ομαδικά όσο και στα ατομικά συμβόλαια σε σχέση με το εξωτερικό. Αναμφίβολα η περίοδος της πανδημίας όξυνε σε μεγάλο βαθμό υπάρχοντα προβλήματα και ανέδειξε την αξία στο πεδίο αυτό της τηλειατρικής, που σε πολλά κράτη έχει σαν σύστημα παραμείνει στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε ασθενείς με ψυχικά προβλήματα ή νόσους. Αναμένεται δε η τάση αυτή να διατηρηθεί και ενδεχομένως να επεκταθεί κυρίως σε ότι αφορά τα ομαδικά συμβόλαια. Γενικά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ασφαλιστική κάλυψη ψυχικά ασθενών είναι περίπλοκη με τις εταιρείες συχνά να εξετάζουν ανά περίπτωση βάσει παραμέτρων όπως η φαρμακευτική αγωγή.
Υπολογίζεται ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο 1 δις άνθρωποι ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας ή είναι αντιμέτωποι με κάποια ψυχική νόσο. Μελέτη από το e Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) που διεξήχθη την περίοδο της πανδημίας καταγράφει επιπλέον 53 εκατομμύρια κρούσματα καταθλιπτικών ασθενών και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής με τους νέους και το γυναικείο φύλο να συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά.
Οι προκλήσεις στην ασφαλιστική κάλυψη της ψυχικής νόσου
Οι προκλήσεις γύρω από την ασφαλιστική κάλυψη ψυχικών ασθενειών και πασχόντων είναι σύμφωνα με την GFIA πολλές. Αφενός οι πάσχοντες φοβούνται το στίγμα και αφετέρου ο σχεδιασμός ασφαλιστικών καλύψεων, αξιολόγηση του κινδύνου και η τιμολόγηση είναι σύνθετες διαδικασίες. Ταυτόχρονα η ασφαλιστική αγορά πρέπει αν διαχειριστεί και το ζήτημα της διαχείρισης δεδομένων και της μη αποκάλυψης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την υποκειμενική φύση των διαγνώσεων κ.α. σεων.
Οι ασφαλιστικές ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση καινοτομούν για να ξεπεράσουν τα ζητήματα που λειτουργούν ως τροχοπέδη. Σύμφωνα με έρευνα της Mercer Marsh Benefits (MMB), από 226 ασφαλιστικές εταιρείες σε 26 χώρες, ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών διεθνώς που δεν προσέφεραν καμία κάλυψη ψυχικής υγείας στα ομαδικά προγράμματα μειώθηκε από
26% το 2021 σε 16% το 2022. Ωστόσο, σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ασφαλιστικών εταιρειών υστερούν. Αυτό το κενό μπορεί επίσης να αντανακλά τη χαμηλή ζήτηση για κάλυψη ψυχικής υγείας από τους εργοδότες. Αλλά ακόμη και όταν οι ασφαλιστές επεκτείνουν την κάλυψη, υπάρχει η τάση οι καταναλωτές να εστιάζουν σε σύνθετες, ενδονοσοκομειακές ή
εξειδικευμένες θεραπείες, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι συνήθως οι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.
Πως μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλιση
Η Geneva Association αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές πρέπει:
- να ακολουθήσουν ειδική στρατηγική στο συγκεκριμένο πεδίο, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες,
- να προσαρμόσουν τα συμβόλαιά τους ειδικά για παθήσεις που αφορούν μεγάλο μέρος ανθρώπων όπως η κατάθλιψη,
- να στοχεύσουν στην πρόληψη
- Οι διαχειριστές απαιτήσεων να ενισχυθούν με νέα εργαλεία και κατάρτιση, ώστε να προχωρήσουν πέρα από την απλή αξιολόγηση της νομιμότητας των απαιτήσεων