Η κακοκαιρία “Ελπίς” πλήττει από το πρωί και την πρωτεύουσα της χώρας με την χιονόπτωση να δυναμώνει καθώς περνάει η μέρα. Παρακάτω ακολουθούν βασικές οδηγίες για το πως πρέπει να μετακινούμαστε στην πόλη και τι πρέπει να προσέχουμε.
1. Δεν οδηγάμε μηχανές
Η μηχανή (δίκυκλο), σε περιπτώσεις σαν την κακοκαιρία που έχει πλήττει τη χώρα μας, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Πρέπει να την ακινητοποιήσουμε. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά ξανασκεφτείτε το όταν πάτε να παραγγείλετε φαγητό στο σπίτι. Αν δεν σας πείθουμε και επιμένετε να φάτε από το αγαπημένο σας εστιατόριο στη ζεστασιά του σπιτιού σας δείτε μερικά από τα video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με διανομείς φαγητού που «πατινάρουν» στο δρόμο. Δεν είναι αστείο.
2. Κρατάμε αποστάσεις – οδηγούμε με χαμηλές ταχύτητες
Και Defender να οδηγάτε μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε πόλη. Επειδή το δικό σας τετράλιτρο κτήνος με χιονολάστιχα και τετρακίνηση δεν «μασάει» δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κυκλοφορείτε χωρίς να υπολογίζετε τους υπόλοιπους οδηγούς. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν την κίνηση στους μπροστά τροχούς και οι οδηγοί τους δεν είναι εξοικειωμένοι σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.
3. Οδική βοήθεια – offroad experience, 1-0
Επειδή έχετε στην ασφάλιση αυτοκινήτου οδική βοήθεια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε Υμηττό / Πάρνηθα για offroad experience. H οδική βοήθεια έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να εξυπηρετήσει σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε σε χαρτογραφημένο δρόμο ή χωματόδρομο. Επίσης σε μέρες σαν και τη σημερινή υπάρχει η περίπτωση να υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανταπόκριση λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και φόρτου εργασίας. Πάντως σε επικοινωνία που είχα με δύο μεγάλες εταιρείες οδικής βοήθειας με πληροφόρησαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις.
4. Φρενάρισμα στον πάγο
Το φρενάρισμα στο χιόνι και ειδικά στον πάγο πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Η πρόσφυση είναι ελάχιστη έως και μηδενική και οι κινήσεις στο τιμόνι μας πρέπει να είναι απαλές. Οι νευρικές κινήσεις είναι ό,τι χειρότερο όπως επίσης και τα απότομα φρεναρίσματα. Το βράδυ που οι δρόμοι θα παγώσουν προσπαθήστε να κρατάτε τους τροχούς στην άκρη του δρόμου όπου το χιόνι είναι τραχύ και δημιουργεί έστω μια τυπική πρόσφυση. Το να ξεκινήσετε το όχημά σας από στάθμευση σε ανηφόρα ή κατηφόρα ενώ επικρατεί πάγος στο οδόστρωμα ισοδυναμεί με έτοιμη «φιλική δήλωση ατυχήματος υπογεγραμμένη». Τέλος, αν είναι τόσο απαραίτητο να μετακινηθείτε τοποθετήστε αντιολισθητικές αλυσίδες και ξεφουσκώστε λίγο τα λάστιχα.
5. Πώς ξεθολώνω τα τζάμια;
Το κόλπο για να μη θολώνουν τα τζάμια το ξέρετε; Αν όχι, πριν φύγετε από το σπίτι βάλτε σε ένα ψεκαστήρι 2/3 νερό και 1/3 οινόπνευμα και ψεκάστε εξωτερικά τα τζάμια. Θα ξεθολώσουν πιο γρήγορα από το να βάλετε μπρος τη μηχανή και να περιμένετε.
6. Προσοχή στα κλαδιά των δέντρων
Σε περιοχές που δεν χιονίζει συχνά – βλέπε κέντρο Αθήνας και νότια προάστια – αποφεύγετε να παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας κάτω από δέντρα. Η πιθανότητα τα κλαδιά να μην αντέξουν το βάρος του χιονιού και να σπάσουν είναι αρκετά μεγάλη. Αν δε μας πιστεύετε κάντε μια βόλτα (με τα πόδια) στη γειτονιά σας και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας. Προσοχή, λοιπόν, και ας έχετε την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη στο όχημά σας για αυτό το ενδεχόμενο.
7. Πότε δεν μπορεί να εξυπηρετήσει η Οδική Βοήθεια;
Σε περίπτωση πολύ έντονων καιρικών συνθηκών (εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα το διαβάσετε στο συμβόλαιό σας) η οδική βοήθεια ίσως σας αρνηθεί να εξυπηρετήσει. Επίσης, εάν κάποιος δρόμος κλείσει – με απόφαση της κυβέρνησης – και πάλι η οδική δεν θα μπορεί να βοηθήσει.