Μέρα … αυξήσεων ήταν η χθεσινή για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
- Οι πρώτες «αυξήσεις» αφορούσαν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και οι οποίες από σήμερα όπου αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ θα πρέπει να θεωρούνται και τυπικά δεδομένες. (συνταξιοδότηση στα 62 με 40 χρόνια εργασία ή στα 67 με 15 χρόνια εργασία)
- Οι δεύτερες «αυξήσεις» αφορούν τις εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες εξετάζονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κύκλοι του Υπ. Εργασίας, μετά τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, προκειμένου να μετριαστούν οι επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις.
Αυτό το στόχο έχουν και οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης οι οποίες σηματοδοτούν –σε συνδυασμό με τα άγρια πρόστιμα σε όσους αποφασίσουν να μην τα τηρήσουν- την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αποτρέποντας η κυβέρνηση να βγουν εκατοντάδες χιλιάδες στη σύνταξη , μειώνει τις μελλοντικές δαπάνες για συντάξεις και, έτσι, τις πιέσεις για μειώσεις τους –δεδομένων των ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυξάνοντας παράλληλα τις εργοδοτικές εισφορές, αυξάνοντας τα ίδια έσοδα των ταμείων, αποτρέποντας έτσι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.
Ωστόσο και τα δύο μέτρα αυτά, δεν πρέπει να τα κρίνει κανείς έξω από το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο συντελούνται.
- Μπορεί η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης να αποτρέψει πράγματι την έξοδο συγκεκριμένων κατηγοριών από τη δουλειά σε συνθήκες μαζικής ανεργίας και πίεσης για ακόμα χαμηλότερους μισθούς; Μ΄άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εκείνοι και εκείνες οι οποίοι ετοιμάζονταν να βγουν στη σύνταξη, θα μπορέσουν να παραμείνουν σε μία αγορά εργασίας, όπου σχεδόν 2 στις 3 νέες προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης και η ανεργία παραμένει σκαρφαλωμένη στο 25%.
- Μπορούν ενδεχόμενες αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές να φέρουν παραπάνω έσοδα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, τη στιγμή που αναμένεται ύφεση φέτος και το 2016; Στο α’ εξάμηνο του 2015, όπου σημειώθηκε ανάπτυξη 0,9%, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 6-7%. Κάθε άλλο παρά μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα, αν αυξήσει κανείς τη «δεξαμενή» των πόρων σε συνθήκες οικονομικής ανομβρίας. Είναι σαν να νομίζει κανείς πως το πρόβλημα στις ξηρές περιοχές είναι οι μικρές …στέρνες.