H ασφαλιστική αγορά αλλάζει. Το αποτύπωµά της διεθνοποιείται σε µεγαλύτερο βαθµό µέσω των εξαγορών, ως κλάδος έχει πλέον µπει για τα καλά στα ραντάρ των ξένων οµίλων, τα µερίδια αγοράς κι οι ισορροπίες στο ΤΟΡ 10 των εταιρειών ανατρέπονται διαρκώς και το µόνο για το οποίο κανείς σήµερα δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί µε βεβαιότητα είναι το πότε ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα λάβει τέλος.
Ήδη, πάντως, πληροφορίες εµφανίζουν ακόµη δύο εταιρείες να πραγµατοποιούν διερευνητικές διαπραγµατεύσεις για µια ακόµη συµφωνία εξαγοράς. Κι οι δύο φέρονται να είναι ξένων συµφερόντων, µε τη µια να έχει απασχολήσει και πάλι κατά το παρελθόν – τουλάχιστον σε επίπεδο φηµών – την αγορά για ανάλογο σενάριο και τη δεύτερη να διαθέτει στο ενεργητικό της προηγούµενες εξαγορές.
Κάνοντας, σε αυτή τη φάση, ένα πρώτο ταµείο για το τι κεφάλαια διατέθηκαν στον βωµό των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αυτά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
Στη σχετική λίστα φιγουράρουν η µεταβίβαση της πλειοψηφίας των µετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC και το 100% των µετοχικών κεφαλαίων της MetLife στην ΝΝ, η πώληση της AXA στην Generali και της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz, της Eurolife από τη Fairfax όπως και η σχετικά πρόσφατη εξαγορά της Insurance Market από την Interamerican.
Πρόκειται για συµφωνίες οι οποίες διαφοροποιούν το στίγµα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, και σε κάθε περίπτωση προεξοφλούν την ενδυνάµωση της παρουσίας των διεθνών σηµάτων στη χώρα, δεδοµένου ότι:
- Ήδη τα brands ξένων συµφερόντων αποκτούν µεγαλύτερα µερίδια σε µια αγορά η οποία δείχνει σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η αναµόρφωση του ασφαλιστικού συστήµατος της χώρας, ο ανασχεδιασµός του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας των Ταµείων Επαγγελµατικής Ασφάλισης, η προώθηση ρύθµισης για την υποχρεωτική ασφάλιση των νεόδµητων κατοικιών για κινδύνους από την κλιµατική αλλαγή, τα κυοφορούµενα κίνητρα για τις ασφαλίσεις των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, όπως και η διεκδικούµενη θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταµίευσης, καθιστούν τον κλάδο έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό. Λαµβάνοντας δε υπόψη ότι κι η οικονοµία κατά την επόµενη δεκαετία πρόκειται να κινηθεί γενικότερα εντόνως αναπτυξιακά, ενισχύει την προδιάθεση ξένων οµίλων είτε να τοποθετηθούν είτε να ενισχύσουν την εικόνα τους στην εγχώρια αγορά.
- Η επενδυτή άνοιξη που αναµένεται να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονοµία στη δεκαετία που ακολουθεί, λόγω των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταµείο Ανάκαµψης, το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα ΚΑΠ, ανοίγουν την όρεξη των ασφαλιστικών εταιρειών για νέα παραγωγή, µεγάλο αν όχι το µεγαλύτερο µέρος της οποίας θα διεκδικήσουν ξένα σήµατα.
Ενώ προ ετών ο τοµέας των ασφαλίσεων δεν προσέλκυε διεθνή ασφαλιστικά σχήµατα, λόγω κυρίως του κακού κλίµατος που προκάλεσε η παρατεταµένη κρίση χρέους της χώρας και του υψηλού country risk, πλέον το κλίµα έχει αλλάξει άρδην. ∆ιεθνείς φορείς ασφάλισης εντείνουν την επενδυτική τους δράση στην Ελλάδα, δίνοντας τη δική τους ξεχωριστή ψήφο εµπιστοσύνης, η οποία προφανώς θα λάβει και µεγαλύτερες διαστάσεις όταν η χώρα ανακτήσει την επενδυτική της βαθµίδα, κάτι το οποίο αναµένεται να συµβεί στο α΄ εξάµηνο του 2023.
