Τι είναι αυτό που μας κρατά υγιείς και χαρούμενους μεγαλώνοντας; Αν μπορούσαμε να επενδύσουμε σήμερα στον καλύτερό μας μελλοντικό εαυτό, που θα αφιερώναμε τον χρόνο και την ενέργειά μας;
Έγινε πρόσφατα μία έρευνα σε millennials που ρωτήθηκαν ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι της ζωής τους που θα τους οδηγήσουν στην ευτυχία και περίπου 80% απαντήσαν ότι επιθυμούν να γίνουν πλούσιοι ή διάσημοι…
Και υποσυνείδητα όλοι δουλεύουμε ακατάπαυστα αφιερώνοντας εκεί όλη μας την ενέργεια καθώς μας δίνεται η εντύπωση ότι αυτό είναι που θα μας οδηγήσει σε μία καλή ζωή. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα όμως δεν είναι ικανές να μας κάνουν να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα σε πραγματικό χρόνο. Μόνο αν αναπολήσουμε το παρελθόν και αφού αυτές οι επιλογές μας έχουν ήδη οδηγήσει κάπου, θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τι άξιζε και τι όχι. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να αλλάξουμε κατεύθυνση.
Μπορούμε όμως να λάβουμε υπόψιν μας τα εντυπωσιακά συμπεράσματα της μακροβιέστερης μελέτης που έκανε το Harvard, που ξεκίνησε το 1938 και διάρκεσε 80 έτη! Οι μελετητές του πανεπιστημίου δημιουργήσαν 2 ομάδες ανδρών, μία αποτελούμενη από 268 φοιτητές του Harvard και μία από 456 αγόρια 12 έως 16 ετών που μεγάλωναν στην πόλη της Βοστώνης, σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Ξεκίνησαν να μελετούν τις ζωές όλων, καταγράφοντας χρόνο με τον χρόνο στοιχεία για την δουλειά τους, για την ζωή τους στο σπίτι, τις κοινωνικές συναναστροφές του, για την υγεία τους. Για να μελετήσουν τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων δεν στέλναν απλά ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση αλλά τους παίρναν συνέντευξη στα σαλόνια των σπιτιών τους, παίρναν τις ιατρικές εξετάσεις τους από τους γιατρούς τους προς μελέτη, «σαρώνανε» τον εγκέφαλό τους, μιλάγανε με τα παιδιά τους, βιντεοσκοπούσαν τους ίδιους να μιλάνε με τις συζύγους τους για τις βαθύτερες ανησυχίες τους. Κάποιοι από αυτούς μεγαλώνοντας γίναν εργάτες, πωλητές, δικηγόροι, άλλοι γιατροί και ένας και Πρόεδρος της Αμερικής (John F. Kennedy)! Κάποιοι γίναν αλκοολικοί και κάποιοι αναπτύξαν σχιζοφρένεια, κάποιοι ξεκινώντας από πολύ χαμηλά ανεβήκαν σκάλες και εξελιχθήκαν πολύ γρήγορα και κάποιοι ακολουθήσαν την αντίθετη πορεία ακριβώς.
Ποιο είναι τελικά το συμπέρασμα σε σχέση με την πραγματική ευτυχία από τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες πληροφοριών που μαζέψαν για αυτές τις ζωές; Όπως μπορείτε να φανταστείτε το πιο σαφές μήνυμα που βγήκε είναι ότι δεν είναι ο πλούτος ή η φήμη ή η σκληρότερη δουλειά που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς, αλλά οι καλές παραγωγικές σχέσεις!
Ο ψυχίατρος George Vaillant, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης από το 1972 έως το 2004, έγραψε με χιούμορ «Τα 75 χρόνια και τα 20 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για την γιγαντιαία αυτή μελέτη καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα 5 λέξεων!: – Η ευτυχία είναι αγάπη. Τελεία.- ”
3 βασικά μαθήματα βγήκαν για τις διαπροσωπικές σχέσεις που πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας!
- Η μοναξιά σκοτώνει. Είναι τόσο ισχυρό όσο το κάπνισμα ή ο αλκοολισμός.
Οι κοινωνικές σχέσεις μας κάνουν πραγματικά καλό και αντίθετα η μοναχικότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας. Συμπεράναν ότι οι άνθρωποι που έχουν πιο καλή κοινωνική σχέση με τους φίλους τους, την οικογένειά τους και με την κοινωνία γύρω τους, είναι όχι μόνο πιο ευτυχισμένοι αλλά παρουσιάζουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερα χρόνια από τους πιο απομονωμένους! Η μοναξιά ή η αποξένωση έδειξε ότι οδηγεί τους ανθρώπους στην τοξικότητα, η υγεία τους χειροτερεύει νωρίτερα, η λειτουργία του εγκεφάλου τους μειώνεται νωρίτερα και τελικά ζουν μικρότερες ζωές.
