Μετά την πρόσφατη «επίθεση» του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn, κατά την οποία κάλεσε την American International Group να σπάσει σε τρία κομμάτια, αρκετοί αναλυτές αναζητούν το επόμενο «θύμα». Μπορεί αυτό να είναι η MetLife;
Τόσο η AIG, όσο και η MetLife είναι μέλη ενός εξαιρετικά κλειστού κλαμπ εταιρικών κολοσσών που θεωρούνται «πολύ μεγάλοι για να χρεοκοπήσουν» και βρίσκονται υπό την στενή παρακολούθηση των αμερικανικών Αρχών.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την κεφαλαιακή θέση και την ρευστότητα των εν λόγω εταιρειών και τις περνάει από stress tests για να διασφαλίσει ότι δεν προκαλέσουν χάος στις αγορές σε ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε ότι αφορά την AIG, ο δισεκατομμυριούχος μέτοχός της Icahn ζήτησε τον διαχωρισμό των τριών μεγαλύτερων τμημάτων της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα την απελευθερώσει από την σκληρή εποπτεία των Αρχών και θα έχει θετικές επιπτώσεις για τους μετόχους.
Αναλυτές από τις ΗΠΑ, ωστόσο, σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως η MetLife λειτουργεί υπό το ίδιο καθεστώς με την AIG, σε επίπεδο εποπτείας – και οι δύο έχουν χαρακτηριστεί επισήμως Συστημικά Σημαντικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα – δεν θα είναι το ίδιο εύκολο να «ακούσει» κάποιον ακτιβιστή επενδυτή, όπως ο Icahn.
Πρώτον γιατί η MetLife δεν έχει συνδεθεί με την κρίση του 2008, όπως η AIG, και δεύτερον γιατί η MetLife δεν έχει τρία μεγάλα τμήματα, αλλά θεωρείται κυρίως μία παγκόσμια εταιρεία ασφαλειών Ζωής, καθώς τα τμήματα των κλάδων αυτοκινήτου και ασφάλισης ακινήτων είναι πολύ μικρότερα.
Αυτό που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι επενδυτές από την εταιρεία είναι να διαχωρίσει τις διεθνείς δραστηριότητες από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, όμως αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και μόνο του το τμήμα ασφαλειών Ζωής στις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλο που θα παραμείνει «Συστημικά Σημαντικό» για την Fed.
Αυτό που όντως εμποδίσει ο χαρακτηρισμός της Fed, είναι ότι τα Συστημικά Σημαντικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα», δηλαδή οι MetLife, AIG και Prudential δεν μπορούν να αναπτυχθούν μέσω εξαγορών, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο κρατούν τους μετόχους της… κολλημένους σε μία εταιρεία που δεν μπορεί να επεκταθεί.