Τι μπορεί να έχουν κοινό ένα ποντίκι σε μία σούπα, μία μυστηριώδης φωτιά σε οικία και μία γυναίκα που πέθανε δύο φορές; Είναι όλα μέρος απίστευτων υποθέσεων ασφαλιστικής απάτης που δεν εξελίχθηκαν καλά για τους εμπνευστές των σχεδίων με αποτέλεσμα να καταλήξουν είτε έγκλειστοι είτε με την υποχρέωση να καταβάλλουν μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις.
Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι η ασφαλιστική απάτη είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα, αλλά αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη, πρώτον γιατί μπορεί να βλάψουμε κάποιον τρίτο και δεύτερον γιατί το κόστος της απάτης μετακυλίεται στο συνετό ασφαλισμένο.
Σύμφωνα με τον James Quiggle, εκπρόσωπο της Ένωσης Κατά της Απάτης, και σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Bankrate η απάτη κατά των εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου κοστίζει περίπου 80 δισ. παγκοσμίως, τα οποία εν τέλει μεταβιβάζονται στο σύνολο των ασφαλισμένων.
Bankrate: 8 περιστατικά ασφαλιστικής απάτης που πήγαν στραβά
49 αποζημιώσεις για ατυχήματα
Εάν πιστεύετε ότι το παλιό κόλπο του ατυχήματος σε ένα κατάστημα πιάνει μόνο μία φορά, μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε. Η Isabel Parker, έχει χαρακτηριστεί από τα μίντια σαν η 72χρονη βασίλισσα της απάτης … στην πτώση. Κατά τη διάρκεια της δράσης της έχει απαιτήσει 49 φορές από καταστήματα χρηματικά ποσά που συνολικά φθάσουν τα 500.000 δολάρια. Σύμφωνα με τον Quiggle υπάρχουν συμμορίες που δρουν με αυτό τον τρόπο και θεωρούν ότι επειδή κάθε επιχείρηση έχει το δικό της συμβόλαιο δεν μπορούν να πιαστούν. Όμως, χάρη στην Ασφαλιστική Υπηρεσία ISO, που διατηρεί βάση δεδομένων όλων των κλάδων των ασφαλιστικών απαιτήσεων, είναι πιο εύκολο για τους ασφαλιστές που είναι συνδρομητές να εντοπίσουν τις απάτες.
Έκαψε τη μητέρα του για 730.000 δολάρια
Η μεγάλη ζωή στο Σικάγο οδήγησε στέλεχος εταιρείας σε μεγάλα χρέη. Προκειμένου ο 54χρονος Marc Thompson να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα αποφάσισε να κάψει το σπίτι μαζί με την 90χρονη μητέρα του για να εισπράξει αποζημίωση 730.000 δολαρίων. Ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν να φανεί σαν αυτοκτονία της μητέρας του, έτσι κατέβασε την ενενηντάχρονη στο ισόγειο, περιέλουσε το χώρο με βενζίνη και έβαλε φωτιά. Καταδικάστηκε σε 190 χρόνια εγκλεισμό σε ομοσπονδιακή φυλακή.
Ο καθηγητής που έδινε βαθμούς για ασφαλιστική απάτη
Όταν ο καθηγητής χημείας ενός γυμνασίου στο Χιούστον δυσκολεύτηκε στην πληρωμή των δόσεων του αυτοκινήτου του αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να πάρει την αποζημίωση από την ασφαλιστική του. Ο Tramesha Lashon Fox ζήτησε από δύο μαθητές του να προκαλέσουν ζημιές στο αυτοκίνητό του και σε αντάλλαγμα θα τους έβαζε καλούς βαθμούς. Το σχέδιο πέτυχε, ο καθηγητής απολύθηκε και καταδικάστηκε σε 90 ημέρες φυλάκισης.
