Ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια στην παγκόσμια Ασφαλιστική αγορά, αυτό της αγοράς του Λονδίνου χάνει σημαντικό έδαφος λόγω Brexit.
του Νίκου Μωράκη
Περίπου 61 δισ. λίρες (75 δισ. δολάρια) υπολογίζεται ότι θα χάσει η Αγγλική Οικονομία από τις Ασφαλιστικές εταιρείες, τα μεγάλα διαμεσολαβητικά γραφεία και τους underwriters που αφήνουν την άλλοτε κραταιή οικονομία του Λονδίνου και ψάχνουν νέα στέγη σε άλλα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, όπως αυτά του Λουξεμβούργου του Βελγίου και των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επόπτης Ασφαλιστικών & Συνταξιοδοτικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ζητήσει από underwriters που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να μεταφέρουν ασφαλιστήρια συμβόλαια Ευρωπαίων πελατών τους επί Ευρωπαϊκού εδάφους με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους Lloyd’s of London. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως λόγο του όγκου της έχει δηλώσει ότι θα έχει μεταφέρει όλη της την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική δραστηριότητα, στα νέα τους γραφεία στις Βρυξέλλες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Αν όμως συμβεί ένα «άτακτο» Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019 περίπου 3 δισ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια – Ευρωπαίων πελατών – θα είναι εκτεθειμένα καθώς οι Lloyd’s δεν θα μπορούν – βάσει νόμου – να εγγυηθούν την αποπληρωμή αυτών των απαιτήσεων. Από την πλευρά τους, εκπρόσωπος των Lloyd’s δηλώνει προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε το 90% των περιπτώσεων να μπορούν να αποζημιωθούν με τους ίδιους να έχουν ζητήσει από τα συνδικάτα που υπογράφουν ασφαλιστήρια συμβόλαια και αναλαμβάνουν κινδύνους μέσω της αγοράς τους να τιμήσουν όλες τις απαιτήσεις που προέρχονται από Ευρωπαίους πελάτες έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά τους επί Ευρωπαϊκού εδάφους.
Κάτι που οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κάνει ακολουθώντας την αρχική ημερομηνία του Brexit στις 29 Μαρτίου «τρέχοντας» όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με τους κατά τόπους επόπτες Ασφαλιστικών δραστηριοτήτων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επόπτες οι οποίοι εξασφαλίζουν με αυστηρότητα ότι τα νέα «κεντρικά» των ασφαλιστικών εταιρειών επί Ευρωπαϊκού εδάφους δεν είναι απλές «βιτρίνες» των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά γραφεία εξοπλισμένα με το κατάλληλο προσωπικό και με τις σωστές δομές για να λειτουργούν κανονικά.
Όπως όλα δείχνουν είτε γίνει ένα «άτακτο» Brexit είτε ένα συναινετικό διαζύγιο το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει την πρωτοκαθεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική αγορά και δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα ως προς τη θέση της στην παγκόσμια Ασφαλιστική Αγορά και στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στο know how που διαθέτει αν υπολογίσουμε ότι σε βάθος χρόνου πολλοί από τους ειδικούς και γνώστες του χώρου θα αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον σε κάποιο από τα νέα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης.