Μία νέα μορφή κινδύνου που σχετίζεται με την οικονομική παραγωγή εισάγει σε έκθεσή της η Lloyd’s, καταγράφοντας για πρώτη φορά σε δείκτη τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν 301 μεγάλες πόλεις του κόσμου από 18 ανθρωπογενείς και φυσικές απειλές.
Βασισμένος στην πρωτότυπη μελέτη του Κέντρου Μελετών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο δείκτης Lloyd’s City Risk Index αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν 4,6 τρισ. δολάρια εκτιμώμενου ΑΕΠ, από καταστροφές που θα προκαλέσει ο άνθρωπος ή η φύση σε διάστημα 10 ετών.
Η Lloyd’s δημιούργησε το συγκεκριμένο δείκτη για να συμβάλλει στην αυξημένη κατανόηση ενός περιβάλλοντος μεταβαλλόμενων κινδύνων και να διαμορφώσει την αντίδραση του κόσμου. Ο δείκτης στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των ασφαλιστικών, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για την ανάγκη βελτίωσης της ανθεκτικότητας, τον περιορισμό των κινδύνων και την προστασία των υποδομών.
Ο δείκτης καταγράφει τρεις σημαντικές αναδυόμενες τάσεις στο παγκόσμιο τοπίο.
1. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα «σηκώσουν» τα δύο τρίτα των οικονομικών ζημιών που σχετίζονται με το ρίσκο, ως αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης, με τις πόλεις τους συχνά να είναι εκτεθειμένες σε μεμονωμένες φυσικές καταστροφές.
2. Ανθρωπογενείς κίνδυνοι όπως η κατάρρευση των αγορών, οι διακοπές ρεύματος, τα πυρηνικά ατυχήματα γίνονται ολοένα πιο σημαντικοί και σχετίζονται σχεδόν με το μισό ΑΕΠ που τίθεται σε κίνδυνο. Ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς είναι η μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία – αντιπροσωπεύονται σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των δυνητικών απωλειών των πόλεων.
3. Νέοι ή αναδυόμενοι κίνδυνοι, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, αποκτούν και αυτοί συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα. Αθροιστικά, αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού ΑΕΠ που τίθεται σε κίνδυνο και μόνο τέσσερις – κυβερνοεπιθέσεις, ανθρώπινες πανδημίες, επιδημίες φυτών και ηλιακές καταιγίδες – αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ που κινδυνεύει.