Μέχρι σήµερα πάντως, στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά έχουν επενδυθεί:
- 460 εκατ. ευρώ για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής,
- 207 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης (αποτίµηση της εταιρείας) από την Allianz,
- 165 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστική από τη Generali η οποία τρέχει και µε ένα εικοσαετές συµβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας µε την Alpha Bank, ενώ
- σηµαντικά είναι και τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την εξαγορά της MetLife από την ΝΝ (δεν έγινε γνωστό το ποσό διότι η εταιρεία άλλαξε χέρια µαζί µε τη θυγατρική του οµίλου στην Πολωνία), όπως και για την
- εξαγορά του insurancemarket.gr από την Interamerican (εταιρεία µέλος του ολλανδικού ασφαλιστικού οµίλου Achmea). Και, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάµε την
- εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την ERGO, όπως και την ενσωµάτωση στο γερµανικό όµιλο της DAS Hellas, µετά την εξαγορά του 100% των µετοχών της.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια αριθµούσε περίπου 160 ασφαλιστικές εταιρείες και σήµερα στα µέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος καταγράφονται 48 εταιρείες.
Βέβαια, η µεγάλη αυτή µείωση του αριθµού των εταιρειών οφείλεται πρώτιστος στις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας εταιρειών του κλάδου Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχηµάτων και δευτερεύοντος σε συµφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Σηµειώνεται ότι βάσει στοιχείων 2021, στις πρώτες θέσεις της αγοράς φιγουράρουν οι:
- ΝΝ – MetLife µε εγγεγραµµένα ασφάλιστρα περί τα 830 εκατ. ευρώ,
- Εθνική Ασφαλιστική µε 690 εκατ. ευρώ,
- Eurolife µε 600 εκατ. ευρώ,
- Genrerali µε 450 εκατ. ευρώ,
- Interamerican µε περίπου 400 εκατ. ευρώ,
- Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη µε 380 εκατ. ευρώ και
- ERGO µε 255 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν τα 7 μεγαλύτερα deal που αλλάζουν την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά
-
NN – METLIFE: Δημιουργία ηγετικής εταιρείας σε Ασφαλίσεις Ζωής & Υγεία
Mε την εξαγορά της Metlife ο όµιλος της NN δηµιούργησε µία ηγετική εταιρεία ασφαλίσεων ζωής στην Ελλάδα µε µερίδιο 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και 31% στον κλάδο Ζωής και Υγείας. Η εταιρεία έχει επίσης ηγετική θέση στα οµαδικά συµβόλαια υγείας αλλά και τα επενδυτικά προγράµµατα.
Η συµφωνία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2021 µαζί µε τη συναλλαγή για την Πολωνία, µε το τίµηµα και για τις δύο εταιρείες να ανέρχεται σε 584 εκατ. ευρώ. Σε αυτή συµπεριελήφθη και το δίκτυο που είχε η Metlife µε 400 ασφαλιστικούς διαµεσολαβητές, προσθέτοντας έτσι πάνω από 50% δυναµικό στο υφιστάµενο δίκτυό της ΝΝ.
Ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου ΝΝ, David Knibbe, µιλώντας για τη συµφωνία είπε ότι…(διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)
-
Η Εθνική Ασφαλιστική περνάει στο CVC
Το 2022 θα αποτελέσει µία χρονιά ορόσηµο για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς ολοκληρώνονται οι τυπικές προϋποθέσεις, οι εγκρίσεις που αναµένονται από τις αρµόδιες αρχές για τη µετάβασή της σε µία νέα εποχή υπό τη διοίκηση του CVC.
