Το να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε (από οικονομικής απόψεως) τα χρόνια της συνταξιοδότησής μας είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δουλεύουμε σήμερα.
του Νίκου Μωράκη
Ένας από τους κυριότερους και ταυτόχρονα από τους πιο μη χειροπιαστούς λόγους. Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί το αντίκρισμα των πράξεών μας είναι μακροχρόνιο. Δεν θα δούμε άμεσα αποτελέσματα. Δεν θα νιώσουμε ότι τα λεφτά μας “πιάνουν τόπο” (στο άμεσο μέλλον) και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα “γλυκοκοιτάξουμε” την επένδυσή μας γιατί μας παρουσιάστηκε μια “μοναδική ευκαιρία” στα επαγγελματικά μας και χρειαζόμαστε λεφτά.
Πλέον επίσης, το σίγουρο είναι, ότι δεν θα φροντίσει κανείς άλλος για τη σύνταξή μας εκτός από εμάς τους ίδιους. Πάνε οι καλές – πλασματικές εποχές που το κράτος αναπλήρωνε σε ποσοστά το 80% και σε μερικές περιπτώσεις το 110% του μέσου μισθού στις συντάξεις (όταν στη Νορβηγία το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 40% με 50%). Πάνε οι εποχές που θα σε λέγανε τρελό αν τολμούσες να θίξεις τη φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος που μπορούσε να σου εγγυηθεί μισθούς και συντάξεις μόνο και μόνο γιατί είχε το Brand “Ελληνική Κυβέρνηση“.
Και τέλος πάνε οι εποχές που οι Ασφαλιστικές εταιρείες μπορούσαν να λειτουργούν κατά το δοκούν καθώς δεν υπήρχε σωστά δομημένο νομοθετικό πλαίσιο για να τις εποπτεύει. Δημιουργώντας ανασφάλεια ως προς τις πρακτικές που ακολουθούν. (Πλέον οι Ασφαλιστικές εταιρείες εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα από τη διεύθυνση εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.)
Επομένως είναι λογικό που τα αυστηρά μέτρα των μνημονίων μαζί με την αναξιοπιστία που δημιούργησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις (όσων αφορά τη διαχείριση της κρίσης) σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μας δημιούργησαν την ανάγκη να στραφούμε ακόμα περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον.
Πόσες όμως Ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν συνταξιοδοτικά προγράμματα στην Ελλάδα; Οι επιλογές είναι πολλές. Ακολουθούν οι εταιρείες -Ελληνικές και ξένες- που μπορούν να σας εγγυηθούν το μέλλον.
- ΑΤΕ Ασφαλιστική (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία θυγατρική ομίλου Πειραιώς)
- Ατλαντική Ένωση (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με 45 χρόνια ιστορία)
- ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική (Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία θυγατρική ομίλου Εθνικής)
- Ευρωπαϊκή Ένωσις – Ασφάλειαι Μινέττα (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με 42 χρόνια ιστορία)
- Ευρωπαϊκή Πίστη (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με 38 χρόνια ιστορία)
- Ιντερσαλόνικα (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 41 χρόνια ιστορία)
- Συναιτεριστική Ασφαλιστική (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με 36 χρόνια ιστορία)
- Allianz (Γερμανική Ασφαλιστική εταιρεία θυγατρική ομίλου Allianz)
- AXA (Γαλλική Ασφαλιστική εταιρεία θυγατρική ομίλου AXA)
- Credit Agricole (Γαλλική Ασφαλιστική Εταιρεία που συνεργαζόταν με την πρώην Εμπορική Τράπεζα)
- Eurolife (Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία θυγατρική του ομίλου Eurobank)
- Generali (Ιταλική Ασφαλιστική Εταιρεία θυγατρική του ομίλου Generali)
- Groupama (Γαλλική Ασφαλιστική Εταιρεία θυγατρική του ομίλου Groupama)
- Interamerican (Ολλανδική Ασφαλιστική Εταιρεία θυγατρική του ομίλου ACHMEA)
- International Life (Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με 59 χρόνια ιστορία)
- METLIFE (Αμερικάνικη Ασφαλιστική εταιρεία θυγατρική του ομίλου METLIFE)
- NN HELLAS (Ολλανδική Ασφαλιστική εταιρεία θυγατρική ομίλου NN)
*Τα στοιχεία για τις εταιρείες που παρέχουν τις προαναφερθείς πληροφορίες τα συλλέξαμε από την ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κατάταξη έχει γίνει με αλφαβητική σειρά.
Οι περισσότερες εταιρίες που αναφέρετε ΔΕΝ παρέχουν εγγυημένα συνταξιοδοτικά πλέον, και η ΑΤΕ ασφαλιστική ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, εξαγοράστηκε απο την ERGON.
Παράκληση πριν δημοσιεύσετε ένα άρθρο ελέγξτε τις πληροφορίες και μην γράφετε οτι να᾽ναι.