ΜΚΟ, οργανώσεις καταναλωτών και πολίτες έχουν ήδη κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρείες που δεν έχουν καταφέρει να συμμορφωθεί με όσα ορίζονται από τον Κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2018.
Ήδη σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έχουν δεχτεί ήδη 95.000 καταγγελίες για πιθανές παραβιάσεις συστημάτων όταν ο GDPR δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα μέχρι και το 4% των εσόδων των εταιρειών διεθνώς ή 20 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ποιο είναι υψηλότερο. Η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορά καταστρατήγηση δικαιωμάτων των καταναλωτών μέσα από ενέργειες telemarketing, με προωθητικά e-mails και την χρήση καμερών σε κλειστά κυκλώματα. Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι τις προηγούμενες ημέρες η γαλλική αρχή επέβαλε πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στην Google.
“Οι καταγγελίες αναμένεται να αυξηθούν όσο οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται περισσότερο τα δικαιώματά τους” ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής Andrus Asip της ΕΕ, η επικεφαλής Δικαίου της ΕΕ Vera Jourova, η επίτροπος οικονομικών ψηφιακής πολιτικής Mariya Gabriel και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmerman.
“Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η προστασία της ιδιωτικότητάς μας αλλά και η διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας που βασίζονται στην αξιοποίηση δεδομένων” πρόσθεσαν.
Πηγή: Reuters