Για την Εθνική Ασφαλιστική, τη µεγαλύτερη ελληνική έως τώρα ασφαλιστική εταιρεία, έχει υπογραφεί δεσµευτική συµφωνία, που εγκρίθηκε από ∆Σ της Τράπεζας το Μάρτιο του 2021, για τη µεταβίβαση του 90,01% του µετοχικού της κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα στο CVC Capital Partners’ Fund VII .
Στο πλαίσιο αυτό και µε βάση στο τι αντιστοιχεί στο 100% της αξίας της (505 εκατ. ευρώ), το fund θα καταβάλλει το ισοδύναµο αντίτιµο του 90,01%, που αντιστοιχεί σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, συµπεριλαµβανοµένης µιας πληρωµής “earn-out” έως 120 εκατ. ευρώ. (διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)
-
Γιατί η Generali εξαγόρασε την ΑΧΑ
To 2021 η Generali ανακοίνωσε την εξαγορά της ΑΧΑ στο πλαίσιο της οποίας σύναψε συµφωνία συνεργασίας µε την Alpha Bank σε αποκλειστική βάση για 20 χρόνια.
H συναλλαγή ύψους 165 εκατ. ευρώ έγινε γνωστή στα τέλη του ∆εκεµβρίου του 2020. Τον Απρίλιο και το Μαίο του 2021 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισµού και την ΤτΕ, η απόκτηση άµεσης ειδικής συµµετοχής ποσοστού 99,9843% από την ASSICURAZIONI GENERALI Società per Azioni στο µετοχικό κεφάλαιο της AXA.
Η εξαγορά της AXA Ελλάδος και η επέκταση της συµφωνίας µε την Alpha Bank εντάσσεται στη στρατηγική αξιοποίησης κεφαλαίων και στοχευµένης αξιολόγησης ευκαιριών για κερδοφόρο ανάπτυξη της Generali.
Το 2019, ένα χρόνο πριν την εξαγορά, η AXA Ελλάδος παρουσίασε συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 168 εκατ. ευρώ περίπου και το δίκτυό της περιλάµβανε αφενός 600 διαµεσολαβητές και αφετέρου το δίκτυο της AlphaBank, που έχει πάνω από 3 εκατ. πελάτες και 347 καταστήµατα. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 13,5 εκατ. ευρώ και ο δείκτης Φερεγγυότητας ΙΙ στις 31 ∆εκεµβρίου 2019, ανήλθε σε 167%. (διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)
-
Τι φέρνει το deal Allianz – Ευρωπαϊκής Πίστης
Η συµφωνία του γερµανικού πολυεθνικού οµίλου της Allianz µε την Ευρωπαϊκή Πίστη, που ανακοινώθηκε στα µέσα του Φεβρουαρίου, αποτελεί το πιο πρόσφατο deal αγοραπωλησίας στην ασφαλιστική αγορά και αναµένεται να ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίµηνο του 2022 µετά τις απαραίτητες εγκρίσεις και τις διαδικασίες που απαιτούνται. Η ελληνική ασφαλιστική που ιδρύθηκε το 1977 θα «περάσει» στην Allianz έναντι 207 εκατ. ευρώ ή 7,80 ευρώ ανά µετοχή . Στο πλαίσιο της συµφωνίας που έχει ήδη συνάψει για τον έλεγχο του 72% του ΜΚ της εισηγµένης εταιρείας η Allianz κατέθεσε ∆ηµόσια Πρόταση που αφορά στην απόκτηση του συνόλου των Μετοχών που ανέρχονται σε 26.539.907. (διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)
-
INTERAMERICAN – Insurancemarket.gr: Η ψηφιακή ισχύς εν τη ενώσει
Tον Οκτώβριο του 2021 το σύνολο του µετοχικού κεφαλαίου της moneymarket ΑΕ περνά στην INTERAMERICAN AEΓΑ και δύο ηγετικές εταιρείες στον τοµέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά συνενώνουν τις δυνάµεις τους στις απευθείας ασφαλίσεις. Από τη συνένωση δηµιουργείται ένας online πάροχος µε µεγάλη ισχύ.
