Η δεύτερη κατά σειρά χώρα, μετά την Εσθονία, είναι η Ελλάδα όσον αφορά την ανικανοποίητη ανάγκη για ιατρική εξέταση λόγω οικονομικών, γεωγραφικών συνθηκών ή χρόνου αναμονής στο συνολικό πληθυσμό.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτό καταγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την υγεία, στην οποία αποτυπώνεται για άλλη μία φορά το μεγάλο κενό που υπάρχει για τους πολίτες ανάμεσα στις ανάγκες που υφίστανται και αυτές που εξυπηρετούνται.
Το 8,1% των Ελλήνων δεν έχουν προσβαση σε γιατρό όταν αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα υγείας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,1%. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τους χειρότερους δείκτες μαζί με τις Εσθονία, Σερβία, Ρουμανία και Φινλανδία.
Την ίδια στιγμή οι κατά κεφαλήν δαπάνες στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 45% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και περίπου το 40% όλων των δαπανών υγείας καλύπτεται ιδιωτικά. Στην ουσία ξοδευουμε τα μισά από ότι ο μέσος όρος των ευρωπαικώ χωρών για την υγεία μας και πληρώνουμε για κάθε 10 ευρώ δαπανών υγείας τα 4 ευρώ απευθείας από την τσέπη μας.