Η νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο είναι μια δυσάρεστη διαδικασία. Είτε πρόκειται για μια μικροεπέμβαση είτε για κάτι πιο σοβαρό, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ασχοληθούμε, είναι η γραφειοκρατία.
του Νίκου Μωράκη
Τα διαδικαστικά της εισαγωγής μας και της εξόδου μας από το Νοσοκομείο όπως και όλα τα απαραίτητα έγγραφα κανονικά δε θα έπρεπε να μας απασχολούν. Για το λόγο αυτόν υπάρχει ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος. Ο άνθρωπος που μας συμβούλεψε να ασφαλιστούμε σε περίπτωση που το χρειαστούμε. Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος θα πρέπει να βρίσκεται κοντά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας μας προκειμένου να απλουστεύσει με τις γνώσεις του τη διαδικασία αλλά και να φροντίσει για όλα τα στάδια της νοσηλείας μας.
Τι βήματα όμως πρέπει να ακολουθήσουμε για μια νοσηλεία “χωρίς επιπλοκές”;
Βήμα 1ο
Καλέστε τον Ασφαλιστή σας
Είναι η δουλειά του να σας εξυπηρετήσει. Αν ο Ασφαλιστής σας δεν είναι διαθέσιμος επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό κέντρο της Ασφαλιστικής εταιρείας που έχετε εμπιστευτεί. Τα περισσότερα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο.
1. Ενημερώστε τον/τους για την πρόθεσή σας να νοσηλευτείτε και ζητήστε διευκρινήσεις σε τυχόν απορίες σας. Είναι σημαντικό για δική σας διευκόλυνση να επιλέξετε ένα συμβεβλημένο ή συνεργαζόμενο με την Ασφαλιστική σας νοσοκομείο.
2. Ελέγξτε τι ακριβώς ασφαλιστική κάλυψη έχετε. Αν έχετε π.χ. συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας, το ανώτατο όριο ευθύνης της εταιρείας κατά νοσηλεία όπως επίσης και την απαλλαγή που τυχόν έχετε κατά νοσηλεία (όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται μέσα στο συμβόλαιό σας).
Βήμα 2ο
Αναγγελία Νοσηλείας
Κατά την είσοδό σας στο νοσοκομείο απευθυνθείτε εσείς ή ένα συγγενικό σας πρόσωπο στο γραφείο κίνησης του Νοσοκομείου για τη διαδικασία εισαγωγής. Αν δεν έχετε επιλέξει συμβεβλημένο Νοσοκομείο θα πρέπει να ενημερώσετε την εταιρεία τουλάχιστον μια μέρα πριν για την πρόθεσή σας. Τέλος, περάστε στο γραφείο που διατηρεί στο συμβεβλημένο νοσοκομείο η εταιρεία για να εγκριθεί η νοσηλεία σας. Ο Ασφαλιστής σας θα πρέπει κάθ’ ολη την διάρκεια να σας καθοδηγεί.
Βήμα 3ο
Σημαντικά Έγγραφα/Δικαιολογητικά
Πριν την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας:
- Ταυτότητα
- Αριθμό συμβολαίου (βρίσκετε στην πρώτη σελίδα του έντυπου συμβολαίου σας)
- Ιατρική γνωμάτευση (παραπεμπτικό) που θα περιγράφει την πάθηση και το λόγο εισαγωγής σας
- Ιατρικό ιστορικό (Αντίγραφα εξετάσεων σχετικών με την πάθηση)
- Θεωρημένο βιβλιάριο του Κοινωνικού Ασφαλιστικού σας φορέα ώστε να επωφεληθείτε από τη συμμετοχή του στα έξοδα νοσηλείας.
Βήμα 4ο
Εξιτήριο
Σε κάθε συμβεβλημένο ή συνεργαζόμενο Νοσοκομείο η πληρωμή των εξόδων για την νοσηλεία γίνεται κατευθείαν από την Ασφαλιστική σας. Αν έχετε προσκομίσει και το θεωρημένο βιβλιάριο υγείας σας τότε το ποσό της συμμετοχής σας (αν υπάρχει – εξαρτάται από το συμβόλαιο που έχετε) θα μειωθεί στα μισά ίσως και να μηδενιστεί.
Αν δεν έχετε επιλέξει συμβεβλημένο νοσοκομείο τότε θα πρέπει να επιβαρυνθείτε τα έξοδα νοσηλείας & τις ιατρικές αμοιβές. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κρατήσει όλες τις πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις όπως και το εισιτήριο – εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η διαδικασία αποζημίωσης σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί απολογιστικά.
Βήμα 5ο
Για μη συμβεβλημένα νοσοκομεία
- Απευθυνθείτε στον Κοινωνικό Ασφαλιστικό σας Φορέα
- Αν το νοσοκομείο σας δεν έχει απευθείας συνεργασία με τον κοινωνικό ασφαλιστικό σας φορέα, θα πρέπει να υποβάλετε μόνοι σας τα έξοδα που κάνατε. Στη συνέχεια θα πρέπει να προμηθευτείτε πρωτότυπη βεβαίωση συμμετοχής του φορέα σας στις συνολικές δαπάνες τις νοσηλείας σας και κρατήστε φωτοτυπίες των αποδείξεων των εξόδων.
- Απευθυνθείτε στον Ασφαλιστή σας και παραδώστε του όλα τα έγγραφα, αποδείξεις και βεβαιώσεις που έχετε συλλέξει μαζί με ένα έντυπο κατάθεσης αποζημίωσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Εκείνος θα φροντίσει για την αποζημίωσή σας όπως επίσης για τυχόν λεπτομέρειες που ποικίλουν ανάλογα το συμβόλαιο που έχετε και το μέγεθος του κόστους της νοσηλείας σας.
