Δεμένο …χειροπόδαρα από το νέο Μνημόνιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ασφαλιστικό. Το συνολικό προεκλογικό πρόγραμμα του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος δημοσιοποιήθηκε χθες και, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα μεγάλο μέρος του αφορούσε τις επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης-σύνταξης.
Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς δεδομένου ότι το 40% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (31,5 δισ. ευρώ έναντι 79,5 δισ. ευρώ) πηγαίνει στην καταβολή των συντάξεων και το ΔΝΤ έχει συνδέσει ευθέως το “κούρεμα” του υπέρογκου δημοσίου χρέους με το ‘κούρεμα” των συντάξεων;
Εξού και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο προεκλογικό πρόγραμμα του, επαναβεβαιώνει δύο βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις. Μία παλιά και μία καινούρια.
Η βασική παλιά μνημονιακή δέσμευση δεν είναι άλλη από τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 που προβλέπουν μειώσεις των κατώτατων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 στα 392 ευρώ από τα 485 ευρώ, αλλά και το νόμο 4092 που προβλέπει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, ανοίγοντας το δρόμο για περικοπές 14% στις επικουρικές συντάξεις και 37% στις εφάπαξ του δημοσίου.
Η νέα μνημονιακή δέσμευση είναι εκείνη που προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% φέτος (900 εκατ. ευρώ) και κατά 1% το 2016 (1,8 δισ. ευρώ). Συνολικά, δηλαδή, οι δαπάνες για συντάξεις θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 κατά 8,5%.
Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες του νέου Μνημονίου, προβλέπει μέτρα 1,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, ανεβάζοντας το ύψος τους κοντά στο 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις περικοπές των προνοιακών επιδομάτων (0,5% του ΑΕΠ), τα μέτρα συνολικά για την ασφάλιση / σύνταξη και περίθαλψη φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ.
Προσοχή, όμως! Τα …πραγματικά μέτρα είναι σχεδόν τριπλάσια, αγγίζοντας τα 12,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Και αυτό γιατί πολλά από τα πιο σημαντικά μέτρα «κρύβονται» πίσω από φράσεις όπως «ισοδύναμα μέτρα», «αυξήσεις εισφορών» και «μειώσεις παροχών».
Για παράδειγμα, πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται πόσο θα κοστίσουν τα «ισοδύναμα μέτρα» για την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, αν και είναι γνωστό στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας ότι το έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τα -μη αναφερόμενα στο Μνημόνιο αλλά γνωστά στο Υπ. Εργασίας- ισοδύναμα μέτρα 2,6 – 3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, που έβγαλε αντισυνταγματική την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
Το ίδιο επίσης ισχύει και για την κατάργηση των εξαιρέσεων της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία κύριας ασφάλισης, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, η οποία θα στοιχίσει 3,7 δισ. ευρώ από αυτά τα ταμεία, όπως γνωρίζουν στο Υπ. Εργασίας.