Σεισμός στην Ινδονησία, στην Ιαπωνία, στον Ισημερινό.
Καταιγίδες, σεισμικές δονήσεις, εκρήξεις ηφαιστείων, φαινόμενα ξηρασίας, θερμά κύματα καύσωνα και πυρκαγιές ήταν φαινόμενα, που χτυπούσαν πάντα τον Πλανήτη μας. Κάποτε όμως δεν υπήρχε ούτε η αύξηση, αλλά ούτε και η διασπορά πληθυσμών που υπάρχει σήμερα.
Σήμερα, κάθε φυσική ενέργεια ή μεταβολή του πλανήτη, λειτουργεί εναντίον μας, ενώ έχει θεαματικές ζημιές και χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ακριβώς γι’ αυτές τις συνέπειες, έχουν ενεργοποιηθεί πλέον οι Ηγέτες 150 χώρες, οι οποίοι και θα παραστούν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο στο Παρίσι και απαιτεί επενδύσεις ύψους 16,5 τρισ. δολαρίων!
Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, από το 1900 μέχρι και το 2015, σύμφωνα με το European Geosciences Union, οι σεισμικές δονήσεις, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα φαινόμενα ξηρασίας, τα θερμά κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές στοίχησαν την ζωή σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά, ενώ οι συνολικές οικονομικές ζημιές έφτασαν σχεδόν τα 7 τρισεκ. ευρώ, με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες να αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών οικονομικών ζημιών.
Άνω του 1/3 (38,5%) των οικονομικών ζημιών προήλθε από πλημμύρες, σύμφωνα με το Karlsruhe Institute Technology της Γερμανίας όπου οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζέημς Ντανιέλι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας την Karlsruhe (ΚΙΤ), παρουσίασαν τη μελέτη τους στην ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη.
Το επίπεδο συχνότητας των σεισμικών φαινομένων αντιστοιχούν στο 26% των συνολικών καταστροφών ενώ περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι απώλεσαν την ζωή από τις σεισμικές δονήσεις.
Το 2011 ήταν το έτος με τις μεγαλύτερες υλικές και οικονομικές ζημιές (περίπου 335 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η συνδυασμένη φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία εκείνη τη χρονιά (σεισμός-τσουνάμι-πυρηνικό ατύχημα Φουκουσίμα) υπήρξε το πιο καταστροφικό μεμονωμένο συμβάν του έτους με περίπου 18.500 νεκρούς και 450.000 άστεγους.
Μετά το 2000, η καταστροφή με τα περισσότερα θύματα (περίπου 230.000) ήταν το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Το παγκόσμιο ρεκόρ μετά το 1900 σε αριθμό θανάτων κατέχουν οι μεγάλες πλημμύρες στην Κίνα το 1931, με περίπου 2,5 εκατομμύρια θύματα.
Σήμερα, που γίνεται τεράστια κουβέντα για το κλίμα και το περιβάλλον, η ασφαλιστική αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω άλλοτε βελτιώνοντας και άλλοτε ιδρύοντας νέα προγράμματα ώστε να αντεπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες των πολιτών.
Τα συμβόλαια των ασφαλισμένων ακινήτων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της PERILS, αυξήθηκαν κατά 4,5 % αγγίζοντας σε αξία τα € 54 τρισεκατομμύρια, όπως προκύπτει στην τελευταία ενημέρωση που προέκυψαν από την βάση δεδομένων της.
Πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους δικαιούχους, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και στην Σκανδιναβία, στο διήμερο από 4-6 Δεκεμβρίου 2015.
Το συνολικό ασφαλιστικό κόστος για την θεομηνία (βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι) που έπληξαν την Ελλάδα από 20 έως 23 Οκτωβρίου 2015, προσέγγισαν τα €11 εκατ. περίπου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) σχετικά με την εκτίμηση των ζημιών που αναγγέλθηκαν στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Στην έρευνα συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της ΕΑΕΕ.
Είναι λοιπόν, Ηλίου φαεινότερο, πως η ασφάλιση ζωής αλλά και κατοικίας είναι εντελώς απαραίτητη για κάθε άνθρωπο όπου και αν βρίσκεται επάνω στην γη. Ενώ για πολλούς νέους ανθρώπους, ενδεχομένως να είναι και ευκαιρία…