Βήμα 6ο
Αποζημίωση
Η κάθε Ασφαλιστική εταιρεία διαφέρει ως προς τις ημέρες που χρειάζεται προκειμένου να αποζημιώσει τον πελάτη. Ο Ασφαλιστής σας για ακόμη μια φορά θα πρέπει να έχει την απάντηση.
Πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι ασφαλιστές αλλά και οι καταναλωτές!
Υπάρχουν πράγματα που εξαρτώνται από την ασφαλιστική και όχι από τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Σε αυτά δεν είνα υπεύθυνος ο σύμβουλος, όπως πχ στο τελευταίο που γράφετε, “σε πόσες μέρες θα αποζημιωθεί”. Επίσης, δεν είναι δική του δουλειά να αποφασίσει την αποζημίωση ή μή του πελάτη. Μπορεί όμως να έχει προσφέρει νομική προστασία στον πελάτη του για τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον βέβαια πρόκειται για ανεξάρτητο ασφαλιστικό σύμβουλο και όχι για αποκλειστικής συνεργασίας (agency)… Όσον αφορά την προεργασία σε προγραμματισμένες νοσηλείες, καλό θα ήταν οι ασφαλιστικές να κάνουν την διαδικασία προέγκρισης νοσηλείας, ώστε να είναι όλοι ήσυχοι. Δυστυχώς δεν την κάνουν πολλές ασφαλιστικές. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα καλυφθεί ο πελάτης αν αποσιωπήσει σημαντικά στοιχεία της υγείας του, αλλά στο -1 κάποιου νοσοκομείου πει μέχρι και την ασπιρίνη που πήρε την προηγούμενη μέρα. Αν αποκρύψει από δόλο σημαντικά στοιχεία της υγείας του, τότε δικαίως δεν θα πληρωθεί. Τέλος, ο πελάτης έχει υποχρέωση προς τον εαυτό του να κάθετε να ακούει τί ΔΕΝ τον καλύπτει το συμβόλαιο όταν το κάνει και όχι να τα θέλει όλα και εύκολα ή να ακούει μόνο τα θετικά. Υπάρχουν τίμιοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που θέλουν να συμβουλέψουν και όχι απλά να πουλήσουν, αλλά εξαιτίας της χαμηλής ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα, δεν είναι πολλοί οι πελάτες που θα κάτσουν να αφιερώσουν χρόνο – για το καλό τους! – και να ακούσουν. Αλλά στη ζημιά θα θέλουν αποζημίωση Ό,ΤΙ και να αφορά η νοσηλεία τους. Δυστυχώς τους έχω κακά νέα: ΚΑΝΕΝΑ ασφαλιστήριο στον κόσμο δεν πληρώνει τα πάντα και μάλιστα πληρώνοντας ψίχουλα. Επίσης, κανένα δεν είναι “το καλύτερο” ασφαλιστήριο. Πρέπει να τους ταιριάζει και να μπορούν να το πληρώνουν και μετά από χρόνια… Έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους να ακούσουν τον σύμβουλο, να μάθουν, και μετά οι ίδιοι να επιλέξουν τα χαρακτηριστικά του προγράμματός τους, αφιερώνοντας χρόνο για τον ίδιο τους τον εαυτό. Αλήθεια ξέρετε πολλούς τέτοιους πελάτες…; Ευτυχώς τελευταία έχει αρχίσει και διορθώνεται το θέμα αυτό, γιατί θέλει να ξέρει ο κόσμος που πάει το κάθε του ευρώ και μόνο οι επαγγελματίες σύμβουλοι θα μείνουν στο τέλος κι όχι οι πωλητές.
Και κάτι ακόμη. Δουλειά του συμβούλου ΔΕΝ είναι να καθοδηγεί ώστε να γίνονται “μαϊμουδιές” και να φέρει και την ευθύνη της επιτυχούς αποζημίωσης. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε μάθει να προσπαθούμε να εξαπατήσουμε και στο τέλος την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι με αύξηση στα ασφάλιστρά τους… Για να τα λέμε και όλα. Το ασφαλιστήριο είναι μια συμφωνία μεταξύ πελάτη και ασφαλιστικής και πρέπει να είναι σεβαστή και από τα δύο μέρη. Δουλειά του συμβούλου δεν είναι οι “μαϊμουδιές” προς όφελος του πελάτη, αλλά η ανάλυση των αναγκών του και η ενημέρωση για το τί ΔΕΝ πληρώνει ένα ασφαλιστήριο, καταρχήν. Το τί πληρώνει και τα κερασάκια (επιδόματα κλπ) θα τα δει, έτσι και αλλιώς. Επίσης, δουλειά του συμβούλου είναι η καλλιέργεια ασφαλιστικής νοοτροπίας στους πελάτες, ώστε να αντιμετωπίζουν την ασφάλιση σαν προϊόν Α’ ανάγκης και όχι σαν προϊόν πολυτελείας, θέλοντας τα πάντα – φορτώνοντας το ασφάλιστρο – και στη συνέχεια αφού τους έχει βγει κάτι στην υγεία τους και ενώ το ασφάλιστρο είναι στα ύψη εξαιτίας των ετήσιων αυξήσεων, είτε να εγκλωβίζονται σε πρόγραμμα πανάκριβο που θα κόψουν και θα μείνουν ξεκρέμαστοι, είτε θα αναγκαστούν να πληρώνουν μια περιουσία – ΑΝ μπορούν – για να το κρατήσουν, αφού κανείς πλέον δεν θα τους ασφαλίζει…