Κοινός στόχος αυτής της συνεργασίας, που είχε ξεκινήσει το 2013, είναι η βελτιστοποίηση της αγοραστικής εµπειρίας του καταναλωτή µέσα από την άµεση συγκριτική δυνατότητα, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής διανοµής ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το πετυχηµένο µοντέλο της moneymarket συνεχίζει την πορεία του, καθώς η εταιρεία παρέµεινε µετά τη συµφωνία απολύτως αυτόνοµη και ανεξάρτητη και διοικείται από τους τρεις ιδρυτές της, τους Σωτήρη Παπαντωνόπουλο-Μαντόπουλο, Μανώλη Μαρσέλλο και Φώτη Ζάντζα, που έχουν την πλειοψηφία στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο µε απόλυτη αυτονοµία στη λήψη όλων των εµπορικών αποφάσεων και στη διοίκηση της εταιρείας. (διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)
-
To Deal ERGO – ATE
Το 2016 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΑΤΕ µε την οποία ο όµιλος της ERGO απέκτησε ισχυρό πλεονέκτηµα και κρίσιµο µέγεθος από πλευράς παραγωγής. Η ενοποιηµένη εταιρεία ενίσχυσε σηµαντικά τη θέση της στην ελληνική αγορά, κατέλαβε ηγετική θέση στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων και απέκτησε ιδιαίτερα ισχυρό και εκτεταµένο δίκτυο πωλήσεων. Σηµειώνεται ότι, η αρχική συµφωνία του Οµίλου ERGO µε την Τράπεζα Πειραιώς, για την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, πραγµατοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014.
Τον επόµενο χρόνο τα εγγεγραµµένα ασφάλιστρα της ERGO Ελλάδος έφθασαν τα 141 εκατ. ευρώ, προερχόµενα κατά κύριο λόγο από τις γενικές ασφαλίσεις, ενώ διατηρήθηκε η υψηλή κερδοφορία. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική στο ίδιο έτος ενέγραψε ασφάλιστρα της τάξης των 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 91 εκατ. ευρώ αφορούν γενικές ασφαλίσεις. (διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)
-
Η FAIRFAX επενδύει στην Eurolife
Το ∆εκέµβριο του 2015 η Fairfax, o καναδικός όµιλος του µεγιστάνα Prem Watsa και ένας από τους πιο αναπτυσσόµενους µε ταχύτατο ρυθµό οµίλους παγκοσµίως επενδύει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και την Eurolife. H συµφωνία για την πώληση της Eurolife έγινε µεταξύ του µετόχου της ασφαλιστικής , της τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε. (“Eurobank”) και της Fairfax Financial Holdings Limited (“Fairfax”). Με βάση αυτή τη συµφωνία, το 80% των µετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυµος Εταιρεία Συµµετοχών, έναντι του ποσού των 316 εκατ. ευρώ, µεταβιβάστηκε από την Eurobank στο νέο µέτοχο, αφού προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών, ενώ η Eurobank διατήρησε το υπόλοιπο 20%.
H απόφαση της τράπεζας αποτέλεσε µέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Eurobank, όπως αυτό εγκρίθηκε αρχικώς τον Απρίλιο του 2014 από τη ∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή αποχώρησή της από µη τραπεζικές δραστηριότητες. Βάση του deal στην Fairfax πέρασαν οι ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και στη Ρουµανία, η θυγατρική µεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και οι συµβάσεις τραπεζοασφαλιστικής (bancassurance agreements) µεταξύ θυγατρικών της Eurolife, της Eurobank και θυγατρικών της αναφορικά µε την αποκλειστική διανοµή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και στη Ρουµανία µέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank. (διαβάστε τη συνέχεια στο am.gr)