- Το κλειδί για να γεράσουμε με υγεία είναι οι παραγωγικές στενές σχέσεις.
Το δεύτερο εκπληκτικό εύρημα είναι ότι οι σχέσεις μας και το πόσο χαρούμενοι είμαστε μέσα στις σχέσεις μας έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία μας. Η φροντίδα του σώματός μας είναι σημαντική, αλλά η φροντίδα των σχέσεων μας είναι επίσης μια μορφή αυτο-φροντίδας. Αυτό, νομίζω, είναι η αποκάλυψη! Δεν είναι σημαντική η ποσότητα των φίλων ή το αν υπάρχουν σταθερές σχέσεις στις ζωές μας. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η ποιότητα των σχέσεων αυτών. Οι στενές σχέσεις, περισσότερο από το χρήμα ή τη φήμη, είναι αυτό που κρατά τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε όλη τη ζωή τους, αποκάλυψε η μελέτη. Αυτοί οι δεσμοί προστατεύουν τους ανθρώπους από τη δυσαρέσκεια της ζωής, συμβάλλουν στην καθυστέρηση της ψυχικής και σωματικής παρακμής, και προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μεγάλη και ευτυχισμένη ζωή από ότι η κοινωνική τάξη, το IQ ή ακόμα και τα γονίδια!
Επίσης καταγράφηκε ότι όσοι βρισκόντουσαν σε σχέσεις με πολλές συγκρούσεις, γάμους που είχαν μεγάλες εντάσεις και αντιπαραθέσεις χωρίς να λαμβάνουν αγάπη και στοργή είχαν χειρότερη εξέλιξη από αυτούς που απλά ήταν χωρισμένοι ή απλώς μοναχικοί.
- Οι σχέσεις στοργής προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από την γήρανση και κρατούν ακμαία την μνήμη!
Οι άνθρωποι που βίωναν σχέσεις αγάπης και ένιωθαν ότι μπορούν να βασίζονται στον σύντροφό τους όταν και αν θα το είχαν ανάγκη, παρατηρήθηκε ότι η μνήμη τους παράμεινε ακμαία. Βίωναν τον όποιο σωματικό πόνο με μεγαλύτερη ανοχή και ένταση και κρατούσαν στην μνήμη τους λιγότερο τις κακές καθημερινές στιγμές που είχαν βιώσει!
Σε μεγάλη αντίθεση εκείνοι που δεν υπολόγιζαν στην στήριξη του συντρόφου τους καταγράφηκε ότι αρχίζαν να ξεχνάνε πολύ νωρίτερα, πονούσαν με περισσότερη ένταση και ζούσαν αναμασώντας τοξικές καταστάσεις.
Η αγάπη και η στοργή είναι τροφή για την ψυχή μας και αποδεδειγμένα πλέον μπορεί να αποτυπωθεί και στο σώμα μας! Λειτουργεί σαν αντίδοτο στην τοξικότητα και υποστηρίζει ζωτικά την υγεία μας! Ποιος δεν θέλει να νιώθει ευτυχία και ολοκλήρωση; Ποιος μπορεί να αγνοήσει την ευλογία του να τον αγαπούν και να τον νοιάζονται; Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να μας συμβεί; Πως μπορούμε να οδηγηθούμε προς εκείνη την κατεύθυνση; Η απάντηση είναι απλή φίλοι μου…Ας γυρίζουμε μισή ώρα νωρίτερα στα σπίτια μας από τα γραφεία μας. Ας αντικαταστήσουμε τα τάμπλετ και τα κινητά μας κ την τηλεόραση με παραγωγικό χρόνο επικοινωνίας με τους ανθρώπους μας. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και την αγκαλιά μας και ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να αγαπηθούν. Ας συγχωρέσουμε μικρά καθημερινά πράγματα που μας δημιουργούν κακή διάθεση και ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ας καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που απαρτίζουν την καθημερινότητά μας, στο γραφείο στο σπίτι στις κοινωνικές συναναστροφές! Ας δώσουμε αγάπη χωρίς μέτρο! Θα γυρίσει σίγουρα πίσω με δώρα!
Πηγή: wedo.insure