Τα μεγάλα κενά των δημοσίων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, δομές και φαρμακευτικά σκευάσματα οδηγούν σε κινδύνους για τους ασθενείς. Αυτό μαρτυρούν 6 στους 10 Έλληνες γιατρούς σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μέσω της Alco για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα τα μέσα που έχουν σήμερα οι γιατροί και ο τρόπος που λειτουργεί το ΕΣΥ να δημιουργούν μεγάλο ρίσκο για την πορεία της υγείας των ασθενών.
Ταυτόχρονα η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι ένας στους δύο ‘Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του, ενώ θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ευρήματα παρελθούσας έρευνας περίπου 500.000 νοικοκυριά στη χώρα μας ζουν στα όρια της φτώχιας και δεν μπορούν να πληρώσουν βασικές ανάγκες καθώς δαπανούν χρήματα για δαπάνες υγείας. Στην έρευνα του ΙΣΑ η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, τέσσερις στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ το 45% συνολικά έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό. Μόνο 1 στους 3 μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΕΣΥ με τον οικογενειακό γιατρό δεν ανταποκρίνονται ούτε οι πολίτες ούτε οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα. Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «η έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco, αποδεικνύει την κατάρρευση του Δημόσιου συστήματος υγείας , τα τελευταία δύο χρόνια ,εξαιτίας των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν.
Η εικόνα που αποκαλύπτεται –εικόνα ντροπής για την ελληνική κοινωνία- αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους όσο και τους γιατρούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και τη Δημόσια υγεία».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco κ. Κώστας Παναγόπουλος, επεσήμανε πως «σύμφωνα με τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας για την υγεία, που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέθεσε στην Alco, η κοινωνία, που χρησιμοποιεί έντονα το Δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και βεβαίως αναζητά την αντιστροφή της τάσης αυτής και τη βελτίωση τους. Ενώ ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί έντονα για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας του έχουν επιδεινωθεί, όπως και οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες απέχουν πολύ από εκείνες της Ευρώπης, τόσο, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς.»