Με γνώμονα το δίδαγμα των τραπεζών και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν περιστατικά κατάρρευσης πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές για τον ασφαλιστικό κλάδο αναζητούν το κατάλληλο μείγμα κανόνων για να προλάβουν τις επιπτώσεις από ανάλογες περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιρειών.
Σύμφωνα με το Reuters, στο επίκεντρο του νέου πλαισίου είναι η εξεύρεση των κατάλληλων «εργαλείων και λύσεων» για το πώς θα γίνει η διαχείριση και μεταφορά του χαρτοφυλακίου μίας ασφαλιστικής που οδηγείται σε χρεοκοπία. Επίσης, αναζητούνται λύσεις για να μην επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι στην περίπτωση ασφαλιστικού λουκέτου.
Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές Αρχές ανά την υφήλιο προσπαθούν να θέσουν ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για να διασφαλίσουν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση μίας μεγάλης τράπεζας δεν θα προκαλέσει τρομακτικές αναταράξεις στις αγορές, όπως έγινε με τη Lehman Brothers το 2008.
Όπως δήλωσε ο Gabriel Bernandino, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), οι ρυθμιστικές Αρχές εξετάζουν στην παρούσα φάση το πλαίσιο των κανόνων που πρέπει να εφαρμοστεί για τις περιπτώσεις που ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
«Πρέπει να εξετάσουμε τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών», τόνισε ο Bernandino στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Αρχές δεν θα ακολουθήσουν πιστά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κατάρρευση τραπεζών, εννοώντας ότι δεν θα εφαρμοστούν κανόνες που θα έχουν παγκόσμια ισχύ για τις ασφαλιστικές.
Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για τις τράπεζες καταρτίστηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, γνωστών ως G20.