Αποστολή του κλάδου των ασφαλίσεων είναι η διαχείριση των κινδύνων σε έναν κόσμο που σήμερα κατοικείται από επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους και γίνεται συνεχώς και περισσότερο επικίνδυνος αφενός από την επιταχυνόμενη σύμφωνα με τους επιστήμονες κλιματική αλλαγή αφετέρου από την αυξανόμενη ανισότητα, φτώχεια, ανεργία και κοινωνική ένταση. Οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους καλούνται να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του σημερινού κόσμου τόσο εξαιτίας της γνώσης, της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας τους, όσο και των πόρων, υλικών και άυλων που διαθέτουν. Οι πολίτες, οι καταναλωτές, αλλά και οι μέτοχοι διεκδικούν για το σκοπό αυτό την αναγνώριση από την επιχείρηση της επίδρασής της στην κοινωνία και στο περιβάλλον και τη δέσμευσή της για λογοδοσία και διαφάνεια σε όσα επηρεάζει και μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.
Ο κλάδος των ασφαλίσεων βρίσκεται αναπόφευκτα στην πρώτη γραμμή ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια της βιοποικιλότητας, της αυξανόμενης αποψίλωσης των δασών, της ελάττωσης του όγκου των γλυκών υδάτων και άλλων βασικών οικοσυστημάτων, αλλά ακόμη και για τους κινδύνους που αφορούν την επιχειρηματική ηθική, τις σχέσεις μεταξύ των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως πρώτες έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να αναπτύξουν υπηρεσίες και προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεταβαλλόμενων προκλήσεων –περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης (ESG)– οι οποίες πολλές φορές αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και εξελίσσονται σε σύνθετους κινδύνους. Ωστόσο στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται και νέες ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει την πρόκληση να ηγηθεί στην προσπάθεια όλων των άλλων κλάδων να λειτουργήσουν πιο προβλεπτικά και πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σύνθετων κινδύνων αλλά και στην έγκαιρη προσαρμογή των πολιτών στις νέες συνθήκες, μέσω πρωτοβουλιών ολοκληρωμένης αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων.
Δεδομένης της πολυπλοκότητας των ζητημάτων αυτών απαιτείται επιπλέον συλλογική δράση και επένδυση στην καινοτομία ιδιαίτερα για την ανάπτυξη νέων συστημάτων που θα οδηγήσουν σε λύσεις με ευρεία συμμετοχή και ανάληψη δράσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ήδη από το 1992, ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει τη σημαντικότητα των κινδύνων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη από την επίσπευση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ανισότητες, η ένταση των οποίων επηρεάζει πλέον κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί που ζουν σήμερα, αλλά υποσκάπτει και τη βιωσιμότητα των επόμενων γενεών. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρωτοβουλία Οικονομικών του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ εξέδωσε το 2012 τις Αρχές Αειφορίας για την Παγκόσμια Ασφαλιστική Βιομηχανία (Principles for Sustainable Insurance – PSI) με την ελπίδα να αποτελέσουν τον καταλύτη για την κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού κλάδου και των προσδοκιών των πελατών. Συνοπτικά, πρόκειται για τέσσερις κοινά αποδεκτές αρχές μέσω των οποίων οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που τις αποδέχονται δεσμεύονται να ενσωματώνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ασφάλιση των επιχειρήσεων περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα της διακυβέρνησης. Δεσμεύονται να συνεργαστούν με πελάτες τους και άλλους επιχειρηματικούς εταίρους σε δράσεις ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση κινδύνου και την ανάπτυξη λύσεων επί των πιο πάνω ζητημάτων.
[pull_quote_center]Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει την πρόκληση να ηγηθεί στην προσπάθεια όλων των άλλων κλάδων να λειτουργήσουν πιο προβλεπτικά και πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σύνθετων κινδύνων αλλά και στην έγκαιρη προσαρμογή των πολιτών στις νέες συνθήκες.[/pull_quote_center]
Επίσης, δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού με τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση ευρείας δράσης σε ολόκληρη την κοινωνία σχετικά με τα ζητήματα ESG. Τέλος, δεσμεύονται να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και διαφάνεια λογοδοτώντας δημοσίως ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των τεσσάρων αρχών.
Το Δίκτυο CSR HELLAS μέσω του Ελληνικού Δικτύου Global Compact το οποίο συντονίζει για τη χώρα μας, υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Η συμμετοχή γίνεται σε εθελοντική βάση –όχι υποχρεωτικά– από εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες συμφωνούν με ή ανταποκρίνονται σε αξίες, «πιστεύω», πολιτικές, γνώσεις, στόχους ακόμη και εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό τους επί των πιο πάνω θεμάτων. Επίσης, στη διαβούλευση που πραγματοποίησε το Δίκτυο CSR HELLAS το φθινόπωρο του 2014 με εταιρείες μέλη του, στην προσπάθεια εξαγωγής κοινών θέσεων της επιχειρηματικής κοινότητας σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και το υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής υπήρξε ικανοποιητική εκπροσώπηση του ασφαλιστικού κλάδου με κατάθεση ουσιαστικών θέσεων και απόψεων. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης και των δράσεων γύρω από το θέμα της Υγείας και Ασφάλειας, τόσο στην εργασιακή όσο και στην οικογενειακή ζωή. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 15 χρόνων από την ίδρυσή του, το Δίκτυο CSR HELLAS πρόκειται να υλοποιήσει μια σημαντική επιχειρηματική πρωτοβουλία μέρος της οποίας θα είναι μεταξύ άλλων και το θέμα της υγείας και ασφάλειας και ο ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η επίσημη ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στο συνέδριο του Δικτύου CSR HELLAS για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, με τίτλο «Growing on Ethics» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες θα παρέχονται μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας.