Κατατέθηκαν στην Βουλή χθες το βράδυ τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και του νέου 3ετούς μνημονίου προβλέποντας 86 δις ευρώ χρηματοδότηση αν μετέχει και το ΔΝΤ εκ τω οποίων έως 25 δις ευρώ μπορούν να στηρίξουν τις τράπεζες. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν την έκκριση των κειμένων αλλά και στους όρους του μνημονίου υπάρχουν πολλά ανταλλάγματα για τις τράπεζες.
Δεσμεύονται οι θεσμοί για ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 αλλά και η κυβέρνηση να μην προβεί σε κανένα μέτρο που να επηρεάζει τις τράπεζες χωρίς σύμφωνη γνώμη των θεσμών, αλλά και για πολύ εκτεταμένες παρεμβάσεις στο πεδίο των κόκκινων δανείων.
Ουσιαστικά καταγράφεται ένα πλέγμα υποχρεώσεων έως και το τέλος του 2016 Με νέο ορόσημο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που θα πρέπει να ψηφισθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.
Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως αύριο το βράδυ με στόχο πολιτική έγκριση από το Eurogroup την Παρασκευή και επικύρωση από τα κοινοβούλια κρατών μελών έως τις 20 Αυγούστου.
Περιλαμβάνουν σειρά από μέτρα που έρχονται τώρα ως προαπαιτούμενα (αλλαγές στο ΦΠΑ, αύξηση προκαταβολής φόρου, μείωση ακατάσχετου, περικοπές σε επικουρικές, κατάργηση τελών κλπ) αλλά και νέα διαδοχικά πακέτα με μέτρα το Φθινόπωρο και στην συνέχεια για να διασφαλιστούν οι στόχοι του προγράμματος που λήγει στο μέσο του 2018
Η κυβέρνηση καλείται να περάσει το πολιτικό σκόπελο της Βουλής και εν συνεχεία να υλοποιήσει το πακέτο με αντάλλαγμα τα 25 δις ευρώ που ζητά άμεσα ως προκαταβολή εκ των οποίων τα 10 δις ευρώ ενδεχομένως να τονώσουν άμεσα τις τράπεζες.