Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Πέμπτη 4/6/2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το 7ο Συνέδριο Green Connected World, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον στελεχών της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μηχανικών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής οι οποίοι βλέπουν προ των πυλών την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Με πυρήνα το Machine to Machine και το Internet of Things και με θεμέλιο το cloud, οι ομιλητές ανέλυσαν τις εξελίξεις και τις προοπτικές για τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που παράγεται αξία για την κοινωνία.
Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι το παραγόμενο προϊόν τεχνολογίας, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το πλαίσιο ενός αυτοτροφοδοτούμενου συστήματος, αλλά διαχέεται με ταχύτητα προς όλες της εκφάνσεις της ζωής. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και τον τρόπο που επικοινωνούν με τους εν δυνάμει πελάτες τους.
Έγινε επίσης σαφές, ότι ο ρόλος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αλλάζει δραματικά. Η δραστηριοποίηση τους στο χώρο της παροχής υπηρεσιών cloud προς τις επιχειρήσεις, καθώς και η έντονη εμπλοκή τους με τον τομέα του Μ2Μ και του IoT, ανατρέπει παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η συζήτηση σχετικά με τη συγκέντρωση, την επεξεργασία και τη χρήση των Big Data, ενώ επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα θέματα της ιδιωτικότητας που προκύπτουν τόσο από τη δυσκολία ελέγχου στο θέμα της επεξεργασίας και διασποράς των δεδομένων, όσο και τις θεμελιώδεις διαφορές στο νομοθετικό πλαίσιο Ευρώπης και Αμερικής.
Στο κλείσιμο της διοργάνωσης, διεξήχθη επίσης μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις και τις εφαρμογές έξυπνων συστημάτων διαχείρισης πόρων, οι οποίες όταν διασυνδεθούν και αρχίσουν να αλληλεπιδρούν κατάλληλα, σχηματοποιούν την έννοια των έξυπνων πόλεων. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι, παρά τη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα μας, αρκετές υλοποιήσεις από ερευνητικά ιδρύματα και εφαρμογές σε επίπεδο Δήμων, έχουν φέρει πιο κοντά από ότι φανταζόμαστε την έννοια των smart cities.