40 εκατ. από ασφάλιστρα υγείας
Ο συμβαλλόμενος δεν είναι πάντα ο θύτης σε μια ασφαλιστική απάτη, αντίθετα υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι και το θύμα. Ο James Lee Graff, διαμεσολαβητής ασφαλιστικών υπηρεσιών, έκλεψε από περίπου 30.000 ανθρώπους 40 εκατομμύρια δολάρια. «Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη απάτη στους ασφαλιστές», λέει ο Quiggles. «Ο πελάτης πληρώνει τον διαμεσολαβητή για το συμβόλαιό του και περιμένει ο πράκτορας να το διαβιβάσει στην εταιρεία. Αλλά αντ’ αυτού, ο πράκτορας παίρνει τα χρήματα και εκδίδει ένα ψεύτικο συμβόλαιο αφήνοντας τον πελάτη εντελώς ακάλυπτο.»
Ποντίκι στη σούπα
Η Carla Patterson προσπάθησε να αποσπάσει αποζημίωση 500.000 δολαρίων από ένα restautrant στην Virginia επειδή μέσα στη σούπα της βρέθηκε… ένα ποντίκι. Ή τουλάχιστον αυτό υποστήριξε… Αυτό που ωστόσο δεν ήξερε είναι ότι το εστιατόριο όντας ιδιαίτερα ευαίσθητο ερεύνησε την υπόθεση και βρέθηκε ότι το ποντίκι δεν είχε καθόλου σούπα στα πνευμόνια του και δεν είχε μαγειρευτεί. Επομένως η μόνη εξήγηση για το πώς βρέθηκε στο πιάτο της Patterson ήταν ότι κάποιος το τοποθέτησε. Η γυναίκα καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση. Σύμφωνα με τον Quiggle είναι μία μορφή εκβιασμού: «Οι επίδοξοι απατεώνες σκέφτονται ότι επειδή τα εστιατόρια δεν θέλουν αρνητική δημοσιότητα, προτιμούν να κλείσουν άμεσα και γρήγορα οποιαδήποτε διαφορά και δεν φτάνουν στα media».
Το DNA αποκάλυψε την απάτη
Ο Clayton Daniels είχε προβλήματα με το νόμο και χρέη. Μαζί με τη γυναίκα του τη Molly κατέστρωσαν ένα σχέδιο: Θα έβρισκαν ένα πτώμα, θα το έβαζαν στο αυτοκίνητο του Clayton, θα φαινόταν ότι πέθανε και θα εισέπρατταν την αποζημίωση. Μετά από λίγο o Clayton θα επανεμφανιζόταν με άλλο όνομα και άλλη εξωτερική εμφάνιση ως ο νέος φίλος της γυναίκας του. Το ζευγάρι ξέθαψε μία γυναίκα που είχε ταφεί, της έβαλε τα ρούχα του Clayton και έριξε το αμάξι από έναν γκρεμό για να πάρει 110.000 δολάρια. Και όλα θα πήγαιναν καλά εάν η ασφαλιστική δεν επέμενε να γίνουν εξετάσεις DNA στον οδηγό του αυτοκινήτου που έπαθε το ατύχημα.
60 εκατ. για θεραπείες που δεν έγιναν ποτέ
Ο Δρ Jorge Martinez, ένας ειδικός στο Οχάιο στη διαχείριση πόνου χρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες με 60 εκατομμύρια ενώ εκείνος έλαβε περίπου $12 εκατομμύρια – για αγωγές και ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις που ποτέ δεν έκανε. Όπως αποκαλύφθηκε, ο γιατρός χρέωνε για πάνω από 100 ασθενείς την ημέρα για χρόνια. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μία παρόμοια υπόθεση καταγράφηκε στην Καλιφόρνια στην κλινική Tam Vu Pham όπου περισσότερα από 5.000 υγιή άτομα υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις χρεώνοντας τις ασφαλιστικές ασφαλιστές πάνω από $96 εκατομμύρια.
Φλεγόμενο σκεύος
Κάποιοι πιστεύουν ότι μία απάτη είναι αρκετή, κάποιοι ότι δύο είναι ακόμα καλύτερα. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Alexander Di Puma ο οποίος είπε στους αστυνομικούς ότι ένα πανί έπιασε από το φούρνο του φωτιά και μετά στην προσπάθειά του να την σβήσει πέταξε ένα φλεγόμενο σκεύος στο όχημά του… Απίστευτο; Αυτό μάλλον σκέφτηκαν και οι αρχές που δεν τον πίστεψαν με αποτέλεσμα να δικαστεί και να του επιβληθούν πέντε χρόνια με αναστολή.