Καθώς το τέλος του έτους πλησιάζει δύο είναι τα θέματα που απασχολούν την Ασφαλιστική Αγορά. Το πρώτο έχει να κάνει με την εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου solvency II από 1/1/2016 και το δεύτερο με την επανεκπαίδευση των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
του Νίκου Μωράκη
Για το solvency, πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε τι θα ισχύσει. Βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων καθώς αρκετές είναι οι εταιρείες που θα πρέπει να πάρουν μεγάλες αποφάσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αυστηρότερη εποπτεία.
Στον αντίποδα, στο θέμα της επανεκπαίδευσης επικρατεί σύγχυση. Αφενός οι Διαμεσολαβητές, σύμφωνα με την πράξη 45/21–11–2014, πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις 15 ώρες παρακολούθησης πιστοποιημένες από εγκεκριμένα εκπαιδευτικά κέντρα μέχρι το τέλος του 2015, αφετέρου οι οδηγίες από την εποπτική αρχή της ΤτΕ δεν είναι ξεκάθαρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «καθαρή εικόνα» πάνω στο θέμα.
Απλές απορίες, όπως
- “δίνω για πρώτη φορά εξετάσεις πιστοποιητικού Α, Β, Γ ή Δ, πρέπει να παρακολουθήσω ώρες;” ή
- “Πόσα και ποια είναι τα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα;», δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος”.
Στην προσπάθειά μας λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο μιλήσαμε με φορείς της διαμεσολάβησης που έχουν γνώση πάνω στο θέμα, ανατρέξαμε στην Πράξη που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2014 που όριζε τη νέα οδηγία και συμβουλευτήκαμε διευκρινίσεις που έκανε η εποπτεία έπειτα από ερωτήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων της αγοράς και καταλήξαμε στα εξής:
- Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι για πρώτη φορά για τα πιστοποιητικά Α, Β, Γ ή Δ δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν ώρες. Η πράξη αφορά μόνο για τους εν ενεργεία ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Για όσους δηλαδή είναι ήδη κάτοχοι των ανωτέρω πιστοποιητικών.
- Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία όλοι οι (Αντ)ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές – ανεξαιρέτως θέσης και ενεργού μητρώου (διοικητικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι σε πιστωτικά ιδρύματα, μέλη σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσίτες, πράκτορες & συντονιστές) πρέπει να επανεκπαιδευτούν. Το πώς θα επανεκπαιδευτούν είναι ευθύνη της κάθε εποπτικής αρχής (αν και στην επόμενη οδηγία IDD ορίζονται συγκεκριμένες ώρες αλλά όχι τεστ κατανόησης). Προσοχή η επανεκπαίδευση ισχύει κατά άτομο και όχι κατά πιστοποίηση.
- Η εποπτική αρχή όρισε ως απαραίτητες προϋποθέσεις για επανεκπαίδευση την παρακολούθηση 3 ενοτήτων (τομείς).
Τομέας Α: Προϊόντα τα οποία ο εκπαιδευόμενος προωθεί στην αγορά.
Τομέας Β: Θεσμικά θέματα της ασφαλιστικής αγοράς.
Τομέας Γ: Ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την αποτελεσματική επικοινωνία (Πωλήσεις δηλαδή).
- Στην κάθε ενότητα (και οι 3 είναι υποχρεωτικές) ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής πρέπει να εκπαιδευτεί τουλάχιστον 5 ώρες ανά ενότητα το χρόνο έτσι ώστε όταν συμπληρώσει 5ετία (15 ώρες το χρόνο – 75 ώρες στην πενταετία) να μπορεί να συμμετέχει στο τεστ κατανόησης που διοργανώνει το κάθε πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο. Σύμφωνα με διευκρίνιση της εποπτικής αρχής η παρακολούθηση των ωρών πρέπει να είναι ισομερώς κατανεμημένες μέσα στο έτος και μεταξύ των ενοτήτων. Αυστηρά δηλαδή 5 ώρες το χρόνο ανά ενότητα.
Οι προβληματισμοί
- Σύμφωνα με την πράξη, μέσα στο 2015 όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τις πρώτες 15 ώρες (5 ώρες ανά ενότητα). Οι περισσότερες Ασφαλιστικές εταιρείες, αν όχι όλες, έχουν πάρει τις σχετικές άδειες για να εκπαιδεύσουν τους συνδεδεμένους συνεργάτες τους. Τι θα γίνει όμως με τους ελεύθερους επαγγελματίες; Αναγκαστικά θα πρέπει να πάνε σε κάποιο ανεξάρτητο εκπαιδευτικό κέντρο προκειμένου να εκπαιδευτούν. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει το ΕΙΑΣ (και άλλα ανεξάρτητα εκπαιδεύτηκα κέντρα) που έχουν ξεκινήσει μια σειρά από σεμινάρια (για σχετικές πληροφορίες δείτε εδώ).
- Αν ένας επαγγελματίας όμως δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα για όλους τους ασφαλιστές του και τους υπαλλήλους του τι κάνει; Πάει στο εκπαιδευτικό κέντρο μιας εκ των ασφαλιστικών εταιρειών που συνεργάζεται; Σύμφωνα με τον τομέα Α ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να μάθει για τα προϊόντα στην αγορά. Ποια προϊόντα όμως; Αυτά που θα του μάθει η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία πήγε να εκπαιδευτεί ή και των υπόλοιπων εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται;
- Αν ένας Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεν παρακολουθήσει τις ώρες που απαιτούνται ή δεν περάσει με επιτυχία το τεστ γνώσεων χάνει την άδεια του; Έτσι απλά; Υπάρχουν δικλίδες Ασφαλείας;
- Υποδομές ακόμα δεν έχουν στηθεί. Οι ασφαλιστές είναι ακόμα φανερά μπερδεμένοι. Θα υπάρξει παράταση για τις πρώτες 15 ώρες του 2015;
- Ποιος θα καλύψει το ήδη επιβαρυμένο κόστος του να είναι κάποιος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής; Οι απαιτήσεις αυξάνονται όταν η αγορά (στο σύνολό της) μειώνεται.
Ασφαλιστικές εταιρείες και Διαμεσολαβητές συμφωνούν με την επανεκπαίδευση. Εξάλλου είναι στη φύση των ασφαλιστών η «διά βίου μάθηση». Αυτό που δεν είναι στη φύση τους, αλλά ούτε και στη φύση κανενός –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– επαγγέλματος είναι η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος επειδή δεν «πέρασε το τεστ».
Μια άχρωμη και απρόσωπη διαδικασία η οποία «επί της ουσίας» κρίνει το επαγγελματικό τους μέλλον. Τι να πουν δηλαδή και άλλα επαγγέλματα όπως αυτό των γιατρών που κρατάνε στα χέρια τους στην κυριολεξία ανθρώπινες ζωές;
Άραγε στον δικό τους χώρο κρίνονται και αυτοί από τεστ κατανόησης κάθε 5ετία ή από την καθημερινή τους τριβή με το επάγγελμα; Γιατί δεν αφήνουμε τον καταναλωτή να διαλέξει ποιοι ασφαλιστές αξίζουν να μείνουν στο επάγγελμα και ποιοι όχι; Γιατί δεν εστιάζει η ΔΕΙΑ στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα πολίτη και αρκείται μονάχα στο να ακολουθήσει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες; Αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση.
…και κάποιος με παλαιά άδεια ασφαλιστικού συμβούλου, που πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις Μεσίτη το 2014, πως υπολογίζεται η πενταετία?