Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από καταστροφές υπολογίζονται σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειωμένο κατά 33% σε σχέση με αυτό του 2020, σύμφωνα με τη Swiss Re. Το ποσοστό των ζημιών αναμένεται, βέβαια, να αυξηθεί καθώς οι περισσότερες ζημίες θα προσμετρηθούν τους επόμενους μήνες.
Το κόστος που θα πρέπει να καλύψουν οι ασφαλιστικές πρόκειται να αυξηθεί κατά 4% στα 42 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 40 δισ. αφορούν φυσικές καταστροφές, όπως ανέφερε ο ελβετικός όμιλος, που επεσήμανε ότι οι δαπάνες συχνά είναι λιγότερο αυξημένες το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο, όταν ο λογαριασμός γενικά αυξάνεται με τους κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό.
Για τις ασφαλιστικές, πρόκειται για το πιο δαπανηρό πρώτο εξάμηνο από το 2011, όταν ο λογαριασμός εκτοξεύθηκε λόγω των σεισμών στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.
Κατά μέσο όρο, ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές τα τελευταία 10 έτη βρίσκεται γύρω στα 33 δισ. δολάρια.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται σε θερμότερες θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο ασταθή πρότυπα βροχοπτώσεων και μεγαλύτερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε συνδυασμό με την ταχεία αστική ανάπτυξη και τη συσσώρευση πλούτου σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές, δευτερεύοντες κίνδυνοι –όπως καταιγίδες, χαλάζι, πλημμύρες ή πυρκαγιές– οδηγούν σε ολοένα μεγαλύτερες απώλειες. Ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να βελτιώσει τις δυνατότητές του στην εκτίμηση αυτών των δευτερευόντων κινδύνων για να διατηρήσει και να αυξήσει την οικονομική του ανθεκτικότητα. Μόνο η χειμερινή καταιγίδα Γιούρι, που έπληξε τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο με κύμα ψύχους που έφθασε έως το Τέξας, προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες ύψους 15 δισ. δολαρίων» ανέφερε ο Martin Bertogg, Επικεφαλής των δραστηριοτήτων που αφορούν τις καταστροφές στη Swiss Re.