Ο Παναγιώτης Κατσικονούρης πρώτος Ασφαλιστής το 2014 στην Εθνική Ασφαλιστική και συγκεκριμένα από το γραφείο του κ. Ι. Αδαμόπουλου της Επιθεώρησης Φουφόπουλου απάντησε στις ερωτήσεις του Insurancedaily.gr. Γνωρίστε λοιπόν τον πρώτο Ασφαλιστή της Εθνικής Ασφαλιστικής:
Πώς και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα. Πείτε μας την ιστορία σας.
Η ενασχόλησή μου με το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου ξεκίνησε το 1999. Το έναυσμα το έδωσε η γνωριμία σε μια κοινωνική εκδήλωση με τον – μέχρι και σήμερα – διευθυντή μου I. Αδαμόπουλο. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που μιλούσε για τον ασφαλιστικό χώρο και το πόσο σημαντική είναι η δουλειά του ασφαλιστικού συμβούλου. Το να μπορείς να προσφέρεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας, αλλά και η προοπτική να εξελιχθείς επαγγελματικά σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον ήταν τα βασικά στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνατότητες και τις αντοχές μου στον ασφαλιστικό χώρο.
Το 2014 κατακτήσατε την κορυφή ως ο πρώτος ασφαλιστής της πρώτης ασφαλιστικής. Ήταν ο στόχος σας η κορυφή ή προέκυψε μέσα από την αγάπη σας για το επάγγελμα;
Πράγματι, το 2014 ήταν χρονιά σταθμός στην καριέρα μου καθώς κατάφερα να κατακτήσω την πρώτη θέση στην Πρώτη Ασφαλιστική, έχοντας ενταχθεί στην οικογένειά της τέσσερα χρόνια πριν, το 2010. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτή την επίδοση ως επιστέγασμα της επίμονης προσπάθειας που έχω καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ως μια ακόμα δικαίωση της απόφασής μου να δραστηριοποιηθώ στον ασφαλιστικό κλάδο. Πιστεύω ότι η αγάπη για το χώρο και ο στόχος για την κορυφή πρέπει να συνυπάρχουν. Αν δεν αγαπάς το επάγγελμά σου είναι δύσκολο να θέτεις και να επιτυγχάνεις υψηλούς στόχους.
Ανήκετε στο γραφείο του κ. Αδαμόπουλου, στην Επιθεώρηση του κ. Φουφόπουλου. Μιλήστε μας για την ομάδα σας. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η Επιθεώρηση και αναδεικνύει συνεχώς πρωταθλητές;
Η Επιθεώρηση του κ. Φουφόπουλου θα έλεγα ότι – αν μου επιτρέπεται η έκφραση – δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι. Υπάρχει εξαιρετικός συντονισμός και κάθε βαθμίδα (διευθυντής – ομαδάρχης – ασφαλιστής) έχει πλήρη εικόνα, με μετρήσιμα στοιχεία, για το τι ακριβώς επιτυγχάνει κάθε συνεργάτης. Πιστεύω ότι για την επιτυχία δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή και βεβαίως στο βαθμό που επαναλαμβάνεται δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός. Στα βασικά στοιχεία της επιτυχημένης πορείας της Επιθεώρησης και κατ’ επέκταση του γραφείου του κ. Αδαμόπουλου, όπου και ανήκω, περιλαμβάνονται οι ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι στόχοι, οι μεθοδικές κινήσεις ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, το ομαδικό πνεύμα και η προσήλωση στην επίτευξη των στόχων. Αυτά τα στοιχεία μας έχουν φέρει στην πρώτη θέση της αγοράς και έχουν επιτρέψει κάθε χρόνο να γεννιούνται νέοι πρωταθλητές.
Θα θέλατε να προαχθείτε στην ιεραρχία του θεσμού; Θα θέλατε να γίνετε ομαδάρχης;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα μπορούσε να μην είναι καταφατική. Πρώτον, για μένα είναι άλλος ένας στόχος, άλλη μια πρόκληση, άλλη μια κορυφή που θέλω να κατακτήσω σε προσωπικό επίπεδο. Δεύτερον, η κουλτούρα και η εμπειρία του γραφείου μας, μας έχει διδάξει ότι η ανάπτυξη σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο είναι η φρέσκια, η καινούργια ενέργεια που χρειάζεται ένα γραφείο αν θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και να έχει συστηματικά καλές επιδόσεις. Μέσα λοιπόν από τα χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο με την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει, πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του γραφείου που ανήκω και με ανέδειξε.
Ακούμε συνεχώς, ιδιαίτερα από συντονιστές, ότι όπως δεν κάνουν όλοι για ασφαλιστικοί σύμβουλοι, έτσι δεν κάνουν και για ομαδάρχες-συντονιστές. Εσείς πιστεύετε ότι έχετε τα προσόντα;
Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν τη γνώση, την εμπειρία και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς να φοβούνται τους συνεργάτες τους. Σίγουρα για να είναι κάποιος ομαδάρχης-συντονιστής δεν θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον και να είναι εγωκεντρικός. Αντίθετα, πρέπει να πιστεύει στους συνεργάτες του, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές και παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και ενθάρρυνση. Συνεπώς, πιστεύω ότι διαθέτω τα χαρακτηριστικά που θα μου επιτρέψουν με επιτυχία να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις που συνδέονται με το ρόλο του συντονιστή.
Τέλος, ιεραρχήστε μας τις υποχρεώσεις ενός Ασφαλιστικού Συμβούλου. Τι συνήθειες πρέπει να καθιερώσει στην καθημερινότητά του και πώς πρέπει να διαχειρίζεται το χρόνο του;
Η σωστή λέξη που είπατε είναι η «συνήθεια». Ο ασφαλιστικός σύμβουλος θα πρέπει ξεκινώντας την καριέρα του και σε συνεργασία με τον manager του να δημιουργήσει το προσωπικό του business plan για το τι θέλει να πετύχει, μέχρι πότε και με ποιον τρόπο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι «κλέφτες» του παραγωγικού μας χρόνου και ο επιλεγμένος τρόπος δουλειάς γίνεται μια πιο αποδοτική διαδικασία. Όσο πιο σωστά δομημένο είναι το πρόγραμμα που ακολουθούμε τόσο πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων θα είμαστε.